settings icon
share icon
Kysymys

Mikä ero on pyhillä toimituksilla ja sakramenteilla?

Vastaus


Roomalaiskatolisuudessa, kreikkalaisortodoksisuudessa ja joissakin protestanttisissa uskontoryhmissä ilmaisua "sakramentti" käytetään viittaamaan toimitukseen tai tekoon, jonka kautta Jumala välittää armoaan henkilölle. Yleensä näissä uskontoryhmissä tunnetaan seitsemän sakramenttia. Ne ovat kaste, konfirmaatio, ehtoollinen, synnintunnustus, avioliitto, pyhät käskyt ja sairaan voitelu. Katolisen kirkon mukaan, "On seitsemän sakramenttia. Kristus perusti ne ja antoi ne kirkon hallintaan. Ne ovat tarpeellisia pelastumiselle. Armo saadaan sakramenttien kautta." Raamattu puolestaan opettaa, että armoa ei saada ulkoisten vertauskuvien kautta eikä mikään rituaali ole tarpeen pelastumiselle. Armo on ilmaista. "Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme, hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme" (Tiitus 3:4-7).

Pyhä toimitus on yksinkertaisesti "seremonia tai käytäntö". Protestantit ja evankeliset suuntaukset pitävät pyhiä toimituksia Jeesuksen elämään, kuolemaan, ylösnousemukseen, taivaaseenastumiseen ja toiseen tulemiseen liittyvinä muistotapahtumina. Ne eivät ole tarpeen pelastumiselle. Pyhä toimitus toimii havaintovälineenä ja auttaa ymmärtämään ja arvostamaan Jeesuksen lunastustyötä meidän edestämme. Pyhät toimitukset määritellään seuraavin perustein: Kristus perusti ne, apostolit opettivat niitä ja alkuseurakunta harjoitti niitä. Koska kaste ja ehtoollinen ovat ainoat seremoniat, jotka täyttävät nämä vaatimukset, on vain kaksi pyhää toimitusta. Kumpikaan ei ole välttämätön pelastumiselle eikä kumpikaan toimi armon välikappaleena.

Pyhiä toimituksia pidetään yleisesti käytäntöinä, joita Jeesus kehotti meitä harjoittamaan yhdessä muiden kristittyjen kanssa. Kasteen suhteen Matt. 28:18-20 opettaa, "Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." Ehtoollisen viettämisestä Luuk. 22:19 sanoo, "Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ´Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.´" Useimmat seurakunnat harjoittavat näitä kahta, mutta eivät välttämättä nimitä niitä pyhiksi toimituksiksi.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä ero on pyhillä toimituksilla ja sakramenteilla?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries