settings icon
share icon
Kysymys

Mitä postmillenialismi?

Vastaus


Postmillenialismi on nimi tulkintatavalle, jonka mukaan Ilmestyskirjan luku 20 tulkitaan siten, että Kristuksen toinen tuleminen tapahtuu tuhatvuotisen valtakunnan jälkeen. Tuhatvuotinen valtakunta on kristillisyyden kulta-aikaa ja kaikille siunauksena. Postmillenialismiin liittyy tietty lopunaikojen tulkintatapa ja se on vastakohtana premillenialistiselle ajattelutavalle (jonka mukaan Kristuksen toinen tuleminen tapahtuu ennen tuhatvuotisen valtakunnan perustamista ja jonka mukaan tuhatvuotinen valtakunta on kirjaimellinen 1000 vuotta kestävä hallintokausi) ja vähemmässä määrin myös amillenialismille (mitään kirjaimellista tuhatvuotista valtakuntaa ei ole).

Postmillenialismi uskoo Kristuksen palaavan, mutta ei välttämättä kirjaimellisen tuhatvuotiskauden jälkeen. Tämän näkemyksen kannattajat eivät tulkitse täyttymättömiä ennustuksia käyttäen normaalia kirjaimellista tulkintatapaa. Heidän mukaansa Ilm. 20:4-6 ei pidä ymmärtää kirjaimellisesti. Heidän mukaansa 1000 vuotta tarkoittaa yksinkertaisesti pitkää aikajaksoa. Tämän lisäksi etuviite "post" ("jälkeen") sanassa postmillenialismi viittaa siihen, että Kristus palaa sen jälkeen, kun kristityt ovat jo perustaneet maanpäällisen valtakunnan.

Postmillenialismin kannattajat uskovat maailman tulevan yhä paremmaksi - huolimatta kaikista vastakkaisista todisteista - ja lopulta koko maailmasta tulee "kristillinen". Kristus palaa tämän jälkeen. Tämä ei ole kuitenkaan Raamatun näkemys lopunajoista. Ilmestyskirjaa lukemalla meille selviää, kuinka maailma on hirveä paikka lopunaikoina. Samoin Paavali kuvaa viimeisiä aikoja "vaikeiksi ajoiksi" 2. Tim. 3:1-7.

Postmillenialismin kannattajat käyttävät vertauskuvallista tulkintatapaa täyttymättömien ennusten kohdalla, antaen sanoille haluamansa merkityksen. Tämän tulkintatavan ongelmana on se, että korvatessaan sanojen normaalin tulkinnan henkilö voi päättää sanan, ilmaisun tai lauseen tarkoittavan mitä tahansa hän haluaakin. Sanojen objektiivisuus tulee merkityksettömäksi. Kun sanojen merkitys katoaa, tiedonsiirto tulee merkityksettömäksi. Jumala ei kuitenkaan tarkoittanut kielenkäytön ja tiedonsiirron olevan tällaista. Jumala kommunikoi meille kirjoitetun Sanansa välityksellä, jolloin sanoilla on objektiivinen merkitys ja sen vuoksi ajatukset ja asiat voidaan tiedottaa selvästi.

Raamatun normaali, kirjaimellinen tulkinta johtaa postmillenialismin hylkäämiseen. Sen sijaan se tulkitsee Raamatun sanoman normaalisti, mukaan lukien täyttymättömät ennustukset. Meillä on satoja esimerkkejä täyttyneistä Raamatun ennustuksista. Esimerkkeinä näistä ovat Vanhan testamentin ennustukset koskien Kristusta. Nämä ennustukset täyttyivät kirjaimellisesti. Tarkastele vaikka Kristuksen neitseellistä syntymistä (Jes. 7:14; Matt. 1:23). Toinen esimerkki on hänen kuolemansa syntiemme edestä (Jes. 53:4-9; 1. Piet. 2:24). Nämä ennustukset täyttyivät kirjaimellisesti ja näin ollen voimme olettaa Jumalan täyttävän tulevaisuutta koskevat ennustukset samalla tavoin. Postmillenialismi heikkoutena on Raamatun ennustusten subjektiivinen tulkinta ja sen tulkinta tuhatvuotisen valtakunnan perustamisesta seurakunnan (kirkon) toimesta Kristuksen sijaan.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä postmillenialismi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries