settings icon
share icon
Kysymys

Miksi kaikki kristityt ovat tekopyhiä?

Vastaus


Mikään syytös ei liene yhtä provosoiva kuin "tekopyhäksi" syyttäminen. Valitettavasti monet ovat mielestään oikeutettuja syyttämään kaikkia kristityitä tekopyhiksi. Sana "tekopyhä" kätkee sisäänsä monia tunteikkaita vivahteita. Se merkitsee "näyttelemistä" ja "teeskentelyä". Tätä sanaa käytetään sekä klassisessa että Uuden testamentin kreikassa. Molemmissa tapauksissa sanalla on sama merkitys: teeskentely ja näytteleminen.

Herra Jeesus käytti tätä termiä samassa merkityksessä. Esimerkiksi Kristuksen opettaessa rukouksen, paaston ja lahjojen antamisen tärkeyttä, hän varoitti meitä noudattamasta tekopyhien esimerkkiä (Matt. 6:2, 5, 16). Pitkät julkiset rukoukset, paastoamisen näytteille pano, temppelille ja köyhille annettujen lahjojen johdosta pröystäily olivat kaikki esimerkkejä vain ulkoisesta kiintymyksestä Jumalaa kohtaan. Fariseukset esittivät uskonnollisuuttaan näillä dramaattisilla julkisilla esimerkeillä, mutta heidän sydämensä tila oli aivan toisenlainen (Matt. 23:13-33; Mark. 7:20-23).

Jeesus ei koskaan kutsunut opetuslapsiaan tekopyhiksi. Sitä käytettiin ainoastaan harhaan joutuneista uskonnollisista fanaatikoista. Sen sijaan hän käytti seuraajistaan nimityksiä "lapset", "lampaat" ja "seurakunta". Kaiken edellä olevan lisäksi Uusi testamentti varoittaa tekopyhyyden synnistä (1. Piet. 2:1), missä Pietari kutsuu sitä teeskentelyksi. Meille on annettu kaksi esimerkkiä seurakunnassa tapahtuneista tekopyhistä tilanteista. Ap. t. 5:1-10 paljastaa, kuinka kaksi opetuslasta teeskentelivät olleensa avokätisempiä kuin mitä he itse asiassa olivat olleet. Seuraukset olivat ankarat. Ja kaikista opetuslapsista juuri Pietaria syytettiin tekopyhyydestä siinä, kuinka hän suhtautui ei-juutalaisiin uskoviin (Gal. 2:13).

Voimme näin ollen tehdä kaksi päätelmää Uuden testamentin opetuksista. Ensimmäiseksi, kristittyjen keskuudessa on tekopyhiä. Näin oli asianlaita kirkkohistorian alussa. Samoin Jeesuksen vertaus vehnästä ja rikkaviljasta kertoo meille tekopyhiä olevan aina lopun aikoihin saakka (Matt. 13:18-30). Jos tämän lisäksi jopa apostoli voi syyllistyä tekopyhyyteen, meillä ei ole mitään syytä ihmetellä, jos "tavallinen" kristitty syyllistyy siihen. Meidän täytyy aina olla varuillamme, että emme vajoa samoihin houkutuksiin (1. Kor. 10:12).

Tietysti on selvää, että ei jokainen itseään kristityksi väittävä ole oikea kristitty. On mahdollista, että useimmat kuuluisista tekopyhistä kristittyjen joukossa eivät edes olleet uskossa, vaan olivat tältäkin osin teeskentelijöitä ja pettäjiä. Kuitenkin on selvää, että monet vaikutusvaltaiset kristilliset johtajat ovat syyllistyneet hirvittäviin synteihin. Taloudelliset ja seksuaaliset skandaalit vaivaavat aika ajoin kristittyjen yhteisöä. Sen sijaan, että käytämme muutamien harvojen tekoja esimerkkeinä ja syytämme niiden perusteella kaikkia kristittyjä, meidän on syytä kysyä, ovatko kaikki itseään kristityiksi kutsuvat todella kristittyjä. Monet raamatunkohdat vahvistavat, kuinka todella Kristukselle kuuluvien elämässä Hengen hedelmät tulevat esille (Gal. 5:22-23). Jeesuksen vertaus kylväjästä Matt. 13 tekee selväksi, että kaikki uskoa tunnustavat eivät omaa aitoa uskoa. On surullista, kuinka monet uskoa tunnustaneet eräänä päivänä kuulevat Jumalan sanovan, "En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!" (Matt. 7:23).

Toiseksi, vaikka emme olekaan hämmästyneitä, jos jotkut kristityt väittävät olevansa pyhempiä kuin mitä he itse asiassa ovat, meidän ei kuitenkaan ole syytä päätellä, että koko maailmanlaajuinen Jumalan seurakunta koostuu yksinomaan tekopyhistä. Meidän on kuitenkin myönnettävä, että me kaikki Jeesuksen Kristuksen nimeen tunnustavat pysymme syntisinä syntiemme anteeksi antamisen jälkeenkin. Näin siitä huolimatta, että olemme pelastuneet syntiemme iankaikkiselta rangaistukselta (Room. 5:1; 6:23). Meidän täytyy odottaa vapautusta meitä päivittäin vaivaamasta syntisyydestä (1. Joh. 1:8-9), johon kuuluu tekopyhyyskin. Elävän uskomme kautta Herraan Jeesukseen me voitamme synnin elämässämme, kunnes lopulta vapaudumme siitä kokonaan (1. Joh. 5:4-5).

Kaikki kristityt epäonnistuvat yrittäessään elää Raamatun standardien vaatimalla tavalla. Kukaan kristitty ei ole ollut täysin Kristuksen kaltainen. Kuitenkin monet kristityt pyrkivät aidosti elämään kristillistä elämää ja luottavat enenevässä määrin Pyhän Hengen todistukseen sydämessään, johdatukseen elämässään ja antamaan muutosvoimaan. Lukemattomat kristityt ovat eläneet ilman tahroja tai skandaaleja elämässään. Kukaan kristitty ei ole täydellinen, mutta virheiden tekeminen ja täydellisyyden saavuttamattomuus tässä elämässä ei merkitse samaa kuin tekopyhyys.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi kaikki kristityt ovat tekopyhiä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries