settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka seurakunnan sisäiset ristiriidat pitäisi ratkaista?

Vastaus


Seurakunnassa voi syntyä monia ristiriitatilanteita. Useimmat niistä kuuluvat seuraaviin ryhmiin: avoimessa synnissä eläminen, erimielisyydet seurakunnan johtajien kanssa, ja uskovien väliset erimielisyydet. Jotkut ongelmat voivat liittyä useampiin näistä edellä mainituista ryhmistä.

Ensimmäisen Korinttolaiskirjeen luvun viisi mukaan avoimessa synnissä elävät uskovat ovat vaarana seurakunnalle. Jos seurakunta ei ryhdy toimiin, sen jäsenet altistuvat ongelmille. Seurakunnan tarkoituksena ei ole tuomita uskottomia, mutta sen tehtävänä on kohdata avoimessa synnissä elävät uskovat ja pyrkiä ohjaamaan heidät pois siitä 1. Kor. 5:11: "...jos jotakuta sanotaan veljeksi, mutta hän on siveetön tai ahne, epäjumalanpalvelija, pilkkaaja, juomari tai riistäjä, älkää olko tekemisissä hänen kanssaan. Älkää edes aterioiko tällaisen kanssa." Seurakunnan ei pidä hyväksyä tällaisia jäseniä joukkoonsa, ennen kuin he ovat valmiita tekemään parannuksen. Matt. 18:15-17 antaa meille tarkat ohjeet, kuinka tällainen uskova pitää saada vastuuseen tekemisistään ja kuinka hänet parannuksen jälkeen otetaan takaisin seurakunnan yhteyteen. Häntä pitää ojentaa sävyisästi ja prosessin tarkoituksena on saada hänet takaisin seurakunnan toimintaan (Gal. 6:1). Niissä seurakunnissa, joissa avoimeen syntiin langenneita jäseniä kuritetaan, ehkäistään ennalta ristiriitojen syntymistä.

Toisinaan uskovat eivät ole tyytyväisiä seurakunnan johtajien toimintaan. Alkuseurakunta on esimerkki tästä (Ap. t. 6:1-7). Ryhmä Jerusalemin seurakunnan jäseniä ei ollut tyytyväisiä, kuinka eräistä seurakunnan jäsenistä huolehdittiin. He ottivat asian esille apostolien kanssa. Tilanne korjattiin ja seurakunta menestyi (Ap. t. 6:7). Alkuseurakunta käytti tätä tilannetta hyödykseen parantaakseen toimintaansa. Jos seurakunnalla ei ole ennalta määrättyä prosessia ristiriitojen selvittämiseen, jäsenet helposti alkavat huolehtia asioista omalla tavallaan. Yksittäiset jäsenet saattavat keskustella tilanteesta muiden kanssa, jopa juoruilla asian tiimoilta tai muodostaa ryhmittymiä samanhenkisten kanssa. Seurakunnan johtajat voivat välttyä näiltä ongelmilta olemalla epäitsekkäitä ja rakastavia paimenia. Hyvien johtajien pitää olla palvelijoita ja esimerkillisiä käskyttäjien sijaan (1. Piet. 5:1-3). Turhautuneiden jäsenten pitäisi kunnioittaa johtajiaan (Hepr. 13:7, 17), olla kärsivällisiä (1. Tim. 5:19), ja puhua harkiten ja henkilökohtaisesti suoraan heidän kanssaan sekoittamatta muita asiaan (Ef. 4:15). Niissä harvoissa tapauksissa, kun johto ei reagoi huolenaiheeseen, huolestuneen jäsenen pitää soveltaa Matt. 18:15-17 opettamaa käytäntöä, jotta kunkin henkilön mielipide ymmärretään oikein.

Raamattu varoittaa, että ristiriidat seurakunnassa ovat mahdollisia. Jotkut niistä johtuvat ylpeydestä tai itsekkyydestä (Jaakob 4:1-10). Jotkut aiheutuvat siitä, kun vääryyksiä ei ole annettu anteeksi (Matt. 18:15-35). Jumala kehottaa meitä sopuun (Room. 12:18; Kol. 3:12-15). Jokaisen kristityn velvollisuus on pyrkiä ratkaisemaan riita. Sovitteluratkaisuun voi pyrkiä seuraavilla toimilla:

1. Tarkastele sydämesi tilaa – ole sävyisä (Gal. 6:1); nöyrä (Jaak. 4:10); anteeksiantavainen (Ef. 4:31,32); ja kärsivällinen (Jaak. 1:19,20).

2. Tarkastele omaa rooliasi riidassa – Matt. 7:1-5 eli poista malka omasta silmästäsi, ennen kuin pyrit poistamaan rikkaa toisen silmästä.

3. Puhu suoraan asianomistajan kanssa huolenaiheestasi muiden kanssa puhumisen sijaan – Matt. 18:15. Kaikki pitää tehdä rakkaudesta (Ef. 4:15), eikä katkeruuden tai tunteiden purkamisen vuoksi. Toisen syyttäminen johtaa helposti puolustautumiseen. Näin ollen pyri puhumaan asiasta henkilön sijaan. Tämä antaa toiselle mahdollisuuden tilanteen selittämiseen tai pyytää anteeksiantoa rikkomukselleen.

4. Jos yrityksesi ei korjaa tilannetta, voit jatkaa pyytämällä jotakuta toista toimimaan erotuomarina tilanteessa (Matt. 18:16). Muista, että tarkoituksenasi ei ole väittelyn voittaminen, vaan sovinnonteko toisen uskovan kanssa. Pyri näin ollen turvautumaan sellaisen henkilön apuun, jolla on edellytykset saada aikaan sovinto.

Paras tapa riitojen ja erimielisyyksien ratkaisemiseksi on asian puolesta rukoileminen, toisen osapuolen rakastaminen ja halu sovintoon. Yllä olevia raamatullisia periaatteita hyödyntäen useimmat seurakuntien erimielisyyksistä pystytään ratkaisemaan. Joskus kuitenkin ulkopuolinen apu voi olla tarpeen. Me suosittelemme PeaceMaker (Rauhantekijät) järjestön palveluksia (www.hispeace.org).

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka seurakunnan sisäiset ristiriidat pitäisi ratkaista?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries