settings icon
share icon
Kysymys

Pitäisikö meidän palvoa Pyhää Henkeä?

Vastaus


Tiedämme, että ainoastaan Jumalaa saa palvoa. Ainoastaan Jumala vaatii palvontaa ja ainoastaan Jumala on palvonnan arvoinen. Näin ollen kysymykseen Pyhän Hengen palvonnasta voidaan vastata yksinkertaisesti: päätelkäämme, onko Pyhä Henki Jumala. Vastoin monien kulttien väitteitä, Pyhä Henki ei ole pelkästään "voima" vaan persoona. Häneen viitataan henkilönä (Joh. 15:26; 16:7-8, 13-14). Hän toimii niin kuin henkilö: hän puhuu (1. Tim. 4:1), rakastaa (Room. 15:30), opettaa (Joh. 14:26), rukoilee puolestamme (Room. 8:26), jne.

Pyhällä Hengellä on Jumalan luonto eli Jumalan ominaisuudet. Hän ei ole enkeliolento eikä ihminen. Hän on iankaikkinen (Hepr. 9:14). Hän on kaikkialla (Ps. 139:7-10). Pyhä Henki on kaikkitietävä, "sillä Henki tutkii kaiken, myös Jumalan syvimmät salaisuudet" (1. Kor. 2:10-11). Hän opetti apostoleille "kaiken" (Joh. 14:26). Hän oli mukana maailmankaikkeuden luomisessa (1. Moos. 1:2). Pyhä Henki on tiukasti sidoksissa Isään ja Poikaan (Matt. 28:19; Joh. 14:16). Hänelle voidaan valehdella (Ap. t. 5:3-4) ja häntä voi murehduttaa (Ef. 4:30). Useita Jumalaan liittyviä Vanhan testamentin jakeita sovelletaan Uudessa testamentissa Pyhään Henkeen (esim. vertaa Jesaja 6:8 ja Ap. t. 28:25, 2. Moos. 16:7 ja Hepr. 3:7-9).

Jumalallinen persoona on palvonnan arvoinen. Jumala on "ylistetty" (Ps. 18:4). Jumala on suuri, "ylistäkää häntä! " (Ps. 48:4). Meitä kehotetaan palvomaan Jumalaa (Matt. 4:10; Ilm. 19:10; 22:9). Jos Pyhä Henki on Jumala, kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona, hän on palvonnan arvoinen. Fil. 3:3 kehottaa oikeita uskovia, sydämeltään ympärileikattuja, palvelemaan Jumalaa Hengen ohjaamina. Tässä on kaunis kuvaus palvonnasta, jossa kaikki kolmiyhteisen Jumalan persoonat ovat mukana.

Kuinka meidän tulisi palvoa Pyhää Henkeä? Samalla tavalla kuin palvomme Isää ja Poikaa. Kristillinen palvominen on hengellistä, joka juontuu Pyhän Hengen työstä sydämessämme ja johon me vastaamme antamalla elämämme hänelle (Room. 12:1). Palvomme Pyhää Henkeä olemalla kuuliaiset hänen käskyilleen. Apostoli Johannes selittää tämän viitatessaan Kristukseen, "Joka pitää hänen käskynsä, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. Ja sen, että hän pysyy meissä, me tiedämme Hengestä, jonka hän on meille antanut" (1. Joh. 3:24). Tässä näemme yhteyden Kristuksen tottelemisen ja meissä asuvan Pyhän Hengen välillä. Henki ohjaa meitä kaikessa, erityisesti tarpeessamme palvoa Jumalaa olemalla tottelevaisia.

Palvominen itsessään on yksi Pyhän Hengen tehtävistä. Jeesus opetti meitä "rukoilemaan hengessä ja totuudessa" (Joh. 4:24). Hengellisiä ovat ne, joissa Pyhä Henki asuu ja tämä Henki todistaa, että me kuulumme Jumalalle (Room. 8:16). Hänen läsnäolonsa sydämessämme mahdollistaa Jumalan palvomisen Hengessä. Me olemme hänessä niin kuin hän on meissä, samoin kuin Kristus on Isässä ja Isä on meissä Henkensä kautta (Joh. 14:20, 17:21).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pitäisikö meidän palvoa Pyhää Henkeä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries