settings icon
share icon
Kysymys

Tarkoittaako Tyroksen kuningas Hesekielin luvussa 28 Saatanaa?

Vastaus


Ensi näkemältä Hesekielin 28:11-19 profetia näyttää viittaavan ihmiskuninkaaseen. Tyros sai osakseen kenties Raamatun kaikkein ankarimmat profeetalliset tuomiot (Jes. 23:1–18; Jer. 25:22; 27:1–11; Hes. 26:1–28:19; Joel 3:4–8; Aamos 1:9,10). Tyros oli tunnettu vauraudestaan, jonka se hankki naapurikansojen kustannuksella. Muinaisaikojen kirjoittajat kuvasivat Tyroksen kaupunkia häikäilemättömien kauppiaiden tyyssijana. Tyros oli epäjumalanpalvonnan ja seksuaalisen moraalittomuuden keskus. Raamatun profeetat moittivat Tyrosta sen rikkauksien ja erinomaisen sijainnin aiheuttamasta ylpeydestä. Hes. 28:11-19 on erityisen voimakas syytös Tyroksen kuningasta vastaan. Siinä Hesekiel moittii häntä kyltymättömästä ylpeydestä ja ahneudesta.

Jotkut Hes. 28:11-19 kuvauksista menevät ihmiskuningasta pidemmälle. Kukaan ihmiskuningas ei voi väittää olleensa Eedenissä tai olevansa sädehtivä vartijaenkeli pyhällä vuorella. Tämän vuoksi useimpien raamatuntulkitsijoiden mielestä Hes. 28:11-19 on kaksinaisprofetia, jossa Tyroksen kuninkaan ylpeyttä verrataan Saatanan ylpeyteen. Joidenkin mielestä Saatana asutti Tyroksen kuninkaan ja tämän johdosta profetia yhdisti nuo kaksi henkilöä voimakkaammin ja soveltuvammin.

Ennen lankeemustaan Saatana oli mitä kaunein olento (Hes. 28:12-13). Hän oli ilmeisesti kaunein ja voimakkain enkeli. Ilmaisu "vartijaenkeli" tarkoittaa mahdollisesti, että Saatana oli "vartiossa" Jumalan edessä. Saatanan ylpeys johti hänen lankeamiseensa. Sen sijaan, että hän olisi antanut kunnian Jumalalle kauneudestaan, Saatana ylpistyi kuvitellen, että hän itse oli korkean asemansa takana. Saatanan kapinan vuoksi Jumala syöksi Saatanan edestään ja aikojen lopussa Saatana päätyy Jumalan tuomitsemana iankaikkisesti tuliseen järveen (Ilm. 20:10).

Tyroksen kuningas oli Saatanan tavoin ylpeä. Jumalan tunnustamisen sijaan Tyroksen kuningas kerskui rikkauksiensa olevan hänen oman viisautensa ja mahtavuutensa seuraus. Tyroksen kuningas ei tyytynyt ylelliseen asemaansa, vaan hän halusi aina vain enemmän ja sen seurauksena hän jatkoi muiden kansojen sortamista pyrkien siten lisäämään rikkauksiaan heidän kustannuksellaan. Mutta samoin kuin Saatanan ylpeys johti hänen putoamiseensa ja johtaa lopulta hänen iankaikkiseen tuhoonsa, samoin Tyros menetti rikkautensa, voimansa ja asemansa. Hesekielin profetia koskien Tyroksen tuhoa toteutui osittain Nebukadnessarin hallinnon aikana (Hes. 29:17-21) ja lopullisesti Aleksanteri Suuren aikakaudella.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Tarkoittaako Tyroksen kuningas Hesekielin luvussa 28 Saatanaa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries