settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on systemaattinen teologia?

Vastaus


"Systemaattinen" tarkoittaa järjestämistä. Systemaattinen teologia jakaa teologian eri aiheisiin. Esimerkiksi, monet Raamatun kirjat antavat informaatiota enkeleistä. Mikään yksittäinen kirja ei kerro kaikkea enkeleistä. Systemaattinen teologia kerää kaiken tiedon enkeleistä eri Raamatun kirjoista ja järjestää sen angelologiaksi, opiksi henkiolennoista. Tätä systemaattinen teologia on: Raamatun oppien järjestämistä osa-alueisiin.

Varsinainen teologia tarkoittaa oppia Isä-Jumalasta. Kristologia on oppi Jumalan Pojasta, Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta. Pneumatologia käsittelee Pyhää Henkeä. Soteriologia on oppi pelastuksesta. Ekklesiologia keskittyy seurakuntaan (kirkkoon). Eskatologia on oppi lopun ajoista. Angelologia on enkeleihin keskittyvä oppi. Kristillinen demonologia on demonien tarkastelua kristillisestä näkökulmasta. Kristillinen antropologia tutkii ihmiskuntaa kristilliseltä kannalta. Hamartologia on oppi synnistä. Systemaattinen teologia on tärkeä työkalu, joka auttaa meitä ymmärtämään Raamatun opetukset järjestelmällisellä tavalla.

Systemaattisen teologian lisäksi on olemassa muitakin teologian luokittelutapoja. Raamatullinen teologia tutkii tiettyä Raamatun kirjaa tai kirjoja, keskittyen siinä esille tuotuihin teologisiin näkemyksiin. Johanneksen evankeliumi esimerkiksi on hyvin kristologinen, koska siinä keskitytään Jeesuksen jumalisuuteen (Joh. 1:1, 14; 8:58; 10:30; 20:28). Historiallinen teologia tutkii oppien kehittymistä vuosisatojen saatossa. Dogmaattinen teologia tutkii tiettyjen kristillisten ryhmien teologisia oppeja – esimerkkeinä mainitaan tässä kalvinistinen teologia ja dispensationalistinen teologia. Nykyteologia tutkii oppeja, jotka ovat nousseet ajankohtaisiksi viime aikoina. Teologian opiskelu on tärkeää riippumatta käytetystä menetelmästä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on systemaattinen teologia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries