settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on Raamatun numerologia?

Vastaus


Raamatun numerologia käsittelee Raamatun numeroita. Kaksi yleisimmin toistuvaa numeroa Raamatussa ovat 7 ja 40. Numero 7 merkitsee täyttymystä tai täydellisyyttä (1. Moos. 7:2-4; Ilm. 1:20). Monesti sitä kutsutaan Jumalan numeroksi, koska hän yksin on täydellinen (Ilm. 4:5; 5:1, 5-6). Numero 3:n uskotaan myös kuvastavan Jumalan täydellisyyttä: kolminaisuus koostuu Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä.

Numeroa 40 pidetään koettelemuksen numerona. Esimerkkeinä toimivat mm. seuraavat tapaukset: israelilaiset vaelsivat 40 vuotta erämaassa (5. Moos. 8:2-5); Mooses oli vuorella 40 päivää (2. Moos. 24:18); Joona varoitti Niniveä, että se kohtaisi tuomionsa 40 päivän päästä (Joona 3:4); Jeesusta kiusattiin 40 päivää erämaassa (Matt. 4:2); Jeesuksen ylösnousemuksen ja taivaaseenastumisen välinen aika oli 40 päivää (Ap. t. 1:3). Myös numero 4 esiintyy Raamatussa usein. Sitä pidetään luomisen numerona: pohjoinen, etelä, itä, länsi; neljä vuodenaikaa. Numeron 6 uskotaan olevan ihmisen numero: ihminen luotiin kuudentena päivänä; ihminen tekee työtä kuusi päivää viikossa. Ilmestyskirjan luku 13 on samoin esimerkki Raamatun numerologiasta. Siinä kerrotaan Antikristuksen numeron olevan 666.

On kuitenkin kiistanalaista, onko Raamatun numeroilla mitään todellista merkitystä. Raamatussa kuitenkin vaikuttaa olevan tiettyjä kaavoja numeroiden käytölle tai niitä käytetään havainnollistamaan hengellisiä totuuksia. Monet kuitenkin panevat liian suuren merkityksen Raamatun numerologialle yrittäen löytää Raamatun jokaisesta numerosta salatun merkityksen. Monesti Raamatun numero on ainoastaan numero. Jumala ei kehota meitä etsimään niistä mitään kätkettyä merkitystä, viestiä tai koodia. Raamatussa on riittävästi selkokielisiä totuuksia kaikkiin tarpeisiimme, "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään" (2. Tim. 3:16).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on Raamatun numerologia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries