settings icon
share icon
Kysymys

Mitä panteismi on?

Vastaus


Panteismin mukaan Jumala on kaikessa ja kaikki on Jumalaa. Panteismi on samankaltainen polyteismin kanssa (usko moniin jumaliin), mutta siinä edetään pidemmälle opettaen kaiken olevan Jumalan. Puu on Jumala, kivi on Jumala, eläin on Jumala, taivas on Jumala, aurinko on Jumala, sinä olet Jumala, jne. Panteismi on monien kulttien ja väärien uskontojen pohjana (esim. hindulaisuus ja buddhalaisuus tiettyyn rajaan saakka, erilaiset "luontoäidin" palvojat).

Opettaako Raamattu panteismia? Näin ei ole asianlaita. Monet sekoittavat panteismin Jumalan kaikkialla läsnä olemiseen. Ps. 139:7-8 sanoo, "Minne voisin mennä sinun henkesi ulottuvilta, minne voisin paeta sinun edestäsi? vaikka nousisin taivaaseen, sinä olet siellä, vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan, sielläkin sinä olet." Jumala on läsnä kaikkialla. Maailmankaikkeudessa ei ole sellaista kolkkaa, jossa Jumala ei olisi. Tämä ei kuitenkaan ole sama kuin panteismi. Jumala on kaikkialla, mutta hän ei ole kaikki. Jumala on "läsnä" puun ja henkilön sisällä, mutta se ei tee puusta tai ihmisestä Jumalaa. Panteismi ei ole Raamatun mukainen opetus.

Selkeimmät raamatulliset perusteet panteismia vastaan ovat monet kiellot epäjumalanpalvelusta vastaan. Raamattu kieltää palvomasta epäjumalia, enkeleitä, taivaankappaleita, luontokappaleita, jne. Jos panteismi olisi totta, silloin ei olisi mitään väärää tällaisten esineiden palvomisessa, koska ne itse asiassa olisivat Jumala. Jos panteismi olisi totta, silloin kiven tai eläimen palvominen olisi yhtä oikein kuin Jumalan palvominen näkymättömänä hengellisenä kohteena. Raamatun selkeät ja toistuvat kiellot epäjumalanpalvontaa vastaan ovat ratkaiseva peruste panteismia vastaan.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä panteismi on?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries