settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Raamatun ymmärtäminen on vaikeaa?

Vastaus


Kaikki kamppailevat ymmärtääkseen Raamattua, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Kahden tuhannen vuoden pituisen seurakunta-ajan jälkeen jopa kaikkein kokeneimmilla opettajilla on vaikeuksia joidenkin Raamatun jakeiden oikeassa tulkinnassa. Miksi Raamatun ymmärtäminen on niin vaikeaa? Ennen kuin pyrimme vastaamaan tähän kysymykseen, meidän on todettava, että Jumala ei kommunikoinut epäselvästi. Jumalan antama sanoma on täysin selkeä. Toisinaan Raamatun vaikea ymmärtäminen johtuu siitä, että olemme langenneita. Synti hämärtää ymmärrystämme, jonka seurauksena saatamme tulkita Raamattu omien halujemme mukaisesti.

Raamatun vaikea ymmärtäminen johtuu monista syistä. Ensinnä, siihen ovat syynä kulttuurierot. Sen varhaisimmat osat kirjoitettiin 3400 ja myöhäisimmät osat 1900 vuotta sitten. Noiden aikojen kulttuuriympäristö erosi meidän aikakaudestamme. Tietokoneiden kanssa puuhastelevat 21. vuosisadalla länsimaissa asuvat viettävät hyvin erilaista elämää kuin Lähi-idässä asuneet paimentolaiset 1800 eKr. sitten. Näin ollen on tärkeää yrittäessämme ymmärtää Raamattua, että olemme tietoisia Raamatun aikojen kulttuurista.

Toiseksi, Raamattu koostuu eri kirjoitustyyleistä: historiallinen, lakimuotoinen, runollinen, laulullinen, viisaudellinen, profetiallinen, henkilökohtaiset kirjeet ja maailmanlopullinen. Historialliset kirjat pitää tulkita eri tavalla kuin viisauskirjallisuus. Runoutta ei pidä ymmärtää samalla tavalla kuin maailmanloppua käsitteleviä kirjoituksia. Saatamme tulkita henkilökohtaisen kirjeen erilailla kuin sen alkuperäiset vastaanottajat. Näiden erojen huomioiminen auttaa Raamatun lukijaa välttämään virheitä ja väärinkäsityksiä.

Kolmanneksi, me kaikki teemme virheitä (Saarn. 7:20; Room. 3:23; 1. Joh. 1:8). Vaikka kuinka yritämme välttää sydämemme ennakkoasenteita ja niiden soveltamista Raamatun tulkintaan, emme pysty välttämään sitä täysin. Valitettavasti kunkin elämässä on tilanteita, joissa he tulkitsevat väärin raamatunkohdan johtuen omista ennakkokäsityksistään. Meidän on pyydettävä Jumalaa poistamaan ennakkoasenteemme lukiessamme Raamattua ja pyrittävä tulkitsemaan sitä ilman niitä. Tämä voi olla vaikeaa, koska ennakkoasenteiden myöntäminen vaatii nöyryyttä ja halua tunnustaa virheemme.

Nämä kolme vaihetta eivät suinkaan ole ainoat esteet Raamatun hyvään ymmärtämiseen. Raamatun hermeneutiikasta (tieteenfilosofinen suuntaus, joka korostaa merkityksiä sisältävien kokonaisuuksien ymmärtämistä) on kirjoitettu laajasti. Nämä kolme askelta ovat kuitenkin erinomainen alku Raamatun ymmärtämiseen. Pitäkäämme mielessämme meidän ja Raamatun aikojen kulttuurierot. Ottakaamme huomioon Raamatun eri kirjallisuuslajit. Antakaamme Raamatun puhua meille ilman, että ennakkokäsityksemme vaikuttavat tulkintoihimme.

Raamatun ymmärtäminen on ajoittain vaikeaa, mutta se on mahdollista Jumalan avulla. Jumalan Henki asuu uskovissa (Room. 8:9). Tämä sama Jumala, joka "innoitti" Raamatun (2. Tim. 3:16-17), avaa mielesi totuudelle ja Sanalleen, jos luotat häneen. Tämä ei tarkoita, että Jumala tekee kaiken meille helpoksi. Jumala haluaa meidän tutkivan Sanaansa ja löytää siitä sen sisältämiä aarteita. Raamatun ymmärtäminen ei ole välttämättä helppoa, mutta se on palkitsevaa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Raamatun ymmärtäminen on vaikeaa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries