Soru
Tanrı neden İblis ve cinlerinin günah işlemesine izin verdi?
Yanıt
Tanrı hem meleklere, hem de insanlara bir seçim hakkı sunmayı seçti. Kutsal Kitap, İblis ve düşmüş meleklerin asiliği konusunda fazla bilgi vermediği halde, büyük bir olasılıkla bütün melekler içinde en büyüğü olan İblis (Hezekiel 28:12-18) kendi kendisinin tanrısı olmak için gururunda Tanrı’ya karşı asilik etmeyi seçmişti. İblis (Lusifer) Tanrı’ya tapınmak ya da itaat etmek istemiyordu, kendisi Tanrı olmak istiyordu (Yeşaya 14:12-14). Vahiy 12:4’ün İblis’in asiliğinde onu izlemeyi seçen meleklerin üçte birinin düşmüş melekler yani cinler haline geldiğini simgesel bir şekilde tanımladığı anlaşılmaktadır.
Ancak insanlıktan farklı olarak meleklerin İblis’i izlemek ya da Tanrı’ya sadık kalmak konusundaki seçimi sonsuz bir seçimdi. Kutsal Kitap, düşmüş meleklere tövbe edip bağışlanmaları için bir fırsat sunmaz. Kutsal Kitap daha fazla meleğin de günah işlemesinin mümkün olduğunu da belirtmez. Tanrı’ya sadık kalan melekler, “seçilmiş melekler” olarak tanımlanmaktadır (1 Timoteos 5:21). İblis ve düşmüş melekler, Tanrı’yı bütün yüceliğinde tanıyorlardı. Onların Tanrı hakkında bildikleri her şeye karşın asilik etmesi en büyük kötülüktü. Bunun sonucu olarak, Tanrı İblis’e ve diğer düşmüş meleklere tövbe etme fırsatı vermez. Ayrıca Kutsal Kitap, Tanrı onlara tövbe etme fırsatı verse bile onların tövbe edeceği hakkında bize hiçbir neden vermez (1 Petrus 5:8). Tanrı, İblis ve meleklere de Adem’le Havva’ya verdiği Kendisine itaat etmeme konusundaki seçme hakkının aynısını vermişti. Melekler özgürce bir karar verebilirlerdi; Tanrı meleklerin hiçbirini günah işlemeye zorlamadı ya da teşvik etmedi. İblis ve düşmüş melekler kendi özgür iradeleriyle günah işlediler ve bundan ötürü de, ateş gölünde Tanrı’nın sonsuz gazabına layıktırlar.
Tanrı sonucun ne olacağını bildiği halde neden meleklere bir seçim hakkı verdi. Tanrı, meleklerin üçte birinin asilik edeceğini ve bu yüzden de sonsuz ateşe atılmaya mahkûm edileceklerini biliyordu. Tanrı ayrıca İblis’in insanlığı da günah işlemeye ayartarak kendi asiliğini daha da ileriye götüreceğini biliyordu. Peki, Tanrı buna neden izin verdi? Kutsal Kitap bu soruyu açık bir şekilde yanıtlamaz. Aynı soru hemen hemen her kötü etkinlik konusunda da sorulabilir. Tanrı bunlara neden izin verir? Yanıt nihai olarak Tanrı’nın yarattıkları üzerindeki egemenliğiyle ilgilidir. Mezmur yazarı bize, “Tanrı'nın yolu kusursuzdur” der (Mezmur 18:30). Eğer Tanrı’nın yolları “kusursuz”sa o zaman Tanrı her ne yaparsa yapsın ve her neye izin verirse versin bunların da kusursuz olduğuna güvenebiliriz. Öyleyse, kusursuz Tanrımız’ın kusursuz planı günaha izin vermekti. Yeşaya 55:8-9 bize, bizim düşüncelerimiz Tanrı’nın düşünceleri ve bizim yollarımızın O’nun yolları olmadığını hatırlatır.
English
Tanrı neden İblis ve cinlerinin günah işlemesine izin verdi?