settings icon
share icon
Kysymys

Koskeeko Raamatun virheettömyys ainoastaan alkuperäisiä käsikirjoituksia?

Vastaus


Jumalan lupaukset innoituksesta ja virheettömyydestä koskevat ainoastaan alkuperäisiä käsikirjoituksia, siis apostolien, profeettojen, jne. kirjoittamia asiakirjoja. Raamatun kirjat, niiden alkuperäisessä muodossaan, olivat Pyhän Hengen innoittamia (2. Tim. 3:16-17; 2. Piet. 1:20-21) ja siten täysin virheettömiä, tarkkoja ja tosia. Raamatussa ei ole lupauksia koskien alkuperäisten käsikirjoitusten varjelusta kopioitsijoiden virheiltä. Koska Raamattu on kopioitu satoja kertoja tuhansien vuosien aikana, kopioitsijoiden tekemät virheet ovat mahdollisia.

Miten meidän on suhtauduttava tähän? Ensimmäiseksi, meidän on syytä muistaa, että hallussamme olevat Raamatun käsikirjoitusten kopiot ovat 99 % keskenään yhdenmukaisia. Niissä on joitakin pieniä eroavaisuuksia, mutta suurin osa niistä on keskenään samanlaisia. Suurin osa eroavaisuuksista koskee välimerkkejä, sanojen loppuosaa, pieniä kieliopillisia seikkoja, sanajärjestystä, jne. Tällaisten erojen on helppo selittää johtuneen kopioitsijoiden tekemistä virheistä. Mikään teologinen oppi tai raamatullinen näkökanta ei ole epäilyksen alla johtuen näistä oletetuista virheistä tai ristiriitaisuuksista. 1400-luvulta olevat käsikirjat ovat täydellisessä sopusoinnussa toisen vuosisadan käsikirjoitusten kanssa. Voimme luottaa, että nykypäivän Raamattu on lähestulkoon samanlainen, kuin mitä apostolit ja profeetat kirjoittivat yli kaksi tuhatta vuotta sitten.

Toiseksi, meidän ei pidä kiirehtiä sanomaan, "Kyseessä on kopioitsijan tekemä virhe." Suurin osa, tai lähestulkoon kaikki, Raamatun virheistä voidaan selittää loogisella ja uskottavalla tavalla. Niillä, joita emme pysty selittämään tai jotka ovat vaikeasti selitettävissä, voi olla selitys, jota me emme vielä tiedä. Jos emme tällä hetkellä tiedä oikeaa selitystä, se ei merkitse, että sellaista ei ole. Kopioitsijan tekemä virhe on viimeisin keino, kun joudumme selittämään mitään näennäistä Raamatun "virhettä".

Lopuksi toteamme, että on toki mahdollista, että joitakin virheitä on päässyt hallussamme oleviin käsikirjoituksiin ja nykyisiin Raamatun käännöksiin. Kopioitsijat ja kääntäjät ovat kuolevaisia ja siten alttiita virheille. Raamatun uskomaton tarkkuus on kuitenkin todistus sen innoituksesta ja Jumalan huolenpidosta.

Voimmeko luottaa Raamattuun? Ehdottomasti! Nykyiset Raamatun käännökset ovat Jumalan Sana. Meidän käsissämme oleva Raamattu on aivan yhtä auktoriteettinen kuin se oli ensimmäisellä vuosisadalla. Voimme täysin luottaa Raamatun olevan Jumalan viesti meille. On totta, että lupaukset Raamatun innoituksesta ja virheettömyydestä koskivat ainoastaan alkuperäisiä käsikirjoituksia. Se ei kuitenkaan vaikuta meidän Raamattujemme oikeellisuuteen. Jumalan Sana pysyy iankaikkisesti huolimatta kopioitsijoiden ja kääntäjien satunnaisista erehdyksistä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Koskeeko Raamatun virheettömyys ainoastaan alkuperäisiä käsikirjoituksia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries