settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat Pyhän Hengen nimet?

Vastaus


Pyhällä Hengellä on monia nimiä ja useimmat niistä kuvaavat jotakin ominaisuutta hänen toiminnassaan. Seuraavassa käsitellään muutamia Raamatun käyttämiä Pyhän Hengen nimiä ja kuvauksia:

Raamatun Kirjoittaja: (2. Piet. 1:21; 2 .Tim. 3:16) Raamattu on Pyhän Hengen, kolminaisuuden kolmannen persoonan, innoittama, Jumalan henkäisemä. Pyhä Henki vaikutti ihmiskirjoittajien sydämissä ja ajatuksissa siten, että Raamatun 66 eri kirjaa kirjoitettiin juuri hänen haluamallaan tavalla. Purjelaiva liikkuu vedessä tuulen vaikutuksesta ja Pyhä Henki vaikutti samalla tavoin Raamatun kirjoittajiin.

Lohduttaja/ Neuvonantaja / Puolustaja: (Jes. 11:2; Joh. 14:16; 15:26; 16:7) Kreikankielinen sana on parakletos. Opetuslapset olivat murheissaan saadessaan kuulla Jeesuksen poismenosta, koska he jäisivät vaille hänen tukeaan. Siksi Jeesus lupasi lähettää Pyhän Hengen lohduttamaan, tukemaan ja ohjaamaan Kristuksen omia. Pyhä Henki myös todistaa meidän henkemme kanssa, että kuulumme hänelle ja siten vakuuttaa meitä pelastuksestamme.

Synnin Tuomitsija: (Joh. 16:7-11) Pyhä Henki soveltaa Jumalan totuuksia ihmisten mielessä, jonka seurauksena he huomaavat olevansa syntisiä. Tämän johdosta ihmiset toteavat sydämessään olevansa kelvottomia seisomaan pyhän Jumalan edessä ja tarvitsevansa hänen vanhurskauttaan, jota ilman kaikkia kohtaava tuomio on varma. Ne, jotka kieltävät nämä totuudet, kapinoivat Pyhän Hengen aikaansaamaa omantunnon syytöstä vastaan.

Sinetti / Vakuus: (2. Kor. 1:22; 5:5; Ef. 1:13-14) Pyhä Henki on Jumalan sinetti, jolla hän osoittaa meidän kuuluvan hänelle. Pyhä Henki on lahja uskovalle ja on vakuus taivaallisesta perinnöstä, jonka Kristus lupasi. Koska Pyhä Henki on sinetöinyt uskovan, hänen taivasosuutensa on varmistettu. Kukaan ei voi murtaa Jumalan sinettiä.

Opas: (Joh. 16:13) Pyhä Henki ohjasi Raamatun kirjoittajia kirjoittamaan totuuden ja samoin hän on luvannut ohjata uskovia tietämään ja ymmärtämään totuuden. Jumalan totuus on ihmisille "hulluutta", koska heillä ei ole hengellistä "tajua" (1. Kor. 2:14). Kristukselle kuuluvilla uskovilla on sisällään Pyhä Henki, joka ohjaa heitä totuuden ymmärtämiseen hengellisissä asioissa. Uskottomilla ei ole "tulkkaajaa", joka ohjaisi heitä Jumalan Sanan ymmärtämiseen.

Uskovissa Asuva: (Room. 8:9-11; Ef. 2:21-22; 1. Kor. 6:19) Pyhä Henki asuu Jumalan omien sydämessä ja juuri tämä asuminen erottaa uskovat uskottomista. Uskovan sydämestä käsin Pyhä Henki ohjaa, opettaa, lohduttaa ja vaikuttaa heissä. Tämän tuloksena ovat Hengen hedelmät (Gal. 5:22-23). Tämä mahdollistaa läheisen suhteen Jumalan ja hänen lastensa välillä. Pyhä Henki asuu kaikissa oikeasti Kristukseen uskovissa.

Esirukoilija: (Rooma. 8:26) Yksi kaikkein lohduttavimmista ja rohkaisevimmista Pyhän Hengen tehtävistä on uskovien puolesta rukoileminen. Koska emme usein tiedä mitä tai kuinka meidän pitäisi rukoilla, Pyhä Henki rukoilee puolestamme. Hän ymmärtää heikkoutemme ja rukoilee puolestamme "sanattomin huokauksin", kun elämän vastoinkäymiset ja murheet koettelevat meitä.

Paljastaja / Totuuden Henki: (Joh. 14:17; 16:13; 1. Kor. 2:12-16) Jeesus lupasi ylösnousemuksensa jälkeen, että Pyhä Henki "johtaa teidät tuntemaan koko totuuden". Koska Pyhä Henki on sydämessämme, ymmärrämme totuuden, erityisesti hengellisissä asioissa, tavalla, jolla uskottomat eivät voi sitä ymmärtää. Hengen meille ilmoittama totuus on uskottomille "hulluutta", eivätkä he pysty sitä ymmärtämään. Mutta meissä on Kristuksen mieli Pyhän Hengen persoonan välityksellä.

Jumalan Henki / Herran Henki / Kristuksen Henki: (Matt. 3:16; 2. Kor. 3:17; 1. Piet. 1:11) Nämä nimet muistuttavat meitä siitä, että Jumalan Henki on osa kolmiyhteistä Jumalaa ja kuinka hän on yhtä lailla Jumala kuin Isä ja Poika ovat. Pyhä Henki ilmoitettiin meille ensimmäisen kerran luomisessa, kun "Jumalan henki liikkui vetten yllä" ja siten osallistui luomiseen Jeesuksen kera, joka loi kaiken ("kaikki syntyi Sanan voimalla", Joh. 1:1-3). Kolmiyhteisyys on läsnä myös Jeesuksen kasteessa, jossa Pyhä Henki laskeutuu Jeesuksen päälle ja Jumala puhuu taivaasta.

Elämän Henki: (Room. 8:2) Ilmaisu "elämän hengen laki" tarkoittaa Pyhän Hengen antavan elämän. Hän ei aikaansaa pelastusta, vaan tuottaa pelastusta seuraavan uuden elämän. Saatuamme iankaikkisen elämän Kristuksen kautta, Pyhä Henki ruokkii meitä hengellisesti ylläpitäen hengellistä elämäämme. Tässä jälleen kerran näemme kolmiyhteisen Jumalan toiminnan: Isä Jumala pelastaa meidät Poikansa kautta ja Pyhä Henki ylläpitää pelastustamme.

Opettaja: (Joh. 14:26; 1. Kor. 2:13) Jeesus lupasi opetuslapsilleen, että Pyhä Henki "opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut". Pyhä Henki johdatti Uuden testamentin kirjoittajia muistamaan ja ymmärtämään Jeesuksen opetukset koskien seurakunnan rakentamista ja järjestäytymistä, hengellisiä opetuksia, pyhää elämää, ja tulevia tapahtumia.

Todistaja: (Room. 8:16; Hepr. 2:4; 10:15) Pyhää Henkeä kutsutaan "todistajaksi", koska hän todistaa meidän kuuluvan Jumalalle, Raamatun olevan Jumalalta, ja Jeesuksen ja ihmeitä tekevien opetuslasten olleen Jumalan lähettämiä. Lisäksi antaessaan Hengen lahjoja uskoville, hän todistaa meille ja maailmalle meidän kuuluvan Jumalalle.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat Pyhän Hengen nimet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries