settings icon
share icon
Kysymys

Oliko Nooan tulva maailmanlaajuinen vai paikallinen?

Vastaus


Vedenpaisumusta käsittelevistä raamatunkohdista ilmenee selvästi, että vedenpaisumus oli maailmanlaajuinen. 1. Moos. 7:11 kuvailee, kuinka "puhkesivat kaikki syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat aukenivat." 1. Moos. 1:6-7 ja 2:6 kertovat meille, että vedenpaisumusta edeltänyt maailma oli hyvin erilainen kuin nykyään. Näiden ja muiden raamatunkohtien kuvausten perusteella on kohtuullista päätellä, että menneinä aikoina maata ympäröi jonkinlainen vesikupu. Tämä kupu saattoi olla muodostunut vesihöyrystä tai se saattoi olla muodostunut renkaista Saturnuksen jäärenkaiden tapaan. Tämä yhdessä maaperässä olleen veden kanssa, joka vapautettiin maan päälle (1. Moos. 2:6), olisi saattanut johtaa maailmanlaajuiseen vedenpaisumukseen.

Vedenpaisumuksen laajuutta selvimmin kuvailevat jakeet löytyvät 1. Moos. 7:19-23. Siinä kuvataan veden määrää seuraavasti, "Ja vedet paisuivat paisumistaan, kunnes korkeimmatkin vuoret peittyivät. Vesi nousi, ja vuoret jäivät viisitoista kyynärää veden alle. Silloin tuhoutuivat kaikki maan elävät olennot, linnut, karjaeläimet, villieläimet ja kaikki maan päällä vilisevät pikkueläimet sekä kaikki ihmiset. Kaikki kuivalla maalla elävät olennot kuolivat, kaikki, joissa oli elämän henkäys. Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa."

Yllä olevassa kohdassa käytetään sanaa "kaikki" useaan kertaan. Samoin meille kerrotaan, että "korkeimmatkin vuoret peittyivät", "vesi nousi, ja vuoret jäivät viisitoista kyynärää veden alle" ja "kaikki elävät olennot pyyhkäistiin pois". Nämä kuvaavat selkeästi maailmanlaajuista vedenpaisumusta, joka peitti koko maapallon. Samoin, jos tulva olisi ollut paikallinen, miksi Jumala neuvoi Nooaa rakentamaan arkin sen sijaan, että hän olisi ainoastaan käskenyt Nooaa muuttamaan ja olisi samoin saattanut eläimetkin muuttamaan uusille asuinsijoille? Ja miksi hän opasti Nooaa rakentamaan niin suuren arkin, että siihen mahtuivat kaikki eri maanpäälliset eläinlajit? Jos vedenpaisumus ei ollut maailmanlaajuinen, silloin ei olisi ollut tarvetta arkille.

Pietari kuvailee vedenpaisumuksen laajuutta 2. Piet. 3:6-7, jossa hän sanoo, "Vedellä ja sanalla sen ajan maailma myös hävitettiin vedenpaisumuksessa. Ja sen saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa tulen tuhoa odottamassa. Niitä säilytetään sitä päivää varten, jona tuomio tulee ja jumalattomat tuhotaan." Näissä jakeissa Pietari vertaa maailmanlaajuista tulevaa tuomiota Nooan aikaiseen vedenpaisumukseen ja kertoo silloisen maailman tuhoutuneen vedenpaisumuksessa. Sen lisäksi monet Raamatun kirjoittajat hyväksyivät maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen historiallisena tosiasiana (Jesaja 54:9; 1. Piet. 3:20; 2. Piet. 2:5; Hepr. 11:7). Lopuksi, Herra Jeesus Kristus uskoi maailmanlaajuiseen vedenpaisumukseen ja käytti sitä maailman tuhon ennusmerkkinä, joka tapahtuu hänen palatessaan maan päälle (Matt. 24:37-39; Luuk. 17:26-27).

On monia Raamatun ulkopuolisia todisteita, jotka osoittavat maailmanlaajuiseen katastrofiin, kuten vedenpaisumukseen. Näitä ovat suunnattomat fossiiliesiintymät, joita löytyy jokaiselta mantereelta ja suuret hiiliesiintymät, joiden muodostuminen vaati suuren määrän nopeasti kerrostumien alle jäänyttä kasvillisuutta. Merieläinten fossiileja löytyy vuorien huipuilta ympäri maailmaa. Maailman kaikilla kulttuureilla on jonkinlainen vedenpaisumuskertomus. Kaikki nämä yhdessä todistavat monien muiden todisteiden kanssa maailmanlaajuisesta vedenpaisumuksesta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Oliko Nooan tulva maailmanlaajuinen vai paikallinen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries