settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat seurakunnan vanhimpien tehtävät?

Vastaus


Raamattu kuvailee ainakin viisi seurakunnan vanhimman tehtävää ja velvoitetta:

1) Vanhimmat auttavat seurakunnan riitojen sovittelussa. "Juudeasta tuli Antiokian seurakuntaan eräitä, jotka opettivat: ´Ellette anna ympärileikata itseänne, niin kuin Mooses on säätänyt, ette voi pelastua." Paavali ja Barnabas asettuivat vastustamaan heitä, ja asiasta käytiin kiivasta väittelyä. Niinpä päätettiin, että Paavali ja Barnabas ja muutamat muut lähtisivät Jerusalemiin apostolien ja vanhimpien puheille, jotta saataisiin selvyys tästä kiistakysymyksestä´" (Ap. t. 15:1-2). Kysymyksestä keskusteltiin ankarasti ja viimein päädyttiin pyytämään apostolien ja vanhimpien apua sen ratkaisemiseksi. Tämän raamatunkohdan perusteella vanhimmat sovittelevat erimielisyyksiä.

2) He rukoilevat sairaiden puolesta. "Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan" (Jaak. 5:14). Raamatun kriteerit täyttävä vanhin elää hurskasta elämää ja "vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan" (Jaak. 5:16). Yksi rukouksen tavoitteista on rukoileminen Herran tahdon toteutumisen puolesta ja seurakunnan vanhimpien odotetaan rukoilevan näin.

3) Heidän on kaitsettava seurakuntaa nöyryydellä. "Seuraavan kehotuksen minä osoitan niille, jotka teidän joukossanne ovat vanhimman asemassa -- minä, joka itsekin olen vanhin ja Kristuksen kärsimysten todistaja sekä myös osallinen siitä kirkkaudesta, joka on ilmestyvä: Kaitkaa sitä laumaa, jonka Jumala on teille uskonut, älkää pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, älkää myöskään alhaisesta voitonhimosta, vaan sydämenne halusta. Älkää herroina vallitko niitä, jotka teidän osallenne ovat tulleet, vaan olkaa laumanne esikuvana. Silloin te ylimmän paimenen ilmestyessä saatte kirkkauden seppeleen, joka ei kuihdu" (1. Piet. 5:1-4). Jumala on asettanut vanhimmat johtamaan seurakuntaa ja he ovat katraan hoitajia. He eivät saa tehdä sitä rahallisen hyödyn toivossa, vaan koska he haluavat palvella ja johtaa lampaitaan.

4) Heidän on varjeltava lauman hengellistä hyvinvointia. "Olkaa johtajillenne kuuliaiset, totelkaa heitä. He valvovat öitä teidän vuoksenne, koska joutuvat kerran tekemään teistä jokaisesta tiliä. Saakoot he tehdä työnsä iloiten, ei huokaillen, sillä se olisi teille paha asia" (Hepr. 13:17). Tässä jakeessa ei nimenomaisesti käytetä sanaa "vanhin", mutta asiayhteys käsittelee seurakunnan johtajia. He ovat vastuussa seurakunnan hengellisestä elämästä.

5) Heidän oletetaan viettävän aikaa rukouksessa ja Raamatun tutkimisessa. "Silloin apostolit, ne kaksitoista, kutsuivat koolle koko opetuslasten joukon ja sanoivat: 'Ei ole oikein, että me ruoan jakamisen tähden lyömme laimin Jumalan sanan. Valitkaa siis, veljet, keskuudestanne seitsemän hyvämaineista miestä, jotka ovat Hengen ja viisauden täyttämiä, niin me asetamme heidät tähän tehtävään. Silloin me voimme omistautua rukoukseen ja Jumalan sanan jakamiseen'" (Ap. t. 6:2-4). Tämä ohje koskee apostoleja, mutta huomaamme 1. Piet. 5:1 kuinka Pietari oli sekä apostoli että vanhin. Tämä jae myös kertoo eron vanhimman ja diakonin välillä.

Voimme tiivistää tämän sanomalla, että vanhimmat ovat rauhantekijöitä, rukoustaistelijoita, opettajia, esimerkillään johtavia ja päätöksentekijöitä. He ovat seurakunnan saarnaavia ja opettavia johtajia. Tämä tehtävä on tavoittelun arvoinen, eikä siihen saa suhtautua kevyesti. Siksi sen suhteen annetaan varoitus: "Veljeni, kovin monien teistä ei pidä ryhtyä opettajiksi, sillä te tiedätte, että meidät opettajat tullaan tuomitsemaan muita ankarammin" (Jaak. 3:1).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat seurakunnan vanhimpien tehtävät?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries