Soru
Kutsal Kitap’ı Harfi Harfine Yorumlayabilir Miyiz Veya Yorumlamalı Mıyız?
Kutsal Kitap’ı harfî olarak alabilmekle kalmayız onu harfî olarak yorumlamalıyız. Tanrı’nın bize ne iletmeye çalıştığını belirlemenin tek yolu, harfî bir yaklaşımdır. Edebi bir metin okuduğumuzda, yazarın neyi iletmeye çalıştığını belirlememiz lazımdır. Birçok kişi, Kutsal Yazılar’dan bir ayet ya da bir parça okur ve sonra da bağlam ve yazarın niyetini göz ardı ederek, okudukları sözcükler, sözler ya da paragraflar için kendi tanımlarını yaratır. Ama Tanrı böyle olmasını tasarlamamıştı, bu yüzden de bize Tanrı Sözü’nü doğru kullanmamızı söyler (2. Timoteos 2:15).
Kutsal Kitap’ı harfî bir şekilde algılamamız gerekmesinin bir nedeni de İsa Mesih’in onu harfî bir şekilde ele almış olmasıdır. Rab İsa, Eski Antlaşma’dan bir aktarma yaptığı her seferinde, onun harfî yorumuna inandığı her zaman açıktı. Örneğin, İsa, Luka 4’de İblis tarafından denendiğinde, Eski Antlaşma’dan aktarma yaparak yanıt vermişti. Tanrı’nın Yasa’nın Tekrarı 8:3, 6:13 ve 6:16 ‘daki buyrukları harfî olmasaydı, İsa onları kullanmazdı ve bunlar İblis’i susturmakta güçsüz kalırlardı, ancak güçlü olmuşlardır.
Öğrenciler de (Kutsal Kitap’ın parçaları olan) Mesih’in buyruklarını harfi bir şekilde kabul etmişlerdir. İsa, Matta 28:19-20’da öğrencilere gidip daha çok öğrenci yetiştirmelerini buyurmuştur. Elçilerin İşleri kitabında, öğrencilerin Müjde’yi bildirerek bilinen dünyanın her tarafına gidip herkese “Rab İsa’ya iman edin... Kurtulursunuz” demeleriyle İsa’nın bu buyruğunu harfî olarak kabul ettiklerini görüyoruz (Elçilerin İşleri 16:31). Bizim de İsa’nın sözlerini harfî olarak kabul etmemiz gerektir. Eğer O’nun kayıp olanı arayıp kurtarmak (Luka 19:10), günahımızın cezasını ödemek (Matta 26:28) ve sonsuz yaşam sağlamak için (Yuhanna 6:54) geldiğine inanmıyorsak kendi kurtuluşumuzdan nasıl emin olabiliriz?
Kutsal Kitap’ı harfî olarak anlamak, yine de mecazlara yer bırakır. Mecaza bir örnek olarak birisinin “güneş doğuyor” demesini gösterebiliriz. Güneş teknik olarak doğmaz; yeryüzü güneşi yükseliyor gösteren bir şekilde döner. Buna karşın hemen hemen herkes mecazları bu tür bir iletişime hoşgörü gösteren bir şekilde anlar. Kutsal Kitap’ta, harfî olarak anlaşılmaması gereken çok bariz mecazlar bulunmaktadır. (Örnek olarak bkz. Mezmur 17:8.)
Son olarak, kendimizi Kutsal Kitap’ın hangi kısımları harfî, hangi kısımlarının harfî olmadığı konusunda nihai hakemler konumuna getirirsek, kendimizi Tanrı’nın üzerine yükseltmiş oluruz. Tanrı bizimle iletişim kurmak için bize Sözü’nü vermiştir. Kutsal Yazıları özde geçersiz kılacak olan harfi olmayan yorumların karışıklıklar ve çarpıtmalara yol açması kaçınılmazdır. Kutsal Kitap, Tanrı’nın bize verdiği Sözü’dür ve Tanrı ona harfî olarak ve bütünüyle inanılmasını istemiştir.
English
Kutsal Kitap’ı harfî olarak yorumlayabilir miyiz/ yorumlamalı mıyız?