settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka syntiinlankeemus vaikutti ihmiskuntaan?

Vastaus


"Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä" (Room. 5:12). Syntiinlankeemuksen seuraukset ovat monet ja kauaskantoiset. Synti on vaikuttanut kaikkeen ihmisessä. Se vaikuttaa elämäämme Maan päällä ja iankaikkiseen kohtaloomme.

Yksi synnin välittömiä seurauksia oli ihmiskunnan erottaminen Jumalasta. Eedenin puutarhassa Aatamilla ja Eevalla oli täydellinen yhteys Jumalan kanssa. Kun he kapinoivat häntä vastaan, tuo yhteys särkyi. He tiedostivat syntinsä ja häpesivät sitä Jumalan edessä. He piiloutuivat häneltä (1. Moos. 3:8-10) ja ihminen on jatkanut Jumalalta piiloutumistaan siitä lähtien. Ainoastaan Kristuksen kautta tuo yhteys voidaan korjata, koska hänessä meidät vanhurskautetaan ja tehdään synnittömiksi Jumalan edessä aivan kuin Aatami ja Eeva olivat synnittömiä ennen syntiinlankeemustaan. "Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden" (2. Kor. 5:21).

Syntiinlankeemuksen johdosta kuolemasta tuli totta ja koko luomakunta on sen vallassa. Kaikki ihmiset, eläimet ja kasvit kuolevat. Koko luomakunta huokaa (Room. 8:22) odottaen Kristuksen paluuta vapauttamaan se kuoleman seurauksista. Synnin vuoksi kuolema on väistämätön todellisuus eikä kukaan välty siltä. "Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme" (Room. 6:23). Vielä pahempaa kuin kuoleminen on kuolla ilman Kristusta, koska se johtaa iankaikkiseen kuolemaan.

Toinen syntiinlankeemuksen seuraus on se, että kaikki ovat menettäneet tietoisuuden miksi heidät luotiin. Ihmisen korkein tehtävä on tuottaa Jumalalle kunniaa ja nauttia hänestä iankaikkisesti (Room. 11:36; 1. Kor. 6:20; 1. Kor. 10:31; Ps. 86:9). Näin ollen rakkaus Jumalaa kohtaan on kaiken moraalin ja hyvyyden ydin. Tämän vastakohtana on rajaton itsekkyys. Itsekkyys on syntiinlankeemuksen seuraus ja siitä aiheutuvat kaikki muut rikokset Jumalaa vastaan. Synti kaikin tavoin korottaa ihmisen minää ja tämä käy ilmi elämästämme. Haluamme huomion keskittyvän meihin, hyviin ominaisuuksiimme ja saavutuksiimme. Vähättelemme puutteitamme. Haluamme saada suosionosoituksia ja tilaisuuksia elämässä, haluamme olla parempia kuin muut. Puolustamme hanakasti omia tarpeitamme ja haluamme ja samalla sivuutamme toisten tarpeet. Lyhyesti sanottuna, asetumme elämämme valtaistuimelle vallaten Jumalalle kuuluvan aseman.

Kun Aatami päätti kapinoida Luojaansa vastaan, hän menetti viattomuutensa ja sai osakseen fyysisen ja hengellisen kuoleman, synti pimensi hänen ja hänen seuraajiensa ymmärryksen. Apostoli Paavali kirjoitti pakanoista, "Koska he eivät ole antaneet arvoa Jumalan tuntemiselle, on Jumala jättänyt heidät arvottomien ajatusten valtaan, tekemään sellaista mikä ei sovi" (Room. 1:28). Paavali opetti korinttilaisia, "tämän maailman jumala on sokaissut, niin että he epäuskossaan eivät näe Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa, Kristuksen, joka on Jumalan kuva" (2 Kor. 4:4). Jeesus sanoi, "Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen" (Joh. 12:46). Paavali muistutti efesolaisia, "Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina" (Ef. 5:8). Pelastuksen tarkoitus on "avata heidän (epäuskoisten) silmänsä ja saattamaan heidät pimeydestä valoon ja Saatanan vallasta" (Apt. 26:18).

Syntiinlankeemus teki ihmisistä mätiä. Paavali kirjoitti niistä, joiden "omassatunnossa on poltinmerkki" (1. Tim: 4:2) ja niistä, joiden ymmärrys on pimentynyt totuuden hylkäämisen seurauksena (Room. 1:21). Tällaisessa tilassa ihminen on täysin kykenemätön tekemään tai valitsemaan sitä, mikä on Jumalalle hyväksyttävää. Se on mahdotonta ilman Jumalan armoa. "Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua" (Room. 8:7).

Ilman yliluonnollista Pyhän Hengen suorittamaan uudelleensyntymistä kaikki ihmiset jäisivät langenneeseen tilaansa. Mutta Jumala lähetti Poikansa armossaan ja rakkaudessaan kuolemaan ristillä ja maksamaan syntiemme rangaistuksen. Tämän seurauksena voimme uudistaa yhteytemme Jumalan kanssa ja nauttia iankaikkisesta elämästä hänen kanssaan. Mitä syntiinlankeemuksessa menetettiin, se saatiin takaisin ristillä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka syntiinlankeemus vaikutti ihmiskuntaan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries