settings icon
share icon
Kysymys

Onko väärin olla pettynyt Jumalaan?

Vastaus


Pettymys Jumalaan ei ole välttämättä väärin tai syntiä; se on paremminkin osa ihmisen olemusta. Sana pettymys tarkoittaa "pettymyksen tunnetta, kun henkilön toiveet, halut ja odotukset eivät täyty." Kun Jumala jollakin tavoin ei täytä odotuksiamme eikä toimi haluamallamme tavalla, luonnollisesti pettymys on sen seurauksena. Tämä voi horjuttaa uskoamme Jumalaan, erityisesti mitä tulee hänen kaikkivaltaisuuteensa ja hyvyyteensä.

Kun Jumala ei toimi haluamallamme tavalla, syy siihen ei ole hänen kyvyttömyydessään. Hän yksinkertaisesti päättää toimia vastoin meidän tahtoamme. Tämä voi näyttää meistä mielivaltaiselta toimelta hänen puoleltaan, mutta asianlaita on päinvastainen. Jumala päättää toimistaan ja toimimatta jättämisistään oman täydellisen ja pyhän tahtonsa mukaisesti toteuttaakseen omat vanhurskaat tavoitteensa. Kaikki tapahtuu Jumalan tahdon mukaisesti. Hän kontrolloi kaikkia maailmankaikkeuden molekyylejä ja hänen tahtonsa ympäröi jokaisen ihmisen tekoja ja päätöksiä kaikkialla maailmassa sen jokaisena hetkenä. Jumala kertoo meille Jes. 46:11, “Minä kutsuin idästä haukan, kaukaisesta maasta päätökseni toteuttajan. Minä olen sanonut sanani ja panen sen toimeen, olen kaiken suunnitellut ja saatan sen päätökseen." Jopa taivaan linnut ovat osa hänen edeltä käsin määräämiään suunnitelmiaan. Joskus hän kertoo meille suunnitelmistaan (Jes. 46:10) ja joskus taas ei. Joskus me ymmärrämme hänen tekonsa ja joskus me emme ymmärrä niitä (Jes. 55:9). Yksi asia on kuitenkin varma: jos me kuulumme hänelle, silloin kaikki hänen tekonsa ovat meidän parhaaksemme huolimatta siitä, ymmärrämmekö me niitä vai emme (Room. 8:28).

Voimme välttyä pettymyksiltä, jos meidän tahtomme on Jumalan tahdon mukainen ja alistumme kaikessa hänen tahtoonsa. Tällöin vältymme pettymästä Jumalaan ja säästymme omilta valituksiltamme koskien elämämme tapahtumia. Erämaavaelluksen aikana israelilaiset epäilivät Jumalan aikeita monesti, vaikka he olivat nähneet lukemattomia ihmetekoja osoituksena hänen voimastaan, kuten Punaisen Meren jakautumisen, päivittäisen mannan taivaasta, viiriäisten saapumisen leirialueelle, ja Jumalan kirkkauden heitä johtavana tulipatsaana (2. Moos. 15-16; 4. Moos. 14:2-37). Vaikka Jumala oli uskollinen kansalleen, he valittivat ja olivat tyytymättömiä Jumalaan, koska hän ei toiminut heidän odottamallaan tavalla. He olivat jatkuvassa sekasorron ja hämmennyksen vallassa sen sijaan, että olisivat alistuneet hänen tahtoonsa.

Kun meidän tahtomme on Jumalan tahdon mukainen, voimme sanoa Jeesuksen tavoin, “Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun” (Luuk. 22:42), ja silloin olemme Paavalin tavoin tyytyväisiä elämäämme (1. Tim. 6:6-10 ja Fil. 4:11-12). Paavali oli oppinut olemaan tyytyväinen elämäänsä huolimatta siitä, mitä Jumala toi hänen eteensä. Hän luotti Jumalaan ja myöntyi hänen tahtoonsa tietäen, että pyhä, oikeamielinen, täydellinen, rakastava ja armollinen Jumala järjestäisi kaikki asiat Paavalin parhaaksi lupaustensa mukaisesti. Kun näemme Jumalan tässä valossa, emme voi millään tavoin olla pettyneitä häneen. Sen sijaan, nöyrtykäämme taivaalliselle Isällemme tietäen hänen tahtonsa olevan täydellisen ja kaiken elämässämme tapahtuvan olevan meidän parhaaksemme ja hänen kunniakseen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko väärin olla pettynyt Jumalaan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries