settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa kärsivällisyydestä?

Vastaus


Kun kaikki menee hyvin, on helppoa olla kärsivällinen. Kärsivällisyyttä koetellaan, kun oikeutemme joutuvat poljetuiksi: auto kiilaa eteemme liikenteessä, meitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, työtoveri pilkkaa uskoamme, jne. Jotkut kokevat oikeutetuksi menettää malttinsa ärsyttävissä tai vaikeissa tilanteissa. Kärsimättömyys on ikäänkuin pyhää vihaa. Vastoin tätä yleistä käsitystä, Raamattu nimeää kärsivällisyyden yhtenä Hengen hedelmistä (Gal. 5:22), jonka pitäisi olla tyypillistä kaikille Kristuksen seuraajille (1. Tess. 5:14). Kärsivällisyys on osoitus luottamuksestamme Jumalan ajoitukseen, kaikkivaltaisuuteen ja rakkauteen.

Useimmat pitävät kärsivällisyyttä odottamisena tai sietämisenä. Kuitenkin useimmat Uuden testamentin kreikankieliset kärsivällisyyttä tarkoittavat sanat ovat aktiivisia ja jykeviä sanoja. Tarkastellaan esimerkiksi Hepr. 12:1: "Kun siis ympärillämme on todistajia kokonainen pilvi, pankaamme pois kaikki mikä painaa ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme." Juostaanko kilpailu rauhallisesti odottaen hitaampien pysyvän mukana ja suvaiten mahdollisten oikaisijoiden tekemisiä? Ei todellakaan! Kärsivällisyyteen liittyvä sana tässä yhteydessä on "sinnikkäästi", joka tarkoittaa kestämistä. Kristitty juoksee kilpailunsa sinnikkäästi kestäen kaikki sen tuomat vaikeudet. Raamatussa kärsivällisyys tarkoittaa maaliin saakka jaksamista, koettelemusten kestämistä tai lupauksen täyttymisen odottamista.

Kärsivällisyys ei muodostu yhdessä yössä. Jumalan voima ja hyvyys ovat tärkeitä kärsivällisyyden lisäämiseksi. Kol. 1:11 kertoo meille, kuinka meitä vahvistetaan "olemaan aina kestäviä ja kärsivällisiä". Jaakob 1:3-4 puolestaan rohkaisee meitä ymmärtämään, kuinka koetukset ovat Jumalan keino kasvattaa kärsivällisyyttämme. Se kehittyy edelleen luottaessamme Jumalan täydelliseen tahtoon ja ajoitukseen, jopa kohdatessamme pahansuovan ihmisen, joka "menestyy elämässään, jonka kaikki juonet onnistuvat" (Ps. 37:7). Loppujen lopuksi kärsivällisyytemme palkitaan, koska "Herran tulo on lähellä" (Jaak. 5:7-8). "Herra on hyvä sille, joka panee toivonsa häneen, sille, joka häntä etsii" (Valitusvirret 3:25).

Raamatussa on monia esimerkkejä henkilöistä, joiden uskonelämälle kärsivällisyys oli tyypillistä. Jaakob viittaa profeettoihin, jotka "vastoinkäymisten kestämisessä ja kärsivällisyydessä" olivat esikuvallisia (Jaak. 5:10). Hän kirjoittaa myös Jobista, jonka kestävyyden Herra palkitsi (Jaak. 5:11).

Samoin Abraham odotti kärsivällisesti "mitä hänelle oli luvattu" (Hepr. 6:15). Jeesus on kaikessa meidän esimerkkimme ja hän oli kärsivällinen: "Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella" (Hepr. 12:2).

Kuinka me voimme osoittaa Kristukselle tyypillistä kärsivällisyyttä? Ensimmäiseksi, meidän on kiittäminen Jumalaa. Ensimmäinen reaktiomme on tyypillisesti "Miksi minä?", mutta Raamattu kehottaa meitä iloitsemaan Jumalan tahdosta (Fil. 4:4; 1. Piet. 1:6). Toiseksi, meidän on ymmärrettävä hänen tarkoitusperänsä. Joskus Jumala laittaa meidät vaikeaan tilanteeseen, jotta voimme olla todistuksena muille. Toisinaan hän sallii koettelemukset, jotta luonteemme pyhittyisi. Meidän on aina vaikeuksissa ollessamme muistettava, että hän haluaa meidän kasvavan ja hänen armonsa auttaa meitä kestämään koettelemukset. Kolmanneksi, meidän on muistettava hänen lupauksensa, kuten Room. 8:28, jonka mukaan "kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen." "Kaikkeen" sisältyvät kärsivällisyytemme koettelemukset.

Kuinka aiot reagoida, kun seuraavan kerran ajat ruuhkassa, ystäväsi pettäessä, tai kokiessasi pilkkaa uskosi tähden? Luontainen reaktio on kärsimättömyys, joka johtaa stressiin, vihaan ja turhautumiseen. Kristittyinä emme ole enää "luonnollisen vastareaktion" vallan alla, koska me olemme uusia luomuksia Kristuksessa (2. Kor. 5:17). Sen sijaan reagoimme Herran avulla kärsivällisesti ja luottaen hänen suunnitelmiinsa elämässämme. "Niille, jotka uupumatta hyvää tehden etsivät kirkkautta, kunniaa ja katoamattomuutta, hän antaa ikuisen elämän" (Room. 2:7).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa kärsivällisyydestä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries