settings icon
share icon
Kysymys

Pitäisikö kristittyjen naisten peittää päänsä?

Vastaus


1. Korinttolaiskirje 11:3-16 käsittelee naisten pään peittämistä. Asiayhteys liittyy alistumiselle Jumalan säätämälle järjestykselle ja komentoketjulle. Naisen pään peittäminen kuvastaa Jumalan johtajuutta ja auktoriteettia. Avainjae on 1. Kor. 11:3, "Teidän tulee kuitenkin tietää, että jokaisen miehen pää on Kristus, naisen pää on mies ja Kristuksen pää on Jumala." Tätä seuraavat jakeet selittävät tätä totuutta. Johtajuusjärjestys on seuraava: Isä Jumala, Poika Jumala, mies tai aviomies, ja nainen tai vaimo. Huntu tai päähine uskovan korinttolaisvaimon päässä oli osoitus, että hän oli miehensä määräysvallan alla ja näin ollen samalla kuuliainen Jumalalle.

Jae 10 on mielenkiintoinen: "Naisen tulee siis pitää päässään arvonsa merkkiä enkeleiden takia." Miksi enkeleille on tärkeää, että nainen peittää päänsä? Tiedämme Jumalan suhteen ihmiskuntaan olevan enkeleille mielenkiintoisen ja opettavaisen (1. Piet. 1:12). Tämän vuoksi naisen alistuminen Jumalan säätämälle johtajalle toimii esimerkkinä enkeleille. Pyhät enkelit ovat täysin kuuliaisia Jumalalle ja he odottavat meidän toimivan samoin.

Jakeessa 13 nimetty peite voi viitata kankaaseen, mutta myös naisen pitkiin hiuksiin seuraavien kahden jakeen perusteella: "Opettaahan jo luontokin teille, että pitkä tukka on miehelle häpeäksi mutta naiselle kunniaksi. Pitkät hiukset on annettu naiselle hunnuksi" (1. Kor. 11:14-15). Asiayhteyden perusteella pitkät hiukset näin ollen tekevät naisesta naisellisen ja niiden perusteella hän erottuu miehestä. Apostoli Paavali opettaa, että korinttilaisessa kulttuurissa naisen pidemmät hiukset olivat merkki alistumisesta miehen johtajuudelle. Jumala suunnitteli miehen ja naisen roolit kuvastamaan sitä hengellistä opetusta, että meidän kaikkien on myönnyttävä Jumalan tahtoon ja sääntöihin.

Miksi hiukset olivat näin tärkeät Korintissa? Vastaus liittyy tuon ajan kulttuuriin. Korintin kaupungissa oli Afroditelle, rakkauden jumalattarelle, omistettu temppeli, joka oli tunnettu prostituoiduistaan. Temppelin naiset olivat ajaneet hiuksensa. Siksi Korintissa paljaspäinen nainen oli tai kuvasi temppelin prostituoitua. Paavali neuvoo seurakuntaa, että paljaspäisen naisen pitäisi peittää päänsä (1. Kor. 11:6), koska hän on hiustensa myötä menettänyt "kunniansa", eikä siten ole puolisonsa varjelun alainen. Paljaspäinen nainen antoi seuraavanlaisen viestin: "Kieltäydyn olemasta kuuliainen Jumalan säädöksille." Siksi Paavali opettaa korinttilaisia, kuinka pitkät hiukset tai pää peittäminen osoittavat naisen haluavan olla kuuliainen Jumalalle ja hänen säädöksilleen. Täten Korintin seurakunta erottautui heitä ympäröivästä pakanallisesta kulttuurista (2. Kor. 6:17).

Nämä jakeet eivät opeta, että nainen on miestä huonompi tai että hänen pitäisi alistua kaikille miehille. Se opettaa Jumalan tahdon koskien miehen ja naisen suhdetta avioliitossa. Korintissa päänsä peittävä nainen osoitti jumalanpalveluksessa ja julkisuudessa alistuneensa Jumalan tahdolle.

Meidän päivinämme naisen pään peittäminen ei enää kuvasta kuuliaisuutta. Huiveista ja päähineistä on tullut muodin välikappaleita. Kuitenkin nainen voi nykyäänkin peittää päänsä, jos hän kokee tarpeelliseksi osoittaa ulkoisella merkillä kuuliaisuuttaan puolisolleen. Kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen valinta, eikä hengellisyyden merkki. Ydinasiana on, suhtautuuko nainen kuuliaisuuteen miehelleen "kuin Herran tahtoon" (Ef. 5:22). Jumalaa kiinnostaa enemmän sydämen asenne kuin pään peittäminen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pitäisikö kristittyjen naisten peittää päänsä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries