settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Raamattua kutsutaan pyhäksi Raamatuksi?

Vastaus


Ilmaisua biblia sacra ("pyhät kirjat") käytettiin ensimmäisen kerran keskiajalla. Englannin kielessä varhaisin, mahdollisesti ensimmäinen kerta, kun pyhä Raamattu -ilmaisua käytettiin, oli vuonna 1611 kuningas Jaakon raamatunkäännöksen etukannessa. Sanalla pyhä on eri merkityksiä, kuten näemme, ja kaikki ne käsittelevät Jumalan Sanaa.

Kun Jumala puhui Moosekselle palavasta pensaasta, hän käski Moosesta poistamaan jalkineensa, koska hän seisoi pyhällä maalla. Jumalan läsnäolo teki paikasta pyhän. Koska Jumala on pyhä, hänen sanansakin ovat pyhiä. Jumalan Moosekselle Siinain vuorella antamat sanat olivat pyhiä ja samoin kaikki Jumalan ihmiskunnalle Raamatussa antamat sanat ovat pyhiä. Koska Jumala on täydellinen, hänen sanansakin ovat täydellisiä (Ps. 19:7). Koska Jumala on vanhurskas ja puhdas, myös hänen sanansa ovat sellaisia (Ps. 19:8).

Raamattu on pyhä myös siksi, että se kirjoitettiin Pyhän Hengen ohjauksen ja vaikutuksen alaisena. "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään" (2. Tim. 3:16). Tässä jakeessa käytetään kreikankielen sanaa theopneustos, joka tulee sanoista theos, tarkoittaen "Jumala," ja pneo, tarkoittaen "hengittää tai henkäistä." Niinpä Jumala Pyhän Hengen persoonan kautta kirjaimellisesti henkäisi pyhät Raamatun sanat jokaisen Raamatun kirjoittamiseen osallistuneen mieleen. Koska taivaallinen kirjoittaja on pyhä, hänen kirjoituksensa ovat pyhiä.

Toinen sanan pyhä merkitys on "erottaa." Jumala erotti Israelin naapurikansoistaan "pappisvaltakunnaksi ja pyhäksi kansaksi" (2. Moos. 19:6). Kristityt ovat samoin erotettu pimeydessä vaeltavista uskottomista. Pietari kuvaa heitä seuraavasti: "Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa." Tämä "valittu" tai "erotettu" pätee myös Raamattuun, koska Raamattu on erilainen kuin mikään muu kirja. Se on ainoa Jumalan kirjoittama kirja. Se on ainoa kirja, joka voi vapauttaa ihmisen (Joh. 8:32), muuttaa hänen elämänsä ja tehdä hänestä viisaan (Ps. 19:7), ja pyhittää hänet (Joh. 17:17). Se on ainoa kirja, joka antaa elämän, lohdutuksen ja toivon (Ps. 119:50). Se on ainoa iankaikkinen kirja (Matt. 5:18).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Raamattua kutsutaan pyhäksi Raamatuksi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries