settings icon
share icon
Kysymys

Onko ihmisessä kaksi vai kolme osaa? Koostummeko me ruumiista, sielusta ja hengestä vai ruumiista ja sielu-hengestä?

Vastaus


1. Moos. 1:26-27 mukaan ihmisessä on jotakin, joka erottaa meidät muista luontokappaleista. Ihmisen määränpäänä oli yhteys Jumalan kanssa ja siksi Jumala loi meihin aineellisen ja aineettoman osan. Aineellinen on ilmiselvästi se, joka on käsin kosketeltavaa: fyysinen keho, luut, sisäelimet, jne. , mitkä ovat olemassa niin kauan kuin olemme elossa. Aineettomat ominaisuudet ovat: sielu, henki, äly, tahto, omatunto, tiedollisuus, jne. Nämä osat elävät henkilön kuolemankin jälkeen.

Kaikilla ihmisillä on sekä aineelliset, että aineettomat ominaisuudet. On selvää, että kaikilla ihmisillä on ruumis, joka koostuu lihaksista, verestä, luista, elimistä ja soluista. Aineettomista osista puhuminen aiheuttaa usein väittelyitä. Mitä Raamattu sanoo näistä asioista? 1. Moos. 2:7 kertoo, että ihminen luotiin eläväksi sieluksi. 4. Moos. 16:22 sanoo, että Jumalan vallassa on kaiken lihan henki. Sananl. 4:23 sanotaan, "Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee." Tämän mukaan sydän on ihmisen tahdon ja tunteiden keskus. Ap. t. 23:1 kertoo, "Paavali loi katseensa neuvostoon ja sanoi: Koko elämäni, tähän päivään asti, minä olen elänyt Jumalan edessä vilpittömästi, omaatuntoani loukkaamatta." Tässä Paavali viittaa omaantuntoon, siihen mielen osaan, joka tuomitsee meidät oikeasta ja pahasta. Room. 12:2 julistaa, "Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä." Nämä jakeet, kuten monet muutkin, viittaavat ihmisen aineettoman kokonaisuuden eri kohtiin. Meillä kaikilla on aineellisia ja aineettomia ominaisuuksia.

Raamatun mukaan on siis olemassa paljon muuta kuin sielu ja henki. Jollakin tavoin sielu, henki, sydän, omatunto ja mieli ovat yhteydessä keskenään ja suhteessa toisiinsa. Sielu ja henki, kuitenkin, ovat ehdottomasti ihmisen aineettoman kokonaisuuden pääosat. Niihin ilmeisimmin sisältyvät muut edellä mainitut osat. Tästä syystä ihminen on dikotominen (kahteen osaan jaettu, ruumis/sielu-henki) tai trikotominen (kolmeen osaan jaettu, ruumis/henki/sielu). On mahdotonta olla ehdoton tämän asian suhteen. Molemmille näkökannoille löytyy hyviä todisteita. Avainjae on Hepr. 4:12: "Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme." Tämä jae kertoo meille ainakin kaksi asiaa puheenaiheestamme. Sielu ja henki voidaan jakaa, ja sielun ja hengen jakamisen voi tehdä ainoastaan Jumala. Sen sijaan, että keskittäisimme voimavaramme johonkin, mihin me emme pysty varmuudella tietämään, meidän on parempi keskittyä Luojaan, joka on tehnyt meidät "ylen ihmeellisesti" (Ps. 139:14).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko ihmisessä kaksi vai kolme osaa? Koostummeko me ruumiista, sielusta ja hengestä vai ruumiista ja sielu-hengestä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries