settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoittaa yhdeksi lihaksi tuleminen avioliitossa?

Vastaus


Termi "yksi liha" löytyy ensimmäisen Mooseksen kirjan luomiskertomuksesta, jossa Eeva luodaan. 1. Moos. 2:21-24 kuvaa, kuinka Jumala loi Eevan Aadamin kylkiluusta hänen nukkuessaan. Aadam tiedosti Eevan olevan osa itseään, he olivat itse asiassa "yhtä lihaa". Termi "yhtä lihaa" merkitsee, että samoin kuin kehomme muodostaa yhden kokonaisuuden, jota ei voi jakaa osiin kokonaisuutta tuhoamatta, samoin Jumala tarkoitti avioliittoparin olevan yhden jakamattoman kokonaisuuden. Enää ei ole kahta erillistä yksilöä (kahta henkilöä), vaan yksi kokonaisuus (avioitunut pari). Tietyt seikat ovat tyypillisiä tälle uudelle liitolle.

Tunnetasolla uusi kokonaisuus on etusijalla kaikkiin entisiin ja uusiin suhteisiin verrattuna (1. Moos. 2:24). Jotkut avioliittopuolisot pitävät suhdettaan vanhempiinsa tärkeämpänä kuin uuden puolisonsa kanssa. Tämä on resepti avioliiton tuholle ja Jumalan alkuperäisen suunnitelman "jätä ja liity" kieroutuma. Samankaltainen ongelma syntyy, kun puolisolla on liian läheinen suhde lapseen esim. lapsen tunne-elämän tarpeiden vuoksi puolisonsa sijasta.

Tunne-elämässä, hengellisesti, älyllisesti, taloudellisesti ja kaikin muin tavoin avioparin täytyy tulla yhdeksi. Samoin kuin yksi ruumiin osa huolehtii toisten osien tarpeista (vatsa sulattaa ravintoa koko ruumiille, aivot ohjaavat koko ruumiin toimintoja, kädet toimivat koko ruumiin eduksi, jne.), samoin molempien puolisoiden tehtävänä avioliitossa on huolehtia toisesta. Puolisoiden ei pidä tarkastella tulojaan "minun" rahana vaan "meidän" rahana. Ef. 5:22-33 ja Sananl. 31:10-31 mukaan tämä "ykseys" koskee sekä aviomiestä että vaimoa.

Heistä tulee fyysisesti yksi liha ja tämä ykseys ilmenee heidän liittonsa tuottamissa lapsissa: lapsilla on erityinen geneettinen perimä, ainutlaatuinen tälle liitolle. Jopa heidän seksuaalielämässään, miehen ja vaimon kehot eivät kuulu heille itselleen vaan heidän partnerilleen (1. Kor. 7:3-5). Heidän ei myöskään pidä keskittymän omaan mielihyväänsä, vaan heidän on pyrittävä tyydyttämään puolisonsa tarpeet.

Tämä ykseys ja halu auttaa toista ei ole automaattinen, erityisesti huomioiden ihmiskunnan syntiinlankeemuksen. 1. Moos. 2:24 miestä käsketään "liittymään" vaimoonsa. Tähän sanaan sisältyy kaksi ajatusta. Ensinnä se merkitsee vaimoonsa "liimautumista" osoittaen avioliittosuhteen tiiveyttä. Toisena ajatuksena on vaimon "seuraaminen". Tämän "seuraamisen" pitää jatkua seurusteluvaiheen jälkeen kautta koko avioliiton. Meidän lihallinen ja luontainen taipumuksemme on tehdä sitä, mikä on meille itselle hyväksi sen sijaan, että asettaisimme puolisomme etusijalle. Tällainen itsekeskeisyys mädännyttää avioliittoa, kun avioliitto urautuu kuherrusajan jälkeen. Sen sijaan, että puolisot keskittyisivät omiin tarpeisiinsa, heidän pitäisi ajatella puolisonsa tarpeiden täyttämistä.

Kuulostaa kauniilta ajatella paria, jotka huolehtivat toistensa tarpeista. Jumalalla on kuitenkin korkeammat suunnitelmat avioliitolle. Aivan kuten he palvelivat Kristusta ennen avioitumistaan (Room. 12:1-2), nyt heidän on palveltava häntä yhdessä ja kasvatettava lapsensa palvelemaan Jumalaa (1. Kor. 7:29-34; Malakia 2:15; Ef. 6:4). Priskilla ja Akylas Apostolien tekojen luvussa 18 ovat hyvä esimerkki tästä. Pyhän Hengen tuoma ilo täyttää pariskunnan avioliiton (Gal. 5:22-23) heidän pyrkiessään palvelemaan Kristusta yhdessä. Eedenin puutarha oli iloinen paikka Jumalan, Aadamin ja Eevan asuessa siellä. Avioliitto on iloinen, kun Jumalalla on siinä keskeinen osa. Ilman Jumalaa aito ja täysimääräinen yhdeksi lihaksi tuleminen on mahdotonta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoittaa yhdeksi lihaksi tuleminen avioliitossa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries