settings icon
share icon
Kysymys

Pelastummeko ainoastaan uskon kautta vai uskon ja tekojen kautta?

Vastaus


Tämä on kristinopin ehkä kaikkein tärkein kysymys. Tämän kysymyksen johdosta syntyi reformaatioliike, jako protestanttisten ja katolisen kirkon välillä. Tämä on myös ydinkysymys raamatullisen kristillisyyden ja "kristillisten" kulttien välillä. Pelastummeko ainoastaan uskon kautta vai uskon ja tekojen kautta? Pelastunko vain pelkällä uskolla Jeesukseen, vai pitääkö minun uskoa Jeesukseen ja tehdä sen lisäksi jotakin muuta?

Tämä kysymys liittyen siihen, pelastummeko vain uskosta vai uskon ja tekojen kautta on vaikea, koska eräät raamatunkohdat eivät ole täysin yksiselitteisiä. Vertaa esimerkiksi Room. 3:28, 5:1 ja Gal. 3:24 Jaakobin kirjeen jakeeseen 2:24. Joidenkin mielestä Paavalin (pelastus yksin uskon kautta) ja Jaakobin (pelastus uskon ja tekojen kautta) opetukset ovat erilaiset. Paavali opettaa dogmaattisesti, että vanhurskauttaminen on yksin uskosta (Ef. 2:8-9), kun Jaakob puolestaan näyttää opettavan vanhurskauttamisen tapahtuvan uskon ja tekojen avulla. Tämä näennäinen ongelma selviää, kun tutkimme mistä Jaakob todella puhuu. Jaakob tyrmää ajatuksen, että henkilö voi olla mukamas uskossa ilman että siitä seuraa mitään hyviä töitä (Jaak. 2:17-18). Jaakob korostaa sitä, että aito usko Kristukseen muuttaa elämän, josta seuraa hyviä tekoja (Jaak. 2:20-26). Jaakob ei opeta, että vanhurskauttaminen on uskon ja tekojen summa. Hän paremminkin opettaa, että oikeasti uskossa olevan elämässä on hyviä tekoja. Jos henkilö väittää olevansa uskova, mutta hänellä ei ole hyviä tekoja elämässään, silloin on todennäköistä, että hänellä ei ole aito usko Kristukseen (Jaak. 2:14, 17, 20, 26).

Paavali toteaa saman kirjoituksissaan. Uskovan elämässä esiintyvät hyvät hedelmät on lueteltu Galatalaiskirjeessä 5:22-23. Välittömästi opetettuaan meille pelastuvamme uskon kautta eikä tekojen kautta (Ef. 2:8-9), Paavali kertoo meidät olevan luodut hyviä töitä varten (Ef. 2:10). Paavali odottaa Jaakobin tavoin meidän elämämme muuttuvan: "Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!" (2 Kor. 5:17). Jaakob ja Paavali eivät eroa opetuksessaan pelastuksesta. He tarkastelevat samaa aihetta eri näkökulmista. Paavali korostaa vanhurskauttamista uskon kautta, kun Jaakob puolestaan korostaa oikean uskon Kristukseen tuottavan hyviä tekoja.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pelastummeko ainoastaan uskon kautta vai uskon ja tekojen kautta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries