settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on preteristinen näkemys lopun ajoista?

Vastaus


Preterismin mukaan kaikki raamatulliset profetiat ovat historiallisia tapahtumia. Preteristit tulkitsevat Ilmestyskirjan siten, että se on symbolinen kuvaus alkuseurakunnan sisäisistä konflikteista, eikä lopun ajan tapahtumista. Termi preterism tulee latinan sanasta praeter, joka tarkoittaa "menneisyyttä”. Näin ollen preteristisen näkemyksen mukaan "lopun aikoja" käsittelevät ennustukset ovat jo täyttyneet. Preterismi on futurismin vastakohta, jossa lopun ajan ennustukset odottavat vielä täyttymystään.

Preterismi jaetaan kahteen haaraan: täydellinen ja osittainen preterismi. Tämä artikkeli keskittyy käsittelemään täydellistä preterismiä eli hyperpreterismiä, kuten jotkut sitä nimittävät.

Preterismi kieltää Ilmestyskirjan kaikki profetiat. Pohjimmiltaan preterismi opettaa, että kaikki Uuden testamentin lopun aikoja käsittelevät ennustukset täyttyivät vuonna 70, jolloin roomalaiset hyökkäsivät Jerusalemiin tuhoten sen. Preterismin mukaan kaikki lopun ajan tapahtumat, kuten Kristuksen toinen tuleminen, suurin vaivanaika, kuolleitten ylösnousemus ja lopullinen tuomio, ovat jo tapahtuneet. Lopullinen tuomio on sen mukaan vielä kesken. Jeesuksen paluu maan päälle oli "hengellinen" eikä fyysinen.

Preterismi opettaa lain tulleen täytetyksi 70 jKr. ja näin ollen Jumalan kovenantti Israelin kanssa tuli täytetyksi. Ilm. 21:1 mainitsemat "uusi taivas" ja "uusi maa" merkitsevät preterismin mukaan Uuden testamentin (uuden kovenantin) alla olevaa maailmaa. Samoin kuin kristitystä tuli "uusi luomus" (2. Kor. 5:17), samoin maailmasta tuli Uuden kovenantin alla "uusi maa". Tässä mielessä preterismi johtaa helposti sijaisteologiaan.

Preteristit tukevat mielipidettään viittaamalla Jeesuksen Öljymäellä pitämään saarnaan. Kuvailtuaan lopunajan tapahtumia, hän sanoi, "Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu" (Matt. 24:34). Preteristien mukaan kaikki Jeesuksen Matteus 24 kuvailemat tapahtumat sijoittuivat yhden sukupolven aikaan hänen saarnastaan. Jerusalemin tuhoaminen vuonna 70 jKr. oli näin ollen "Tuomion päivä".

Preterismissä on monia ongelmia. Esimerkiksi Jumalan liitto Israelin kanssa on ikuinen (Jer. 31:33-36) ja Israel palautetaan sille kuuluvaan asemaan (Jes. 11:12). Apostoli Paavali varoitti Hymenaioksen ja Filetoksen kaltaisista vääristä opettajista, joiden mukaan "...ylösnousemus on jo tapahtunut. Näin he saattavat joidenkin uskon luhistumaan" (2. Tim. 2:17-18). Jeesuksen mainitsema "sukupolvi" viittaa siihen elossa olevaan sukupolveen, joka näkee Matt. 24 kuvaamien tapahtumien alun.

Eskatologia on monimutkainen aihepiiri ja Raamatun käyttämä apokalyptinen kirjoitustapa monien profetioiden kuvailemisessa voi johtaa moniin erilaisiin lopun aikoja koskeviin tulkintoihin. Kristittyjen keskuudessa voidaan keskustella joistakin profetioihin liittyvistä näkemyseroista. Presterismissä on kuitenkin vakavia puutteita, koska se kieltää Kristuksen kirjaimellisen toisen paluun ja vähättelee suuren vaivanajan hirvittäviä tapahtumia rajoittaen niiden toteutumisen Jerusalemin tuhoon.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on preteristinen näkemys lopun ajoista?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries