settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat Raamatusta käytetyt nimet?

Vastaus


Vanhassa ja Uudessa testamentissa Raamatusta käytetään toistakymmentä eri nimitystä. Seuraavassa luettelossa ovat niistä parhaiten tunnetut:

Lain kirja (5. Moos. 31:26) – "Ottakaa tämä lain kirja ja pankaa se Herran, Jumalanne, liitonarkun viereen todistuskappaleeksi teitä vastaan." Raamattua kutsutaan Lain kirjaksi. Lakien tarkoituksena ei ole orjuuttaa meitä tai särkeä suhdettamme Jumalaan, vaan niiden tarkoituksena on lisätä tuntemustamme Jumalan vanhurskaudesta ja osoittaa meitä kohti Kristusta.

Evankeliumi (Room. 1:16) – "Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille." Raamattu paljastaa meille evankeliumin, hyvät uutiset Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta. Jumalan Pojan kautta saamme syntimme anteeksi ja pelastumme.

Pyhät kirjoitukset (Room. 1:2) – "Julistamani evankeliumi, jonka Jumala on profeettojensa suulla edeltäpäin luvannut pyhissä kirjoituksissa." Raamattu on kokoelma pyhiä kirjoituksia. Ne ovat pyhiä ja arvovaltaisia, koska ne ovat Jumalan innoittamat.

Herran laki (Ps. 19:8) – "Herra on antanut täydellisen lain, se virvoittaa mielen. Herran ohjeet ovat luotettavat, ne neuvovat taitamatonta." Raamatun lakeja ei saa sekoittaa mihinkään muuhun; ne ovat Herran ja yksi Herran käskyjä, eivätkä kuolevaisten ihmisten höpinöitä.

Elävät sanat (Ap. t. 7:38) – "Juuri Mooses, silloin kun kansa oli koolla autiomaassa, välitti isillemme sen, mitä enkeli puhui hänelle Siinainvuorella. Hän otti vastaan elävät sanat antaakseen ne edelleen meille." Raamattu on elävä kirja; sen jokaisesta kirjasta, luvusta ja jakeesta kumpuaa Jumalan tietoa ja viisautta.

Kristuksen sana (Kol.3:16) – "Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne. Opettakaa ja neuvokaa toisianne kaikella viisaudella ja laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja." Kristuksen sana on viesti pelastuksesta synnistä ainoastaan hänen kauttaan, joka yksin voi sen toteuttaa.

Kirjoitukset (2. Tim. 3:16) – "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään." Raamattu on Jumalan innoittama kokoelma kirjoituksia ja täysin kaikista muista kirjoituksista poikkeava. Se on ainoa kirja, jonka "Pyhän Hengen johtamat miehet" ovat kirjoittaneet (2. Piet. 1:21).

Kirjakäärö (v. 1933 käännös) (Ps. 40:8) – "Silloin minä sanoin: Katso, mitä tulen; kirjakääröön on kirjoitettu, mitä minun on tehtävä." Ennustaessaan Jeesuksesta Raamattu viittaa itseensä kirjakäärönä, joka on pergamenttirulla, johon on kirjoitettu tietoja jaettavaksi sukupolvelta toiselle.

Hengen miekka (Ef. 6:17) – "Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana." Miekan tavoin Raamattu puolustaa meitä Jumalan totuuksien avulla. Heprealaiskirjeen kirjoittajan mukaan se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme" (Hepr. 4:12).

Totuus (Joh. 17:17) – "Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus." Koska Raamattu on Jumalan Sana, se on totuus. Jokainen sen sanoista tulee Jumalan mielestä. Koska Jumala on totuus, hänen Sanansa on totuus.

Jumalan Sana (Luuk. 11:28) – "Siihen Jeesus sanoi: "Niin, autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä." Raamattu on Jumalan äänitorvi ja sen jokaisen kirjan kautta hän puhuu suoraan meille.

Elämän sana (Fil. 2:16) – "...kun pidätte esillä elämän sanaa." Raamattu paljastaa meille kuoleman ja elämän välisen eron. Iankaikkinen elämä on niillä, jotka hyväksyvät Jeesuksen Kristuksen pelastajanaan ja iankaikkinen kuolema on hänet hylkäävillä.

Herran sanat (Ps. 12:6) – "Herran sanat ovat todet ja puhtaat, kirkkaat kuin seitsemästi puhdistettu hopea, joka hohtavana juoksee sulattimesta." Raamatun sanat ovat täydelliset ja virheettömät, koska ne ovat Herran sanoja, profeettojen ja apostolien puhumat, jotka paljastavat Jumalan rakkauden ja kirkkauden.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat Raamatusta käytetyt nimet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries