settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on oikea uskonto?

Vastaus


Uskonto voidaan määritellä "uskona Jumalaan tai jumaliin, joita palvotaan ja mikä ilmenee tietynlaisena käyttäytymisenä tai rituaaleina" tai "tiettynä uskomusjärjestelmänä tai palvomistapana, johon usein liittyy moraalisia käyttäytymisohjeita". Yli 90 % maailman väestöstä tunnustautuu jonkun uskonnon harjoittajaksi. Ongelmana on eri uskontojen paljous. Mikä on oikea uskonto? Mitä on oikea uskonnollisuus?

Uskontojen kaksi yleisintä ainesosaa ovat säännöt ja rituaalit. Jotkut uskonnot koostuvat lähes yksinomaan säännöistä – siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä – joita tuon uskonnon kuuliaisen harjoittajan pitää noudattaa ja joiden kautta hän muodostaa oikean suhteen tuon uskonnon Jumalaan. Kahtena esimerkkinä sääntöihin perustuvista uskonnoista ovat islam ja juutalaisuus. Islamissa on viisi pilaria, joita pitää noudattaa. Juutalaisuudessa on satoja käskyjä ja perinteitä, joita pitää noudattaa. Molemmat uskonnot väittävät tietyssä mielessä uskontonsa sääntöjen noudattamisen saattavan henkilön oikeaan suhteeseen Jumalan kanssa.

Toiset uskonnot taas keskittyvät enemmän rituaalien kuin sääntöjen noudattamiseen. Uhraamalla, täyttämällä jonkin tehtävän, osallistumalla palvelukseen, syömällä tietynlaista ruokaa, jne., henkilö takaa itselleen hyvän suhteen Jumalaan. Kaikkein paras esimerkki tästä on rituaaleihin perustava roomalaiskatolisuus. Roomalaiskatolisuuden mukaan lapsen kastaminen, messuun osallistuminen, syntien tunnustaminen papille, rukousten esittäminen taivaassa oleville pyhimyksille, ennen kuolemaa papilta saatava siunaus, jne., aikaansaavat sen, että Jumala hyväksyy tuon ihmisen kuoleman jälkeen. Buddhalaisuus ja hinduismi ovat taas pääasiassa rituaaleihin perustuvia uskontoja. Vähemmässä määrin niitä voidaan myös pitää sääntöihin perustuvina uskontoina.

Oikea uskonto ei perustu sääntöihin eikä rituaaleihin. Oikeassa uskonnossa tärkeintä on suhde Jumalaan. Kaikkiin uskontoihin liittyy seuraavat kaksi piirrettä: ihmiskunta on jollain tavoin Jumalasta erillään ja tarvitsee sen vuoksi tuon suhteen korjaamista. Väärät uskonnot pyrkivät ratkaisemaan tämän ongelman sääntöjä ja rituaaleja noudattamalla. Oikea uskonto ratkaisee tämän ongelman tunnistamalla Jumalan ainoastaan pystyvän korjaamaan tämän eron ja että Hän on sen jo tehnyt. Oikea uskonto tiedostaa seuraavat seikat:

• Me olemme kaikki syntisiä ja erossa Jumalasta (Room. 3:23).

• Jos tätä tilannetta ei korjata, synnin rangaistuksena seuraa kuolema ja iankaikkinen ero Jumalasta kuoleman jälkeen (Room. 6:23).

• Jumala tuli keskuuteemme Jeesuksen Kristuksen muodossa ja kuoli puolestamme ottaen osakseen meille kuuluvan rangaistuksen. Hän nousi kuolleista osoittaen kuolemansa olleen riittävä uhri (Room. 5:8; 1. Kor. 15:3-4; 2. Kor. 5:21).

• Jos me otamme Jeesuksen vastaan pelastajana, luottaen Hänen kuolemaansa täytenä maksuna synneistämme, annetaan meille anteeksi, me pelastumme, meidät uudistetaan yhteyteen Jumalan kanssa ja Jumala vanhurskauttaa meidät (Joh. 3:16; Room. 10:9-10; Ef. 2:8-9).

Oikeassakin uskonnossa on sääntöjä ja rituaaleja, mutta niissä on olennainen ero. Oikeassa uskonnossa sääntöjä ja rituaaleja noudatetaan kiitollisuuden osoituksena Jumalan antamasta pelastuksesta, eikä pelastuksen saamiseksi. Oikea uskonto, raamatullinen kristillisyys, kehottaa noudattamaan sääntöjä (älä tapa, älä tee huorin, älä valehtele, jne.) ja rituaaleja (upotuskaste, Herran ehtoollinen). Kuitenkaan näiden sääntöjen ja rituaalien noudattaminen ei vanhurskauta ihmistä Jumalan edessä. Paremminkin, ne ovat SEURAUS hyvästä suhteesta Jumalaan. Tämä suhde on muodostunut armon ja uskon kautta Jeesukseen Kristukseen ainoana pelastajana. Väärä uskonto turvautuu sääntöihin ja rituaaleihin ansaitakseen suosion Jumalalta. Oikea uskonto ottaa vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajana ja muodostaa sen kautta oikean suhteen Jumalan kanssa – sitä seuraavat sääntöjen ja rituaalien noudattaminen rakkaudesta Jumalaa kohtaan ja halusta elää Häntä lähempänä.

Oletko päättänyt ottaa Kristuksen vastaan sen perusteella, mitä olet lukenut näiltä sivuilta? Jos näin on, ole hyvä ja klikkaa alla olevaa ”Olen ottanut Kristuksen vastaan tänään” – painiketta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on oikea uskonto?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries