settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on kristillinen näkemys itsemurhasta? Mitä Raamattu sanoo itsemurhasta?

Vastaus


Raamatussa mainitaan kuusi itsemurhan tehnyttä ihmistä: Abimelek (Tuom. 9:54), Saul (1. Sam. 31:4), Saulin aseenkantaja (1. Sam. 31:4-6), Ahitofel (2. Sam. 17:23), Simri (1. Kun. 16:18) ja Juudas (Matt. 27:5). Viisi heistä oli pahoja, syntisiä miehiä (Saulin aseenkantajasta ei kerrota riittävästi hänen maineensa arvioimiseksi). Joidenkin mielestä Simson teki itsemurhan (Tuom. 16:26-31), mutta Simsonin tarkoitus oli surmata filistealaiset eikä itsensä. Raamattu rinnastaa itsemurhan murhaan – sitähän se on, itsemurha. Ainoastaan Jumala voi päättää milloin ja miten ihmisen tulisi kuolla.

Raamatun mukaan itsemurha ei määrää ihmisen pääsyä taivaaseen. Jos pelastumaton ihminen suorittaa itsemurhan, hän on ainoastaan nopeuttanut matkaansa helvettiin. Kuitenkaan hän ei päädy helvettiin itsemurhan vuoksi, vaan koska hän hylkäsi pelastuksen Kristuksen kautta. Mitä Raamattu sanoo uskovasta, joka tekee itsemurhan? Raamattu opettaa, että siitä hetkestä alkaen, kun ihminen tulee aidosti uskoon, hänen pelastuksensa on ikuinen (Joh. 3:16). Raamatun mukaan uskovat voivat olla täysin varmoja siitä, että heillä on ikuinen elämä (1. Joh. 5:13). Mikään ei voi erottaa uskovaa Jumalan rakkaudesta (Room. 8:38-39). Jos ”mikään luotu” ei voi erottaa uskovaa Jumalan rakkaudesta ja itsemurhan tekevä uskovakin on ”luotu”, silloin ei edes itsemurha voi erottaa häntä Jumalan rakkaudesta. Jeesus kuoli kaikkien syntiemme puolesta ja jos todellinen kristitty tekisi jonakin hengellisen hyökkäyksen ja heikkouden hetkellä itsemurhan, Jeesus on sovittanut senkin synnin.

Tämä ei tarkoita, että itsemurha olisi kuitenkin vakava synti Jumalaa vastaan. Raamatun mukaan itsemurha on murha; se on aina väärin. Voidaan suuresti epäillä sellaisen ihmisen uskon aitoutta, joka väitti olevansa kristitty, mutta teki silti itsemurhan. Ei ole olemassa olosuhteita, jotka oikeuttaisivat jonkun, varsinkaan kristityn, päättämään itse päivänsä. Kristityt on kutsuttu elämään elämänsä Jumalalle – päätös kuoleman ajankohdasta kuuluu Jumalalle ja vain Jumalalle. Seuraava raamatunkohta 1. Kor. 3:15, vaikka siinä ei puhutakaan itsemurhasta, on luultavasti hyvä kuvaus siitä, mitä tapahtuu itsemurhan tehneelle kristitylle: "Itse hän tosin pelastuu, mutta kuin tulen läpi.”

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on kristillinen näkemys itsemurhasta? Mitä Raamattu sanoo itsemurhasta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries