settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on pelagianismi ja puolipelagianismi?

Vastaus


Pelagius oli kolmannen ja neljännen vuosisadan vaihteessa elänyt munkki. Pelagius opetti ihmisten syntyvän viattomina, ilman alkuperäisen tai perisynnin häivääkään. Hän uskoi Jumalan luoneen jokaisen ihmissielun suoranaisesti ja siksi jokainen ihmissielu on alunperin vapaa synnistä. Pelagius uskoi, että Aadamin synti ei vaikuttanut hänen jälkeensä syntyneisiin sukupolviin. Tätä näkökantaa alettiin kutsua pelagianismiksi.

Pelagianismi on ristiriidassa monien Raamatun jakeiden ja opetusten kanssa. Ensimmäiseksi, Raamattu kertoo meille meidän olevan syntisiä hedelmöittymisen hetkestä lähtien (Ps. 51:5). Edelleen, Raamattu opettaa kaikkien ihmisten kuolevan synnin seurauksena (Hes. 18:20; Room. 6:23). Pelagianismi väittää ihmisten syntyvän ilman luontaista taipumusta synnintekoon, mutta Raamatun väittää päinvastaista (Room. 3:10-18). Room. 5:12 opettaa selkeästi, kuinka Aadamin synnin johdosta synti on saastuttanut koko ihmiskunnan. Jokainen, joka on kasvattanut lapsia tietää kuinka lapset täytyy opettaa käyttäytymään oikein. Heitä ei tarvitse opettaa synnin tekoon. Pelagianismi on näin ollen selkeästi epäraamatullista ja se pitää torjua.

Puolipelaginismin mukaan ihmiskunta on synnin tahraama, mutta ei siinä määrin, etteikö se voisi toimia omin neuvoin yhdessä Jumalan armon kanssa. Puolipelagianismi opettaa näin ollen ihmisen olevan osittain turmeltunut täydellisen turmeltuneisuuden sijaan. Pelagianismin kumoavat raamatunkohdat kumoavat samoin puolipelagianismin. Room. 3:10-18 ei millään tavoin kuvaa ihmiskuntaa vain osittain turmeltuneena. Raamattu opettaa selvästi Jumalan "vetävän" meitä puoleensa, koska me emme iomin neuvoin pysty hyödyntämään Jumalan armoa. "Ei kukaan voi tulla minun luokseni, ellei Isä, joka minut on lähettänyt, vedä häntä" (Joh. 6:44). Pelagianismin tavoin puolipelagianismi on epäraamatullista ja siksi se pitää hylätä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on pelagianismi ja puolipelagianismi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries