settings icon
share icon
Kysymys

Onko sellaisia syntejä, joita Jumala ei anna anteeksi?

Vastaus


Uudestisyntyneillä Jumalan lapsilla ei ole anteeksiantamattomia syntejä. Uskovan synnit annettiin anteeksi ristillä ja siksi Kristuksessa olevilla ei enää ole kadotustuomiota (Room. 8:1).

"Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen” (Joh. 3:17). Jeesuksen maanpäällisen opetustyön aikana hän soi Jumalan ihmeellisen anteeksiantamuksen monille. Sakkeus (Luuk. 19), syntinen nainen Kaanassa (Luke 7), halvaantunut galilealainen (Luuk. 5): Herra antoi heille kaikille anteeksi. Mitä tahansa he olivatkaan tehneet, Jumala pystyi antamaan sen anteeksi. "Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te" (Matt. 21:31).

Jeesuksen toteamus ristillä, “Se on täytetty” (Joh. 19:30), tarkoittaa, että synnin rangaistus on täytetty täysimääräisesti. Ilmaisu " se on täytetty" on yksi sana kreikankielessä: tetelestai. Se on ihana sana. Tetelestai leimattiin laskuihin merkitsemään “maksettu kokonaan.” Kun rikollinen oli kärsinyt rangaistuksensa ja vapautettiin vankilasta, hänen taloonsa naulattiin kyltti varustettuna tekstillä tetelestai ilmaisemaan, että hänen velkansa yhteiskunnalle oli täytetty.

Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta tuli meidän syntiuhrimme, “Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29). Hän oli täydellinen uhri (Hepr. 9:14). Kristukseen uskoville on luvattu, että kaikki heidän syntinsä, menneet ja tulevat, annetaan anteeksi. "Jeesuksen, hänen Poikansa . . veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä" (1. Joh. 1:7). 1. Kor. 6:9-10 luettelee monia skandaalimaisia syntejä, joihin Korintin uskovat olivat syyllistyneet. Paavali käyttää niitä valottaakseen seuraavaa totuutta: "Tällaisia jotkut teistä olivat ennen, mutta nyt teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta" (1. Kor. 6:11). Heidän syntinsä oli otettu pois, siirretty "niin kauas kuin itä on lännestä" (Ps. 103:12).

On tärkeää ymmärtää perusteet Jumalan anteeksiannolle. Voimme saada anteeksiannon ainoastaan Herran Jeesuksen kautta. Jeesus sanoi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani” (Joh. 14:6). Jumalan anteeksiantamus on tarjolla kaikille, jotka ottavat Jeesuksen vastaan (Joh. 3:16; Ap. t. 10:43), mutta hänet torjuville ei ole anteeksiantoa (1. Joh. 5:12). Jumala antaa kaikki synnit anteeksi Kristuksessa. Ilman Kristusta ei ole anteeksiantoa: “Sillä, joka uskoo Poikaan, on ikuinen elämä, mutta joka ei tottele Poikaa, se ei pääse näkemään elämää, vaan Jumalan viha pysyy hänen yllään” (Joh. 3:36).

Johannes kirjoitti ensimmäisen epistolansa uskoville ja hän lisäsi seuraavan lupauksen: “Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä” (1. Joh. 1:9). Me kaikki teemme syntiä (1. Joh. 1:8). Mutta niin tehdessämme Jumalan armo on valmiina antamaan lapsilleen anteeksi ja palauttamaan suhteemme ennalleen.

Jos-sana 1. Joh. 1:9 ilmaisee ehtoa: Jos me "tunnustamme". Kreikankielen sana on homologia (se tarkoittaa kirjaimellisesti, “samaa sanaa”) ja siten ilmaisun merkitys on "sanoa samoin”. Syntien tunnustuksessa on kyse siitä, että olemme Jumalan kanssa samaa mieltä. Jumalan anteeksianto ei takaa meille vapaalippua jatkuvaan synnin tekemiseen. Emme saa suhtautua Jumalan armoon niin kevyesti (Room. 6:1-2), vaan uudestisyntyneinä kristittyinä, jotka elävät Jumalan kanssa, meidän on oltava herkkiä synnin suhteen ja tunnustettava ne nopeasti Jumalalle.

Yksi Raamatun suurenmoisimmista totuuksista on, että Jumala haluaa antaa synnit anteeksi. Koska Jumalan armo on rajaton, Jumalan halulle antaa syntejä anteeksi Kristuksessa ei ole rajaa. Mikään synti ei ole Jumalan armon ulottumattomissa. “Mutta missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi” (Room. 5:20). Apostoli Paavali oli “ herjaaja, vainooja ja väkivallantekijä” ennen pelastustaan (1. Tim. 1:13). Hän kutsui itseään suurimmaksi syntiseksi, mutta löydettyään Jumalan armon hän sanoi, "Tämä sana on varma ja vastaanottamisen arvoinen: Kristus Jeesus on tullut maailmaan pelastamaan syntisiä, joista minä olen suurin” (1. Tim. 1:15). Jos Jumala pystyi pelastamaan Paavalin, hän pystyy pelastamaan kenet tahansa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko sellaisia syntejä, joita Jumala ei anna anteeksi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries