settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoittaa, että meidät on tehty ylen ihmeellisesti (Ps. 139:14, v. 33/38 käännös)?

Vastaus


Psalmin 139:14 mukaan, "Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen." Tämän jakeen asiayhteys on kehojemme ihmeellisyys. Ihmisen keho on maailman monimutkaisin ja ainutlaatuisin organismi, joka kertoo meille paljon Jumalasta. Jokainen kehomme yksityiskohta, aina mikroskooppisiin soluihin saakka, on osoitus sen ihmeellisyydestä.

Insinöörit osaavat rakentaa kevyitä palkkeja laittamalla vahvaa materiaalia sen ulkokehälle ja tekemällä keskiosan kevyemmistä ja heikommista materiaaleista. Tällainen menettely on tarpeen, koska suurimmat jännityskeskittymät ovat rakenteen ulkopinnoilla, kun kyseessä ovat taivutusjännitykset. Ihmisen luusto paljastaa rakenteen, jossa vahva materiaali on sen ulko-osissa ja sisäosissa tapahtuu verisolujen valmistus. Tutkiessamme monimutkaista kameraa, sillä on kyky päästää enemmän tai vähemmän valoa sisään tarpeen mukaan. Se pystyy myös tarkentamaan automaattisesti eri etäisyyksille. Ihmissilmällä on nämä samat ominaisuudet. Kahden silmän järjestelmä antaa meille myös syvyysnäyn ja pystymme arvioimaan, kuinka kaukana kohteet ovat.

Ihmisen aivot ovat ihmeellinen elin, jotka ovat tehdyt ylen ihmeellisesti. Niillä on kyky oppia, järkeillä ja ohjata kehon monia toimintoja automaattisesti, kuten sydämen lyöntejä, veren painetta ja hengitystä, Ne ohjaavat tasapainoamme kävellessämme, juostessamme, seisoessamme ja istuessamme. Kaikki nämä tapahtuvat, kun olemme keskittyneet tekemään jotain muuta tehtävää. Tietokoneiden suorituskyky on suurempi puhtaasti matemaattisissa tehtävissä, mutta ne ovat alkeellisia suorittaessaan päättelytehtäviä. Aivoilla on myös hämmästyttävän suuri sopeutumiskyky. Kun ihmisille on kokeissa laitettu kaiken ylösalaisin kääntävät silmälasit, aivot sopeutuivat tilanteeseen pian ja tulkitsivat näkemänsä "oikein päin". Kun toisten koehenkilöiden silmät sidottiin pitkäksi aikaa, aivojen näkökeskus alkoi toimittamaan muita tehtäviä. Kun ihmiset muuttavat asumaan lähelle rautatietä, junien melu siivilöityy pian pois ja he eivät enää tiedosta ympäristön meteliä.

Kun on kyse mikroskooppisista yksityiskohdista, myös tässä suhteessa kehomme on ylen ihmeellisesti tehty. Esimerkiksi koko kehon rakentamiseen tarvittava informaatio kaikkine yksityiskohtineen on tallennettu DNA kaksoiskierteeseen, joka on kaikissa kehon miljardeissa soluissa. Hermojärjestelmämme informaatio- ja säätöjärjestelmä on hätkähdyttävän pienikokoinen verrattuna ihmisen rakentamiin johtojen ja valokaapeleiden järjestelmiin. Jokainen yksittäinen "yksinkertainen" solu on pieni tehdas, jonka toimintaa emme vielä ymmärrä täysin. Mikroskooppien tullessa yhä voimakkaammiksi, ihmissolujen monimutkaisuus tulee yhä selvemmin esille.

Ajatelkaamme vaikkapa hedelmöittynyttä munasolua. Tässä kohdussa olevasta yhdestä solusta kehittyy erilaisia kudoksia ja elimiä, jotka kaikki toimivat yhdessä täydellisellä ajoituksella. Esimerkkinä mainitsemme vastasyntyneen lapsen sydänkammion välikalvon. Tämä aukko sulkeutuu juuri oikealla hetkellä syntymässä sallien hapen siirtymisen keuhkoista vereen. Se ei saa tapahtua lapsen ollessa vielä kohdussa, koska hapen saanti tapahtuu napanuoran välityksellä.

Kehon immuunijärjestelmä taistelee lukemattomia tunkeilijoita vastaan ja korjaa itsensä pienistä vaurioista (jopa virheelliset DNA ketjut) aina suurimpiin vammoihin (onnettomuuksista aiheutuneet luiden murtumiset). Kehon vanhetessa sairaudet lopulta murtavat sen, mutta meillä ei ole käsitystäkään siitä, kuinka monta kertaa elinaikanamme immuunijärjestelmämme on pelastanut meidät varmalta kuolemalta.

Ihmiskehon toiminnot ovat henkeäsalpaavat. Kykymme käsitellä suuria, raskaita lasteja samoin kuin pieniä, hauraita esineitä särkemättä niitä on myös ihmeellinen. Pystymme ampumaan nuolen tarkasti kaukaiseen kohteeseen, naputtelemaan tietokoneen näppäimistöä edes ajattelematta kirjainten sijaintia, ryömimään, kävelemään, juoksemaan, pyörimään ympäri, kiipeämään, uimaan, tekemään kärrynpyöriä ja voltteja sekä suorittamaan sellaisia "yksinkertaisia" tehtäviä kuin vaihtamaan polttimoita, harjaamaan hampaamme tai sitomaan kengännauhat. Kaikki nämä pystymme tekemään ilman sen kummempaa ajattelemista. Nämä ovat todellakin yksinkertaisia tehtäviä, mutta emme kuitenkaan ole vielä pystyneet rakentamaan robottia, joka pystyy tekemään näin monimuotoisia tehtäviä ja liikkeitä.

Ruoansulatusjärjestelmän ja sen osien toiminnot, sydämen pitkäikäisyys, uusien hermojen ja verisuonien muodostuminen, veren puhdistuminen munuaisten avustuksella, sisäkorvan monimutkainen rakenne, haju- ja makuaisti ja monet muut meille vielä osin tuntemattomat ominaisuudet ovat itse kukin suuri ihme ja ihmisen suunnittelukykyjen ulottumattomissa. Meidät on tehty ylen ihmeellisesti. Tämän vuoksi me olemme kiitollisia Luojalle - hänen poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta - ja emme ihmettele ainoastaan hänen tietojaan, vaan myös hänen rakkauttaan (Ps. 139:17-24).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoittaa, että meidät on tehty ylen ihmeellisesti (Ps. 139:14, v. 33/38 käännös)?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries