settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu sanoo ihmisen joutumisesta riivaajan valtaan?

Vastaus


Raamatussa on esimerkkejä riivaajien asuttamista tai vaivaamista ihmisistä: Näistä esimerkeistä voimme oppia riivaajien vaikutuksen oireet ja kuinka joku voi joutua riivaajan asuttamaksi. Seuraavassa on joitakin raamatunkohtia: Matt. 9:32-33; 12:22; 17:18; Mark. 5:1-20; 7:26-30; Luuk. 4:33-36; Luuk. 22:3; Ap. t. 16:16-18. Joissakin kohdissa riivaajan asuttamassa ihmisessä ilmenee fyysisiä oireita kuten puhekyvyttömyys, epileptisiä kohtauksia, sokeutta jne. Toisten kohdalla, Juudaksen ollessa paras esimerkki, riivaaja saa ihmisen tekemään pahaa. Ap. t. 16:16-18 henki ilmeisesti antoi orjatytölle kyvyn tietää enemmän kuin inhimillisesti oli mahdollista. Gerasan alueella asuvalla miehellä, jossa asui useita riivaajia (Legioona), oli yliluonnolliset voimat ja hän asui alasti hautaluolissa. Kuningas Sauli, kapinoituaan Jumalaa vastaan, joutui pahan hengen vaivaamaksi (1. Sam. 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10), mikä johti alakuloisuuteen ja haluun tappaa Daavid.

Näin ollen toteamme, että riivaajan asuttaman ihmisen oireet voivat olla moninaiset. Näistä esimerkkinä ovat fyysiset vajavaisuudet, jotka eivät johdu terveydellisistä syistä; luonteen muutokset kuten masentuneisuus ja aggressiivisuus; yliluonnolliset voimat; epäsosiaalinen käyttäytyminen ja kenties myös kyky tietää ihmismielen ulottumattomissa olevia asioita. On tärkeää todeta, että kaikille tai lähes kaikille näistä ilmiöistä voi olla toinenkin selitys. Siksi on tärkeää, että emme leimaa kaikkia masentuneita tai epileptisiä ihmisiä riivaajien asuttamiksi. Toisaalta länsimainen kulttuuri ei ilmeisestikään suhtaudu riivaajien vaikutukseen riittävän vakavasti.

Fyysisten ja tunne-elämään liittyvien ilmiöiden lisäksi meidän on syytä tutkiskella riivaajien aikaansaamien hengellisten ominaisuuksien muutoksia. Näihin saattaa kuulua vastahakoisuus anteeksiantamiseen (2. Kor. 2:10-11) ja uskomus vääriin oppeihin, erityisesti mitä tulee Jeesukseen Kristukseen ja hänen pelastustyöhönsä (2. Kor. 11:3-4, 13-15; 1. Tim. 4:1-5; 1. Joh. 4:1-3).

Mitä tulee demonien kykyyn vaikuttaa kristittyjen elämään, apostoli Pietari on esimerkki siitä, kuinka perkele pystyy vaikuttamaan uskovan elämään (Matt. 16:23). Joidenkin mielestä riivaajien vaivaamat kristityt ovat riivaajien asuttamia, mutta pyhät kirjoitukset eivät anna yhtään esimerkkiä uskovasta, joka olisi ollut riivaajan asuttama. Useimpien teologien mielestä riivaaja ei voi asuttaa kristittyä, koska Pyhä Henki asuu hänessä (2. Kor. 1:22; 5:5; 1. Kor. 6:19) ja koska Jumalan Pyhä Henki ei jaa asuntoa demonin kanssa.

Me emme tiedä, kuinka joku joutuu alttiiksi riivaajan asumiselle. Jos Juudaksen tapaus olisi tyypillinen, hän aukaisi sydämensä pahalle – hänen tapauksessaan ahneuden kautta (Joh. 12:6). Saattaa siis olla mahdollista, että jos sallii jonkun tietyn synnin hallitsevan jatkuvasti sydäntään, siitä muodostuu kutsu riivaajan sisääntulolle. Lähetyssaarnaajien kokemusten perusteella riivaajan valtaamaksi joutuminen on myös yhteydessä pakanallisten jumalien palvontaan ja salatieteiden harjoittamiseen. Raamattu rinnastaa toistuvasti epäjumalanpalveluksen demonien palvomiseen (3. Moos. 17:7; 5. Moos. 32:17; Ps. 106:37; 1. Kor. 10:20), joten meidän ei pitäisi olla yllättyneitä, jos epäjumalanpalvelus saa henkilön riivaajan valtaamaksi.

Yllä esitettyjen raamatunkohtien ja lähetyssaarnaajien kokemusten perusteella voimme päätellä, että monet avaavat elämänsä demonien vaikutukselle antaessaan jonkin tietyn synnin saada lujan otteen elämästään tai osallistuessaan Jumalan kieltävään uskonnolliseen toimintaan (tarkoituksella tai tietämättään). Esimerkkeinä saattavat olla moraalittomuus, henkistä tasapainoa muuttava päihteiden käyttö, kapinallisuus, katkeruus ja transsendentaalinen meditaatio.

On huomattava myös eräs toinen seikka. Saatana ja hänen pahat apulaisensa eivät pysty tekemään mitään, mitä Herra ei salli heidän tekevän (Job 1-2). Näin ollen Saatana kuvitellessaan toimivansa omia tarkoitusperiään varten, toimii itse asiassa Jumalan suunnitelmien mukaisesti. Näin tapahtui Juudaksen petoksen kohdalla. Joillekin muodostuu epänormaali kiinnostus salatieteitä ja demoneita kohtaan. Tämä ei ole viisasta ja se on vastoin Raamatun opetuksia. Jos me seuraamme Jumalaa, jos pukeudumme hänen sotisopaansa, jos luotamme hänen voimaansa (Ef. 6:10-18), meidän ei tarvitse pelätä riivaajia, sillä kaikki on Jumalan vallan alla.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu sanoo ihmisen joutumisesta riivaajan valtaan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries