settings icon
share icon
Kysymys

Mikä ero on uskonnon ja hengellisyyden välillä?

Vastaus


Meidän on määriteltävä uskonto ja hengellisyys, ennen kuin tutkimme niiden välisiä eroja. Sanakirjan määrittelee uskonnon "Jumalaan tai jumaliin uskomisena, ja niiden palvontana, jota tavallisesti ilmaistaan tietyllä käytöksellä ja rituaaleilla; tiettynä uskomus–järjestelmänä, palvontana jne., johon usein liittyvät eettiset ohjeet." Hengellisyys voidaan määritellä "hengellisenä tai aineettomana ominaisuutena kuten ajatus, elämä, jne." Lyhyesti sanottuna, uskonto on usko- ja rituaalijärjestelmä, joiden avulla muodostetaan suhde Jumalaan ja hengellisyys keskittyy henkimaailmaan ja hengellisiin asioihin materiaalisen maailman sijaan.

Suurin virheluulo koskien kristinuskoa on, että se on uskonto kuten islamilaisuus, juutalaisuus, hindulaisuus, jne. Valitettavasti monet väittävät olevansa kristittyjä ja harrastavat sitä, niin kuin se olisi uskonto. Monille kristinusko ei ole mitään muuta kuin sääntöjen ja rituaalien kokoelma, joita on noudatettava taivaaseen pääsemiseksi kuoleman jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole oikeaa kristillisyyttä. Oikea kristillisyys ei ole uskonto, vaan siinä on kyse oikeanlaisesta suhteesta Jumalaan ottamalla Jeesus Kristus vastaan Pelastaja-Messiaana uskon kautta. On tosin totta, että kristillisyydessäkin on omat rituaalinsa (esim. kaste ja ehtoollinen). Ja kristillisyydessä on myös omat sääntönsä, joita on noudatettava (esim. älä tapa, rakasta lähimmäistäsi, jne.). Näissä rituaaleissa ja säännöissä ei kuitenkaan ole kristinuskon perusolemus. Kristinuskon rituaalit ja käskyt ovat pelastuksen seurauksia. Ottaessamme pelastuksen vastaan Jeesuksen Kristuksen kautta, meidät kastetaan tuon uskon julistuksena. Me nautimme ehtoollisen muistona Kristuksen uhrista. Me noudatamme sääntöjen ja kieltojen listaa rakkaudesta Jumalaan ja kiitollisuuden osoituksena hänen teoistaan meidän puolestamme.

Yleinen väärinkäsitys liittyen hengellisyyteen on se, että on monia eri hengellisyyden muotoja ja ne kaikki ovat yhdenvertaisia. Meditointi epätavallisissa asennoissa, kommunikointi luonnon kanssa, henkimaailman kanssa keskusteleminen, jne. voi vaikuttaa "hengelliseltä", mutta kyseessä on väärä hengellisyys. Oikeassa hengellisyydessä on kyse Pyhän Hengen saamisesta, joka on seuraus pelastuksesta Jeesuksen Kristuksen kautta. Oikea hengellisyys on Pyhän Hengen tuottamat hedelmät uskovan elämässä: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal. 5:22-23). Hengellisyydessä on kyse yhä enemmän Jumalan kaltaiseksi tulemisesta. Jumala on henki (Joh. 4:24) ja meidän luontomme pitäisi muuttua hänen kaltaisekseen (Room. 12:1-2).

Uskonnolle ja hengellisyydelle on yhteistä, että molemmat voivat olla vääriä menetelmiä suhteen luomiseksi Jumalan kanssa. Uskonto korvaa usein aidon Jumala-suhteen sydämettömällä rituaalien noudattamisella. Hengellisyys pyrkii korvaamaan aidon Jumala-suhteen yhteydellä henkimaailmaan. Molemmat voivat olla, ja usein ovat, vääriä kanavia Jumalan luo. Samanaikaisesti uskonto voi olla hyödyllinen siinä mielessä, että se osoittaa Jumalan olevan olemassa ja kuinka me olemme jollakin tavoin vastuullisia hänelle. Uskonnon ainoa positiivinen puoli on, että se osoittaa meille puutteellisuutemme ja pelastajan tarpeen. Hengellisyyden anti on se, että se kertoo meille kuinka maailmankaikkeus ei rajoitu materiaaliseen maailmaan Ihmiset eivät ole ainoastaan fyysisiä olentoja, sillä heillä on myös sielu-henki. Meidän on oltava tietoisia meitä ympäröivästä hengellisestä maailmasta. Hengellisyyden arvo on siinä, että se osoittaa meille kuinka tämän fyysisen maailman lisäksi on jotakin muuta, josta meidän pitää olla tietoisia.

Jeesus Kristus on sekä uskonnon että hengellisyyden täyttymys. Jeesus on se, jolle me olemme tilivelvollisia ja johon oikea uskonto osoittaa tien. Jeesus on se, johon meidän pitää liittyä ja johon oikea hengellisyys osoittaa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä ero on uskonnon ja hengellisyyden välillä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries