settings icon
share icon
Soru

Başmelek Mikail ile İblis neden Musa’nın cesedi konusunda çekişip tartışıyorlardı (Yahuda 9)?

Yanıt


Yahuda ayet 9, Kutsal Yazılar’ın başka hiçbir yerinde bulunmayan bir olaydan söz ediyor. Başmelek Mikail, İblis ile Musa’nın cesedi konusunda mücadele etmesi gerekmişti ancak bu konuyla ilgili ayrıntılar anlatılmamıştı. Kendisine bir görümde bir meleğin geldiğini tanımlayan Daniel de meleklerle ilgili bir mücadeleyi anlatır. Adı Cebrail olan bu melek Daniel 8:16’ da ve 9:21’de Daniel’e, “Pers krallığının önderi yirmi bir gün bana karşı durdu. Sonra baş önderlerden Mikail bana yardıma geldi” demişti (Daniel 10:13). Bu yüzden Daniel’den, melekler ya da cinlerin insanların ve ulusların ruhları için ruhsal savaşlar yapıp savaştıklarını ve cinlerin meleklere karşı koyduklarını ve onları Tanrı’nın buyruklarını yerine getirmekten alıkoymaya çalıştıklarını öğreniyoruz. Yahuda bize, Musa öldükten sonra onu Tanrı’nın Kendisinin gömdüğünü (Yasa’nın Tekrarı 34:5-6) ve Mikail’in de Tanrı tarafından Musa’nın bedeniyle bir şekilde bir şey yapmak üzere gönderilmiş olduğunu söyler.

Musa’nın bedeni için bu mücadelenin ne ile ilgili olduğu hakkında çeşitli teoriler atılmıştır. Bunlardan bir tanesi şudur: Tanrı halkını her zaman suçlayan İblis (Vahiy 12:10), Musa’nın Meriva’daki günahını (Yasa’nın Tekrarı 32:51) ve Mısırlı’yı öldürmesini (Mısır’dan Çıkış 2:12) öne sürerek Musa’nın sonsuz yaşama diriltilmesine karşı koymuş olabilir.

Bazıları, Yahuda’daki ayetin Zekeriya 3:1-2’deki ayeti kaynak aldığını düşünmüştür: “RAB, meleğinin önünde duran Başkâhin Yeşu’yu ve onu suçlamak için sağında duran Şeytan’ı bana gösterdi. RAB’bin meleği Şeytan’a, ‘RAB seni azarlasın ey Şeytan!’ dedi.” Ama bunun aynı olay olduğuna itirazlar açıktır: (1) İki ayet arasındaki tek benzerlik, “RAB seni azarlasın” sözüdür. (2) “Mikail” ismi, Zekeriya’daki ayette hiç geçmez. (3) Zekeriya’da “Musa’nın bedeni”nde hiç bahsedilmez ve onunla ilgili bir ima bile yoktur.

Yahuda’nın bu anlatımı içeren apokrif bir kitaptan aktarma yaptığı ve bu anlatımın doğru olduğunu onaylamak istediği düşünülmüştür. Bir erken Hristiyan bilgini ve tanrıbilimcisi olan Orijen (yaklaşık 185–254), kendi zamanında hâlâ var olan “Musa’nın Varsayımı” adlı kitabın Mikail ve şeytanın Musa’nın bedeni hakkındaki tartışmasını içeriğinden söz eder. Şimdi kayıp olan bu kitap bir Yahudi Grek kitabıydı ve Orijen bunun Yahuda’daki anlatımın kaynağı olduğunu varsaymıştı.

Geriye kalan tek soru, bu öykünün “doğru” olup olmadığıdır. Anlatımın kökü nerede olursa olsun, Yahuda aslında Mikail ile şeytan arasındaki çekişmeden doğru olarak söz ediyor görünmektedir. Bundan, Musa’nın ölümü ya da kayaya vurmasından söz etseydi yapacağı gibi söz eder. Ve bunun doğru olmadığını kim kanıtlayabilir? Böyle olmadığını gösteren ne gibi bir kanıt vardır? Kutsal Kitap’ta meleklerden birçok kereler söz edilir. Başmelek Mikail’in gerçek olduğunu biliyoruz; şeytandan sık sık söz edilir ve yeryüzündeki önemli işlemlerde hem iyi, hem de kötü meleklerin çalıştığıyla ilgili çok sayıda ayet vardır. Musa’nın bedeni hakkındaki bu çekişmenin ne olduğu tam olarak bilinmediğinden tahminler ve varsayımlar faydasızdır. Tartışmanın konusunun bedene sahip olmak mı, bedenin gömülmesi mi, yoksa başka bir şey konusunda mı olduğunu bilmiyoruz.

Ancak bildiğimiz iki şey var. Bunların birincisi Kutsal Yazılar’ın hatasız olduğudur. Kutsal Yazılar’ın yanılmazlığı Hristiyan inancının sütunlarından biridir. Hristiyanlar olarak hedefimiz, Kutsal Yazılar’a saygıyla ve dua dolu bir tutum içinde yaklaşmak ve anlamadığımız bir şey bulduğumuzda, daha çok dua etmek ve yanıtı hâlâ bulamazsak, kusursuz Tanrı Sözü’nün önünde kendi sınırlarımızı alçakgönüllü bir şekilde kabul etmektir.

İkinci olarak, Yahuda 9, Hristiyanlar’ın İblis ve şeytanları nasıl ele almaları gerektiğinin en iyi örneğidir. Mikail’in İblis’i lanetlemeyi reddetmesi örneği, Hristiyanlar’a şeytanî güçleri ele almaları konusunda bir ders olmalıdır. İnanlıların onlara hitap etmeleri gerekmez, bunun yerine Rab’bin işe el atan gücünü aramaları gerekir. Mikail gibi güçlü bir varlık, İblis’i ele alırken Rab’be havale etmişse, biz kimiz ki, cinleri azarlayalım, kovalım ya da onlara buyuralım?

English



Türkçe anasayfaya dön

Başmelek Mikail ile İblis neden Musa’nın cesedi konusunda çekişip tartışıyorlardı (Yahuda 9)?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries