settings icon
share icon
Kysymys

Onko Raamattu turmeltunut tai onko sitä muutettu, muokattu tai vääristelty?

Vastaus


Vanhan testamentin kirjat kirjoitettiin noin vuosien 1400 eKr. ja 400 eKr. välisenä aikana. Uuden testamentin kirjat kirjoitettiin noin 40-90 jKr. Näin ollen vanhimmat Raamatun kirjat on kirjoitettu 3400 ja uusimmat 1400 vuotta sitten. Tänä aikana alkuperäiset käsikirjoitukset ovat kadonneet. Mitä ilmeisimmin niitä ei ole enää olemassa. Tänä aikana Raamatun kirjat on kopioitu kerta toisensa jälkeen. Kopioiden kopioita on tehty. Voimmeko me tämän perusteella edelleen luottaa Raamattuun?

Kun Jumala alunperin sai miehet kirjoittamaan Raamatun, se oli Jumalan innoittama ja erehtymätön (2. Tim. 3:16-17; Joh. 17:17). Tämä ei koske alkuperäisten käsikirjoitusten kopioita. Vaikka kirjurit olivat huolellisia Raamatun kopioimisessa, he eivät olleet virheettömiä. Tästä johtuen eri kopioiden kesken on pieniä eroavaisuuksia. Tuhannet kreikan- ja hepreankieliset kopioit eivät olleet koskaan keskenään täysin samanlaiset, ennen kuin kirjapaino keksittiin 1500-luvulla.

Kuitenkin kuka tahansa puolueeton tutkija myöntää, että Raamattu on säilynyt esimerkillisen hyvin kautta vuosisatojen. Raamatun kopiot 1400-luvulta eKr. ovat lähes identtiset 300 jKr. olevien käsikirjoituskopioiden sisällön kanssa. Kun Kuolleenmeren kääröt löydettiin, tutkijat olivat hämmästyneitä kuinka identtiset ne olivat muinaisten Vanhan testamentin kopioiden kanssa. Tämä siitä huolimatta, että Kuolleenmeren kääröt olivat satoja vuosia vanhemmat kuin mitkään aiemmin löydetyt käsikirjoitukset. Jopa kaikkein paatuneimman Raamatun epäilijän ja kriitikon on myönnettävä, että Raamattu on säilynyt kautta vuosisatojen paremmin kuin mikään muu muinainen asiakirja.

Ei ole mitään todisteita Raamatun muutoksista, muokkauksesta tai tarkoituksellisesta vääristelystä. Käsikirjoitusten suuresta määrästä johtuen on hyvin helppoa tunnistaa Jumalan Sanan vääristely-yritykset. Mitään Raamatun pääopetuksista ei voi kyseenalaistaa käsikirjoitusten keskinäisten pienten eroavaisuuksien vuoksi.

Kysymme siis uudelleen, voimmeko me luottaa Raamattuun? Ehdottomasti! Jumala on säilyttänyt Sanansa huolimatta tahattomista virheistä ja tahallisista hyökkäyksistä sitä vastaan. Me voimme luottaa täysin siihen, että meidän Raamattumme on tänään sama Raamattu, mikä alunperin kirjoitettiin (2. Tim. 3:16; Matt. 5:18).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko Raamattu turmeltunut tai onko sitä muutettu, muokattu tai vääristelty?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries