settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on oikea tapa rukoilla?

Vastaus


Onko parasta rukoilla seisaallaan, istuen, polvistuen tai kumartuen? Pitäisikö käsiemme olla avoimet, suljetut tai ylösnostetut kohti Jumalaa? Onko silmien oltava avoimet vai kiinni rukoillessamme? Onko kirkossa rukoileminen parempi kuin luonnossa rukoileminen? Pitäisikö meidän rukoilla aamulla herättyämme vai illalla mennessämme levolle? Täytyykö meidän sanoa joitain tiettyjä sanoja rukouksissamme? Kuinka me aloitamme rukouksemme? Mikä on oikea tapa päättää rukous? Nämä ja monet muut ovat usein kysyttyjä rukoukseen liittyviä kysymyksiä. Mikä on oikea tapa rukoilla? Ovatko mitkään edellä mainituista seikoista edes tähdellisiä?

Rukousta pidetään aivan liian usein "patenttiratkaisuna". Jotkut uskovat, että jos emme lausu oikeita sanoja tai rukoile oikeassa asennossa, Jumala ei kuule eikä vastaa rukouksiimme. Tämä on täysin Raamatun vastaista. Jumala ei vastaa meille sen mukaan, milloin me rukoilemme, keitä me olemme, missä asennossa kehomme on, tai missä järjestyksessä sanat tulevat ulos suustamme. Meille kerrotaan 1. Joh. 5:14-15, että meillä on oltava luottamus tullessamme Jumalan eteen rukouksessa, tietäen hänen kuulevan meitä ja antavan meille tahtonsa mukaiset pyynnöt. Samoin Joh. 14:13-14 opettaa meille, "Ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen." Näiden ja muiden raamatunjakeiden mukaan Jumala vastaa rukouksiin sen mukaan, ovatko ne pyydetty hänen tahtonsa mukaisesti ja Jeesuksen nimessä (tuottaen kunniaa Jeesukselle).

Mikä on siis oikea tapa rukoilla? Fil. 4:6-7 kehottaa meitä rukoilemaan murehtimatta ja kiitoksella. Jumala vastaa tällaisiin rukouksiin antamalla rauhan sydämeemme. Oikea tapa rukoilla on avata sydämemme Jumalalle rehellisesti, tunteehan hän meidät paremmin kuin me edes itse tunnemme itsemme. Meidän on esitettävä pyyntömme Jumalalle huomioiden se, että Jumala tietää mikä meille on parasta, eikä hän myönnä pyyntöä, mikä ei ole hänen tahtonsa mukaista. Meidän on esitettävä rakkautemme, kiitollisuutemme ja palvontamme Jumalalle rukouksessa, eikä huolehtia oikeiden sanojen valinnasta. Jumala on kiinnostuneempi sydämemme tilasta kuin hienoista sanoista.

Raamattu antaa meille mallirukouksen Isä meidän -rukouksen myötä, Matt. 6:9-13. Isä meidän -rukousta ei ole tarkoitus opetella ulkoa ja toistaa takaisin Jumalalle. Se on esimerkki asioista, joita rukouksessa pitäisi olla - palvontaa, luottamusta, pyyntöjä, tunnustamista ja alistumista. Voimme rukoilla Isä meidän -rukouksen tavoin, käyttäen omia sanojamme. Oikea tapa rukoilla on vuodattaa sydämemme Jumalalle. Istuen, seisoen, polvistuen, kädet avoinna tai suljettuina, kirkossa, kotina, ulkona, aamulla, illalla - mitkään näistä seikoista eivät ole tärkeitä, vaan henkilökohtaisia valintoja, vakaumuksia tai kulloisenkin tilanteen sanelemia,. Jumala haluaa rukouksen olevan henkilökohtaisen ja aidon yhteyden meidän ja hänen välillään.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on oikea tapa rukoilla?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries