settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka voin tunnistaa väärän opettajan tai profeetan?

Vastaus


Jeesus varoitti "väärien messiaiden ja väärien profeettojen" ilmaantuvan ja johtavan, jos mahdollista, Jumalan valitutkin harhaan (Matt. 24:23-27; katso myös 2. Piet. 3:3 ja Juuda 17-18). Paras menetelmä suojautua vääriä opetuksia ja vääriä opettajia vastaan on totuuden tunteminen. Jotta tunnistaisit väärennöksen, tutki aitoa asiaa. Jokainen uskova, joka "opettaa totuuden sanaa oikein" (2. Tim. 2:15) ja joka opiskelee huolellisesti Raamattua, pystyy tunnistamaan väärän opetuksen. Kun uskova on esimerkiksi lukenut huolellisesti Isän, Pojan ja Pyhän Hengen toimintaa käsittelevät raamatunkohdan Matt. 3:16-17, hän suhtautuu heti epäillen sellaiseen opetukseen, joka kieltää kolminaisuuden. Siksi ensimmäinen askel on Raamatun tutkiminen ja jokaisen opetuksen testaaminen Raamatun pohjalta.

Jeesus sanoi: "Hedelmistään puu tunnetaan" (Matt. 12:33). Arvostellessamme "hedelmää", voimme soveltaa kolmea testiä jokaiseen opettajaan pyrkiessämme määrittelemään hänen opetustensa oikeellisuuden.

1) Mitä tämä opettaja sanoo Jeesuksesta? Matt. 16:15-16 Jeesus kysyy: "Kuka minä teidän mielestänne olen?" Pietari vastasi, "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika," ja tämän vastauksen perusteella Jeesus kutsui Pietaria autuaaksi. 2. Joh. 9 luemme, "Jokainen, joka ei pysy Kristuksen opetuksessa vaan tuo siihen jotakin lisää, on vailla Jumalaa. Jokaisella, joka tässä opetuksessa pysyy, on sekä Isä että Poika." Toisin sanoen, Jeesuksen Kristuksen pelastustyö on erittäin tärkeää. Varo kaikkia niitä, joiden mielestä Jeesus ei ole samanarvoinen Jumalan kanssa. Varo niitä, jotka vähättelevät Jeesuksen kuolemaa puolestamme. Varo myös niitä, jotka kieltävät Jeesuksen ihmisyyden. 1. Joh. 2:22 kysyy: "Kuka sitten on valehtelija, ellei se, joka kieltää Jeesuksen olevan Kristus? Sellainen ihminen on antikristus, niin Isän kuin Pojan kieltäjä."

2) Saarnaako tämä opettaja evankeliumia? Raamatun mukaan evankeliumi on hyvä uutinen koskien Jeesuksen kuolemaa, hautaamista ja ylösnousemusta (1. Kor. 15:1-4). Vaikka seuraavat ilmaisut kuulostavat kauniilta, "Jumala rakastaa sinua", "Jumala haluaa meidän ruokkivan nälkäiset", ja "Jumala haluaa sinun menestyvän", ne eivät muodosta evankeliumin koko totuutta. Paavali varoitti Galatalaiskirjeen 1:7:ssä: " Mitään toista evankeliumia ei kuitenkaan ole. Jotkut vain hämmentävät teidän ajatuksianne ja koettavat vääristää Kristuksen evankeliumia." Kenelläkään ei ole oikeutta muuttaa Jumalan meille antamaa viestiä, ei edes kellään tunnetulla saarnaajalla. "Toistan sen, minkä olen ennenkin sanonut: jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä minkä olette saaneet, hän olkoon kirottu" (Gal. 1:9).

3) Onko tällä opettajalla sellaiset elämäntavat, että ne tuottavat kunniaa Herralle? Juuda 11 sanoo vääristä opettajista seuraavasti: "Voi heitä! He ovat lähteneet Kainin tielle, palkan toivossa he ovat harhautuneet Bileamin jäljille, ja Korahin tavoin he ovat kapinoinnillaan hankkineet itselleen tuhon." Toisin sanoen, väärän opettajan voi tunnistaa hänen ylpeydestään (Kain hylkäsi Jumalan suunnitelman), ahneudesta (Bileam ennusti rahasta) ja kapinallisuudesta (Korah ylensi itsensä Mooseksen yläpuolelle). Jeesus kehotti meitä varomaan sellaisia ihmisiä ja me tunnistamme heidät heidän hedelmistään (Matt. 7:15-20).

Voit oppia lisää tutkimalla erityisesti niitä Raamatun kirjoja, jotka kirjoitettiin varta vasten torjumaan seurakunnassa esiintyviä vääriä oppeja. Niitä ovat Galatalaiskirje, 2. Pietarin kirje, 1. ja 2. Johanneksen kirje, ja Juudan kirje. Toisinaan on vaikeaa havaita väärä opettaja tai profeetta. Saatana naamioituu valon enkeliksi (2. Kor. 11:14) ja hänen saarnaajansa naamioituvat vanhurskauden palvelijoiksi (2. Kor. 11:15). Vain tuntemalla totuuden läpikotaisin, voimme tunnistaa väärät opetukset.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka voin tunnistaa väärän opettajan tai profeetan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries