settings icon
share icon
Kysymys

Mitä ovat yleinen ja erityinen ilmoitus?

Vastaus


Jumala puhuu ihmisille yleisen ilmoituksen ja erityisen ilmoituksen välityksellä. Yleinen ilmoitus kattaa tosiasiat, joita voimme tietää Jumalasta luonnon välityksellä. Erityinen ilmoitus viittaa yksityiskohtaisempiin Jumalaan liittyviin totuuksiin, jotka hän on välittänyt meille yliluonnollisella tavalla.

Ps. 19:2-5 kertoo meille yleisestä ilmoituksesta seuraavin sanoin, "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan. Päivä ilmoittaa ne päivälle, yö julistaa yölle. Ei se ole puhetta, ei sanoja, ei ääntä jonka voisi korvin kuulla. Kuitenkin se kaikuu kaikkialla, maanpiirin yli merten ääriin." Tämän kohdan mukaan Jumalan olemassaolo ja voima ovat selvästi nähtävissä maailmankaikkeutta tarkastelemalla. Luomakunnan järjestys, yksityiskohdat ja ihmeellisyys osoittaa voimakkaan ja ihanan Jumalan olemassaoloon.

Yleinen ilmoitus käy myös ilmi Room. 1:20, ”Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.” Psalmin 19 tavoin Room. 1:20 opettaa Jumalan iankaikkisen voiman ja jumalisuuden olevan selvästi havaittavissa ja ymmärrettävissä luomakunnassa, eikä niiden kieltämiselle ole mitään puolustusta. Näitä jakeita tarkastellessamme voimme määritellä yleisen ilmoituksen seuraavasti, "Jumalan ilmoitus kaikille, kaikkina aikoina ja kaikkialla, että älykäs, voimakas ja aistien tavoittamattomissa oleva Jumala on olemassa.

Jumala antaa erityisen ilmoituksen ihmeiden kautta. Siihen kuuluvat Jumalan ilmestykset, unet, näyt, kirjoitettu Jumalan Sana ja ennen kaikkea Jeesus Kristus. Raamattu kertoo Jumalan ilmestyneen fyysisessä muodossa monia kertoja (1. Moos. 3:8, 18:1; 2. Moos. 3:1-4, 34:5-7), Jumalan puhuneen ihmisille unien (1. Moos. 28:12, 37:5; 1. Kun. 3:5; Daniel 2) ja näkyjen kautta (1. Moos. 15:1; Hes. 8:3-4; Daniel 7; 2. Kor. 12:1-7).

Kaikkein tärkein ilmoitus on Jumalan Sana, Raamattu, joka on erityisen ilmoituksen yksi muoto. Jumala ohjasi Raamatun kirjoittajia yliluonnollisesti tallentamaan viestinsä ihmiskunnalle, kuitenkin käyttäen heidän kirjoitustyyliään ja persoonallisuuttaan. Jumalan Sana on elävä ja voimallinen (Hepr. 4:12). Jumalan Sana on innoitettu, hyödyllinen ja riittävä (2. tim. 3:16-17). Jumala päätti tallentaa häntä koskevat totuudet kirjalliseen muotoon, koska hän tiesi suullisen perimätiedon olevan epätarkka ja epäluotettava. Samoin hän tiesi, että unet ja näyt voidaan tulkita väärin. Jumala päätti tallentaa kaiken ihmiskunnan hänestä tarvitseman tiedon, odotuksensa ja meidän edestämme tekemänsä teot Raamattuun.

Erityisen ilmoituksen huipentuma on Jeesus Kristus. Jumala syntyi ihmiseksi (Joh. 1:1, 14). Hepr. 1:1-3 antaa meille parhaan yhteenvedon tästä, "Monet kerrat ja monin tavoin Jumala muinoin puhui isillemme profeettojen suulla, mutta näinä viimeisinä aikoina hän on puhunut meille Pojassaan... Poika on Jumalan sädehtivä kirkkaus, hänen olemuksensa kuva, ja hän ylläpitää kaikkea olemassa olevaa sanansa voimalla." Jumalasta tuli ihminen Jeesuksessa Kristuksessa, jotta hän voisi samaistua kanssamme, antaa meille esimerkin, opettaa meitä, kertoa meille itsestään ja ennen kaikkea pelastaa meidät nöyrtymällä ristin kuolemassa (Fil. 2:6-8). Jeesus Kristus on kaikkein suurin "erityinen Jumalan ilmoitus".

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä ovat yleinen ja erityinen ilmoitus?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries