settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on kirkon ja seurakunnan tarkoitus?

Vastaus


Ap. t. 2:42 voitaneen pitää seurakunnan tarkoituksen määritelmänä: "Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat." Tämän jakeen mukaan seurakunnan toiminta koostuu 1) Raamatun opiskelusta, 2) uskovien keskinäisestä yhteydestä, 3) Herran ehtoollisen viettämisestä, ja 4) rukoilemisesta.

Seurakunnan antaman raamatullisen opetuksen tarkoituksena on juurruttaa meidän vankasti uskossamme. Ef. 4:14 kertoo meille, "Silloin emme enää ole alaikäisiä, jotka ajelehtivat kaikenlaisten opin tuulten heiteltävinä ja ovat kavalien ja petollisten ihmisten pelinappuloita." Seurakunta tarjoaa paikan jumalanpalvelukselle. Siellä kristityt voivat palvella ja kunnioittaa toinen toisiaan (Room. 12:10), opettaa toisiaan (Room. 15:14), olla ystävällisiä ja lempeitä toisilleen (Ef. 4:32), rohkaista toisiaan (1. Tess. 5:11) ja mikä tärkeintä, rakastaa toisiaan (1. Joh. 3:11).

Seurakunnassa uskovat voivat nauttia Herran ehtoollisen ja muistaa Kristuksen kuolemaa ja veren vuodatusta puolestaan (1. Kor. 11:23-26). Leivän murtaminen (Ap. t. 2:42) sisältää myös ajatuksen yhteisistä aterioista. Se on eräs esimerkki seurakunnan harjoittamasta ystävällisyydestä. Ap. t. 2:42 mukaan seurakunnan viimeisin tehtävä on rukoileminen. Seurakunnan tehtävänä on edistää rukoilemista, opettaa rukoilemaan, ja harjoittaa rukoilemista. Fil. 4:6-7 rohkaisee meitä seuraavin sanoin, "Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa."

Seurakunnalle on lisäksi annettu tehtäväksi evankeliumin julistaminen Jeesuksessa Kristuksessa (Matt. 28:18-20; Ap. t. 1:8). Seurakunnan tehtävänä on levittää evankeliumia sanojen ja tekojen avulla. Seurakunta on ikään kuin majakka keskuudessamme, johtaen ihmiset kohti Herraamme ja Pelastajaamme Jeesusta Kristusta. Seurakunnan tulee levittää evankeliumia ja valmistaa jäsenensä sen julistamiseen (1. Piet. 3:15).

Eräitä seurakunnalle kuuluvia tehtäviä on annettu Jaak. 1:27: "Puhdasta, Jumalan ja Isän silmissä tahratonta palvelusta on huolehtia orvoista ja leskistä, kun he ovat ahdingossa, ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta." Seurakunnalle kuuluu apua tarvitsevien auttaminen. Tähän kuuluu evankeliumin julistamisen lisäksi aineellisten tarpeiden täyttäminen – ruoka, vaatetus, asunto – vastaanottajan tarpeiden mukaisesti. Seurakunnan pitää myös varustaa uskovat tarpeellisilla työkaluilla synnin voittamiseen ja pysymään puhtaana maailman saastasta. Tämän se tekee raamatullisen opetuksen ja uskovien yhteyden kautta.

Mikä siis on seurakunnan tarkoitus? Paavali antoi siitä erinomaisen kuvauksen Korintin seurakunnalle. Seurakunta on Jumalan kädet, suu ja jalat maailmassa – Kristuksen ihmisruumis (1. Kor. 12:12-27). Meidän tulee tehdä niitä töitä, joita Kristus tekisi asuessaan maan päällä. Seurakunnan on oltava kristillinen, Kristuksen kaltainen ja Kristusta seuraava.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on kirkon ja seurakunnan tarkoitus?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries