settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap’ı metin çerçevesi içine etüt etmek neden önemlidir? Ayetleri metin çerçevesi dışında ele almanın ne gibi bir sakıncası vardır?


Kutsal Kitap ayetlerini ve anlatımlarını metin çerçeveleri içinde etüt etmek önemlidir. Ayetleri metin çerçeveleri dışında ele almak her türlü hata ve yanlış yoruma yol açar. Metin çerçevesini anlamak dört ilkeyle başlar: harfî anlam (metnin ne dediği), tarihsel ortam (anlatımdaki olaylar, kime hitaben yazıldığı ve o sırada nasıl anlaşıldığı), dil bilgisi (bir sözcük ya da deyişin içinde bulunduğu cümle ve paragraf) ve sentez (Kutsal Yazılar’ın diğer kısımlarıyla kıyaslama). Kutsal Kitap yorumu için metin çerçevesi çok önemlidir. Bir parçanın, gerçek, tarihsel ve dil bilgisel doğasını açıkladıktan sonra, kitabın, sonra bölümün, sonra da paragrafın yapısına odaklanmalıyız. Bunların hepsi “metin çerçevesine” dahildir. Örnek vermek gerekirse, Google Haritalar’dan bir dünya haritasına bakıp yavaş yavaş bir eve odaklanmak gibidir.

Sözleri ve sözcükleri metin çerçevesi dışında ele almak hemen hemen her zaman yanlış anlamalara yol açar. Örneğin, "Tanrı sevgidir” sözünü (1. Yuhanna 4:7-16) metin çerçevesinin dışında ele alırsak, Tanrımız’ın her şeyi ve herkesi her zaman coşkun ve romantik türde bir sevgiyle sevdiğini düşünebiliriz. Ama buradaki “sevgi” sözcüğü, gerçek ve dil bilgisel metin çerçevesinde agape sevgisinden söz etmektedir ki, bu sevginin özü de duygusal ya da romantik bir his değil, diğerinin yararına fedakârlıktır. Tarihsel metin de çok önemlidir, çünkü Yuhanna, birinci yüzyıl kilisesine hitap ediyor ve onlara sadece Tanrı’nın sevgisi hakkında değil, gerçek inanlıları sahte olarak iman ettiklerini söyleyen gerçek inanlıları nasıl tanıyacakları hakkında öğretide bulunuyordu. Gerçek inanlıyı belirleyen fedakâr ve yararlı olan gerçek sevgidir (ayet 7), Tanrı’yı sevmeyenler Tanrı’ya ait değildir (ayet 8), biz O’nu sevmeden önce Tanrı bizi sevmiştir (9-10 ayetler) ve bizim de bundan ötürü birbirimizi sevmemiz ve bununla O’na ait olduğumuzu kanıtlamamız gerektir (11-12 ayetler).

Ayrıca, “Tanrı sevgidir” sözünü tüm Kutsal Yazılar’ın ışığı altında ele almak (sentez), bizi, Tanrı’nın sadece sevgi olduğu ya da sevgisinin tüm diğer özelliklerinden daha büyük olduğu gibi sahte ve fazlasıyla yaygın bir sonuca varmaktan alıkoyacaktır. Birçok başka ayetten Tanrı’nın aynı zamanda kutsal ve doğru, sadık ve güvenilir, lütufkâr ve merhametli, şefkatli ve müşfik, gücü her şeye yeten, her yerde aynı anda var olan ve her şeyi bilen ve daha başka şeyler olduğunu da biliyoruz. Ayrıca başka ayetlerden Tanrı’nın sadece sevmekle kalmayıp, aynı zamanda nefret de ettiğini biliyoruz (Mezmur 11:5).

Kutsal Kitap Tanrı’nın Sözü’dür, harfi olarak “Tanrı’nın nefesi tarafından verilmiştir” (2. Timoteos 3:16) ve bizlere onu, iyi Kutsal Kitap etüt yöntemleri aracılığıyla ve her zaman bize yol göstermesi için Kutsal Ruh’un aydınlatmasıyla okumamız, etüt etmemiz ve anlamamız buyrulmuştur (1. Korintliler2:14). Metin çerçevesi konusunda dikkatli olmak Kutsal Kitap etüdümüzü büyük ölçüde zenginleştirir. Görünürde Kutsal Yazılar’ın başka kısımlarıyla çelişkili görünen ayetlere işaret etmek zor değildir, ancak bu ayetlerin metin çerçevelerine dikkatle bakar ve Kutsal Yazılar’ın bütününü kaynak olarak alırsak, okuduğumuz parçanın anlamını anlayabiliriz ve görünürdeki çelişkiler açıklanır. “Metin çerçevesi kraldır” sözü, metin çerçevesinin bir sözün anlamını sıklıkla açıkladığı anlamına gelir Metin çerçevesini göz ardı etmek kendimizi büyük bir kayba uğratmış oluruz.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap’ı metin çerçevesi içine etüt etmek neden önemlidir? Ayetleri metin çerçevesi dışında ele almanın ne gibi bir sakıncası vardır?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries