settings icon
share icon
Kysymys

Voivatko naiset toimia seurakunnan vanhimpien tehtävissä?

Vastaus


On kaksi päänäkökantaa koskien kysymystä naisten toimimisesta seurakunnan vanhimpien tehtävissä. Samanarvoisuuden kannattajien mielestä naiset voivat toimia vanhimpina, jos he täyttävät 1. Tim. 3:1-7 ja Tiitus 1:5-9 luetellut vaatimukset. Toisten mielestä naiset eivät saa toimia seurakunnan vanhimpien roolissa.

Tarkastellaan lähemmin 1. Tim. 3:1-7: "Tämä sana on varma: joka pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, (hän, maskuliininen pronomini) tahtoo jaloon työhön. Seurakunnan kaitsijan tulee olla moitteeton, yhden vaimon mies, raitis, harkitseva, rauhallinen, vieraanvarainen ja taitava opettamaan, ei juomiseen taipuvainen, ei väkivaltainen eikä rahanahne, vaan lempeä ja sopuisa. Hänen (maskuliininen pronomini) on pidettävä hyvää (hänen, maskuliininen pronomini) huolta perheestään, kasvatettava (hänen, mask. pron.) lapsensa tottelevaisiksi ja saavutettava kaikkien kunnioitus. Jos joku ei osaa pitää huolta (hänen, mask. pron.) omasta perheestään, kuinka hän (mask. pron.) voisi huolehtia Jumalan seurakunnasta? Hän (mask. pron.) ei saa olla vastakääntynyt, jotta hän (mask. pron.) ei ylpistyisi eikä joutuisi tuomittavaksi Paholaisen kanssa. Hänen (mask. pron.) on nautittava myös ulkopuolisten arvonantoa, jottei hänestä (mask. pron.) puhuttaisi pahaa ja jottei hän (mask. pron.) lankeaisi Paholaisen virittämään ansaan."

On tärkeää huomata näissä jakeissa esiintyvien maskuliinisten pronominien käyttö ja lukumäärä. Näiden jakeiden pintapuolinen tarkastelu saa normaalin henkilön ajattelemaan, että vanhimman rooli on miehen rooli. Samoin ilmaisu "yhden vaimon mies" ilmaisee vanhimman roolin olevan tarkoitetun miehelle. Samat johtopäätökset on tehtävä rinnakkaisen raamatunkohdan, Tiitus 1:5-9, perusteella.

Seurakunnan vanhimpien vaatimuksia ja velvoitteita kuvaavat jakeet eivät mahdollista naisten osallistumista näihin tehtäviin. Päinvastoin, miespuolisten pronominien ja termien käyttö osoittaa vahvasti, kuinka vanhimpien roolit ovat ainoastaan miehiä varten. Tässä ei ole kuitenkaan millään muotoa kysymys naisten sortamisesta, vähättelystä tai sovinismista. Miehet eivät ole millään muotoa naisia parempia. Kyse on siitä, että Jumala on säätänyt seurakunnan vanhimpien roolit ainoastaan miehille. Hän haluaa seurakunnan toimivan tällä tavoin. Jumalaa pelkäävät hurskaat miehet voivat toimia seurakunnan johtotehtävissä ja naisilla on hyvin tärkeä rooli seurakunnan muissa toimissa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Voivatko naiset toimia seurakunnan vanhimpien tehtävissä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries