settings icon
share icon
Kysymys

Mitä saatanismi on?

Vastaus


Saatanismia ei ole helppo määritellä. Saatanismissa on useita eri suuntauksia. Toisin kuin kristityt, saatanistit ovat keskenään eri mieltä monista uskonsa perusperiaatteista. Kristityillä saattaa olla eri mielipiteitä jonkin raamatunkohdan tulkinnasta, mutta heitä yhdistää usko Jeesukseen Jumalan Poikana, joka lunasti meidät synneistämme kuolemalla ristillä ja nousemalla kuolleista. Saatanistit kiistelevät keskenään jopa siitä, onko Saatanaa edes olemassa ja palvovatko he häntä vai itseään. Kyseessä on siis hyvin hämmentynyt valheessa elävä ihmisryhmä. Joh. 8:44 saattaa koskea saatanisteja: "Te olette lähtöisin Saatanasta. Hän on teidän isänne, ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä."

Näiden valheiden johdosta saatanismin opetuksissa on suuria vaihtelevaisuuksia. Jotkut saatanismin menettelytavat ovat vakiintuneet ja saatanismin yhteiset tekijät löytyvät paremminkin niiden rituaaleista kuin uskomusjärjestyksestä. Saatanistit tekevät tiettyjä asioita, mutta heidän ei tarvitse uskoa tietyllä tavalla.

Suurin osa saatanisteista, paholaisen palvojista, diabolisteista, lusiferianisteista ja Saatanan kirkon jäsenistä väittää juuriensa olevan LeVayan saatanismissa, joka on saanut nimensä Anton LeVayanista. Hän kirjoitti Saatanan Raamatun ja perusti ensimmäisen Saatanan kirkon. LeVayan perusti ensimmäisen Saatanan kirkon vuonna 1966. Hän julistautui kaiken pahan asiantuntijaksi ja antoi viikoittaisia luentoja $2.00 lippumaksua vastaan. Näin Saatanan kirkko sai alkunsa.

Saatanismin eri haaroille on yhteistä minän korostaminen. Kaikki saatanismin muodot opettavat, että elämä on nautintoja varten ja itsekkyys on hyve. Joidenkin mielestä maanpäällinen elämä on ainoa olemassaolon muoto. Näin ollen heidän elämänsä on kustakin hetkestä nauttiminen ja heidän ohjenuoranaan on mässäily ja irstailu.

Saatanistit sanovat olevansa Saatanan alamaisia, vaikka kaikki Saatanan kirkon jäsenet eivät edes usko Jumalan tai Saatanan olemassaoloon. Useimmat heistä uskovat, ettei heillä eikä kenelläkään muulla ole pelastajaa. Jokainen on vastuussa omasta elämästään. Kuitenkin he rukoilevat Saatanalle uskonnollisissa tilaisuuksissaan pyytäen hänen voimansa osoituksia elämässään. Tämä tuo hyvin esille valheiden ja petollisuuden vaikutuksen heidän uskontoonsa. Saatanistien usko Saatanaan on Saatanalle epäolennaista. Lopputulos on aivan sama: nuo sielut ovat hänen vallassaan ja jos Jumala ei armossaan puutu tilanteeseen, he päätyvät iankaikkiseen helvettiin.

Kertauksena toteamme, että saatanismiin saattaa kuulua Saatanan palvonta tai sitten ei, kuitenkin olennainen asia on, että sen jäsenet eivät palvele oikeaa Jumalaa. Roomalaiskirjeen ensimmäinen luku antaa selvän näkemyksen saatanistien motiiveista. "Jumala jättänyt heidät arvottomien ajatusten valtaan, tekemään sellaista mikä ei sovi. He ovat täynnä kaikenlaista vääryyttä... (Room. 1:28-29). Tällaiseen elämäntyyliin johdatettujen on vaikea ymmärtää Jumalan armoa ja vapautta. Sen sijaan he elävät itselleen ja omiin voimiinsa luottaen.

Toisen Pietarin kirjeen toinen luku varoittaa ketään seuraamasta Saatanaa tai mitään muuta Jumalan sijaan: "Nuo ihmiset ovat vedettömiä lähteitä, sadepilviä, jotka tuulenpuuska hajottaa. Heille on varattuna synkin pimeys. Heidän puheensa ovat suurellisia mutta tyhjänpäiväisiä, ja ruumiinsa halujen vallassa he koettavat vietellä irstauteen niitä, jotka juuri ovat pääsemässä eroon eksyksissä vaeltavista. He lupaavat näille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia: kenen voittama ihminen on, sen orja hän on" (2. Piet. 2:17-19).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä saatanismi on?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries