settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka voin tietää jonkin olevan syntiä?

Vastaus


Tämän kysymyksen osalta on ongelmia. On näet tiettyjä asioita, jotka Raamattu mainitsee ja nimeää synneiksi. Sitten on asioita, joiden synnillisyyteen Raamattu ei suoranaisesti ota kantaa. Raamatussa olevia syntiluetteloita löytyy mm. Sananlaskut 6:16-19, Gal. 5:19-21 ja 1. Kor. 6:9-10. Ei ole epäilystäkään siitä, että näissä kohdissa luetellut teot ovat synnillisiä, joita Jumala ei hyväksy. Murha, huorinteko, valehtelu, varastaminen jne. – ei ole epäilystäkään, että Raamattu nimeää nämä asiat synneiksi. On vaikeampaa määritellä synti niillä alueilla, joihin Raamattu ei ota kantaa. Kun Raamattu ei käsittele tiettyä asiaa, joudumme turvautumaan Jumalan Sanan yleisiin ohjausperiaatteisiin.

Ensimmäiseksi, jos asiaan ei löydy suoraa raamatullista viittausta, meidän on kysyttävä itseltämme, onko se ehdottomasti hyvästä sen sijaan, että kysymme, onko se väärin. Raamattu sanoo esimerkiksi, että meidän "on käytettävä sopivaa hetkeä hyväksemme" (Kol. 4:5). Elämämme muutamat päivät täällä maan päällä ovat niin lyhyet ja arvokkaat verrattuna iankaikkisuuteen, että meidän ei koskaan pitäisi hukata aikaa itsekkyyteen. Sen sijaan meidän tulisi keskittyä puhumaan ja tekemään sitä, "mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi" (Ef. 4:29).

Hyvä testi jonkin tietyn toiminnan synnittömyyden toteamiseksi on kysyä itseltämme, voimmeko hyvällä omallatunnolla pyytää Jumalaa siunaamaan ja käyttämään sitä omiin tarkoituksiinsa. "Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi” (1. Kor. 10:31). Jos on epäilystä siitä, miellyttääkö se Jumalaa, silloin siitä on parasta luopua. “Kaikki, mikä ei perustu uskoon, on syntiä” (Room. 14:23). Meidän on muistettava, että kehomme ja sielumme on lunastettu ja ne kuuluvat Jumalalle. "Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa” (1. Kor. 6:19-20). Tämän suuren totuuden pitäisi olla ohjeenamme tekemisissämme ja menemisissämme.

Lisäksi meidän pitää arvioida toimiamme niiden perheeseemme, ystäviimme ja yleensäkin muihin ihmisiin aikaansaaman vaikutuksen perusteella, eikä ainoastaan Jumalaan nähden. Vaikka jokin tietty asia ei loukkaisikaan meitä henkilökohtaisesti, se on syntiä, jos se vaikuttaa haitallisesti johonkuhun toiseen. "Sinun on hyvä olla syömättä lihaa ja juomatta viiniä ja välttää muutakin, mikä loukkaa veljeäsi... Meidän, jotka olemme vahvoja, on kestettävä heikkojen vajavuuksia. Emme saa ajatella vain sitä, mikä on itsellemme mieluista” (Room. 14:21; 15:1).

Lopuksi, meidän on muistettava, että Jeesus Kristus on Herramme ja Pelastajamme, eikä mikään muu saa olla tärkeämpää kuin hänen tahtonsa mukaisesti eläminen. Mikään tapa tai huvitus tai pyrkimys ei saa hallita elämäämme liialti, ainoastaan Kristuksella on se oikeus. "Kaikki on minulle luvallista -- mutta kaikki ei ole hyödyksi. Kaikki on minulle luvallista -- mutta en saa antaa minkään hallita itseäni” (1. Kor. 6:12). "Mitä teettekin, sanoin tai teoin, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme" (Kol. 3:17).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka voin tietää jonkin olevan syntiä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries