settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on oppi Raamatun riittävyydestä? Mitä tarkoitetaan sanomalla, että Raamattu on riittävä?

Vastaus


Oppi Raamatun riittävyydestä on kristinuskon keskeinen kulmakivi. Sillä tarkoitetaan, että tarvitsemme ainoastaan Raamatun elämää, uskoa ja palvelusta varten. Siinä Jumala kertoo selvästi, kuinka hän haluaa eheyttää särkyneen suhteen ihmiskunnan kanssa Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta. Raamattu opettaa meille uskosta, valinnasta, pelastuksesta Jeesuksen ristinkuoleman kautta ja ylösnousemuksesta. Mitään muita kirjoituksia ei tarvita tämän hyvän uutisen ymmärtämiseksi, eikä ole mitään muita kirjoituksia uskonelämään valmistautumista varten.

Sanalla "kirjoitukset" tarkoitamme Vanhaa ja Uutta testamenttia. Apostoli Paavali julisti, kuinka kirjoitukset " voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen. Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä" (2. Tim. 3:15-17). Jos "kirjoitukset" ovat Jumalan Hengestä syntyneitä, silloin ne eivät ole lähtöisin ihmisestä. Vaikka ihmiskädet kirjoittivat sanat, "Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta" (2. Piet. 1:21). "Jumala on antanut meille Sanansa, jotta olisimme kykeneviä kaikkeen hyvään", mikään ihmisestä lähtöisin oleva kirjoitus ei pysty siihen. Lisäksi, koska kirjoitukset tekevät meistä täydellisiä ja kaikkeen hyvään kykeneviä, emme tarvitse mitään muuta.

Kolossalaiskirjeen toisessa luvussa käsitellään vaaroja, joita seurakunta kohtaa, kun "kirjoitukset" kyseenalaistetaan tai niitä sekoitetaan ihmisten kirjoituksiin. Paavali varoitti kolossan seurakuntaa, "Pitäkää varanne, ettei kukaan houkuttele teitä harhaan tyhjillä ja pettävillä viisauden opeilla, jotka nojautuvat ihmisten perinnäisiin käsityksiin ja maailman alkuvoimiin eivätkä Kristukseen" (Kol. 2:8). Juuda oli sanoissaan vieläkin suorempi: "Rakkaat ystävät! Hartaasti olen halunnut kirjoittaa teille yhteisestä pelastuksestamme, ja nyt sain aiheen kehottaa teitä taistelemaan sen uskon puolesta, joka pyhille on kertakaikkisesti annettu" (Juud. 1:3). Huomaa sana "kertakaikkisesti." Siitä käy selväksi, että mitkään muut kirjoitukset, olivat ne lähtöisin vaikka kuinka hurskaalta pastorilta, teologilta tai seurakunnalta, ole Jumalan Sanan vertaisia tai sitä täydentäviä. Raamatussa on kaikki, mitä uskova tarvitsee Jumalan luonteen, ihmisluonnon, synnin, taivaan, helvetin ja pelastuksen ymmärtämiseksi.

Kenties kaikkein voimakkain kohta Raamatun riittävyydestä löytyy Psalmien kirjasta. Psalmissa 19:7-14 Daavid riemuitsee Jumalan Sanasta, julistaen sen täydelliseksi, virvoittavaksi, vahvaksi, viisaaksi, oikeaksi, valaisevaksi, puhtaaksi ja täysin vanhurskaaksi. Koska Raamattu on täydellinen, emme tarvitse mitään muita kirjoituksia.

Raamatun riittävyyttä vastaan hyökätään ja on valitettavaa, että usein nuo hyökkäykset tulevat seurakunnista. Maalliset hallintomenetelmät, kuulijoiden miellyttäminen, viihteellisyys, Raamatun ulkopuoliset ilmoitukset, mystiikka ja psykologinen neuvonta tuovat muassaan opetuksia, joiden mukaan Raamattu ja sen ohjenuorat ovat riittämättömiä kristilliseen elämään. Jeesus sanoi, "Minun lampaani kuulevat minun ääneni ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua" (Joh. 10:27). Meille riittää hänen äänensä kuuleminen ja Raamattu on hänen täydellinen ja riittävä äänensä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on oppi Raamatun riittävyydestä? Mitä tarkoitetaan sanomalla, että Raamattu on riittävä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries