settings icon
share icon
Kysymys

Onko nykyisin profeettoja?

Vastaus


Profetoimisen lahja näyttää olleen tilapäinen Kristuksen antama lahja seurakunnan perustamisvaiheessa. Profeetoilla oli tärkeä asema (Ef. 2:20). He julistivat Herran antamaa profeetallista viestiä ensimmäisen vuosisadan uskoville. Joskus profeetan viesti oli julistava (uusia ilmoituksia Jumalalta), ja joskus se oli ennakoiva (lue Ap. t. 11:28 ja 21:10). Varhaiskristityillä ei ollut täydellistä Raamattua ja joillakin ei ollut hallussaan minkään Uuden testamentin kirjan kopiota. Uuden testamentin profeetat täyttivät tämän puutteen julistamalla Jumalan viestiä niille, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Uuden testamentin viimeinen kirja, Ilmestyskirja, kirjoitettiin vasta ensimmäisen vuosisadan lopulla. Jumala lähetti profeettoja julistamaan Sanomaansa.

Onko nykyisin profeettoja? Jos profeetan työn tarkoitus on julistaa Jumalan totuuksia, miksi me tarvitsisimme heitä, kun meillä on Raamatun kautta täydellinen ilmoitus Jumalalta? Jos profeetat olivat osa varhaisseurakunnan "perustuksia", rakennammeko edelleen sen perustuksia? Voiko Jumala antaa jollekin sanoman välitettäväksi muille? Ehdottomasti! Tuoko Jumala jollekin totuuden julki yliluonnollisella tavalla, jotta tuo henkilö voisi jakaa sen muille? Ehdottomasti! Mutta onko kyseessä raamatullinen profetian lahja? Ei ole.

Kun joku väittää puhuvansa Jumalan puolesta (siis profetoivansa), on tärkeää verrata tuota sanomaa Raamatun sanomaan. Jos Jumala puhuisi nykyaikana jonkun kautta, viesti olisi täydellisessä sopusoinnussa Jumalan raamatullisen sanoman kanssa. Jumala ei anna ristiriitaisia viestejä. 1. Joh. 4:1 ohjaa meitä seuraavasti: "Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja."1. Tess. 5:20-21 kertoo meille: "Älkää väheksykö profetoimisen lahjaa. Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää." Olipa kyseessä siis "ilmoitus Jumalalta" tai profetiaksi väitetty viesti, vastauksemme on sama. Vertaa sitä Raamatun opetuksiin. Jos se on ristiriidassa Raamatun kanssa, hylkää viesti. Jos se on sopusoinnussa Raamatun kanssa, rukoile viisautta ja ymmärrystä, kuinka suhtautua viestiin (2. Tim. 3:16-17, Jaak. 1:5).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko nykyisin profeettoja?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries