settings icon
share icon
Kysymys

Voiko nainen toimia diakonina?

Vastaus


Raamattu ei ole täysin yksiselitteinen sen suhteen, voiko nainen toimia diakonina. Vaatimus, että diakonit (kyseessä on maskuliininen eli miespuolinen sana) ovat "arvokkaita ja vilpittömiä" (1. Tim. 3:8) ja "yhden vaimon mies" (1. Tim. 3:12) näyttävät sulkevan pois naisten mahdollisuuden toimia diakoneina. Jotkut kuitenkin tulkitsevat 1. Tim. 3:11 viittaavan naispuolisiin diakoneihin, koska kreikankielen sana "vaimot" voidaan kääntää sanalla "naiset". He siis uskovat, että Paavali ei puhu diakonien vaimoista, vaan naispuolisista diakoneista. Sana "myös" jakeen kahdeksan alussa voisi viitata kolmanteen ryhmään vanhimpien ja diakoneiden lisäksi. Paavali ei myöskään luettele seurakunnan vanhimpien vaimojen kelpoisuusvaatimuksia, kun hän käsittelee seurakunnan vanhimpien soveltuvuutta seurakunnan johtoon. Miksi hän siis mainitsisi erikseen diakonien vaimojen kelpoisuusvaatimukset? Jos seurakunnan johtajien vaimojen pitäisi käyttäytyä tietyllä tavalla, oli luonnollista olettaa, että samoin olisi vanhimpien vaimojen laita, koska vanhimmat ovat tärkeämmässä asemassa seurakunnassa kuin diakonit. Mutta Paavali ei käsittele seurakunnan vanhimpien vaimojen kelpoisuusvaatimuksia.

Room. 16:1 Paavali viittaa Foibekseen käyttäen samaa sanaa kuin 1. Tim. 3:12. Emme kuitenkaan tiedä Paavalin sanojen perusteella, oliko Foibes diakoni vai palvelija. Varhaisseurakunnassa naiset huolehtivat sairaista, köyhistä, tuntemattomista ja vankilassa olevista uskovista. He opettivat muita naisia ja lapsia (Tiitus 2:3-5). Foibeksella ei ehkä ollut virallista diakonin asemaa, mutta Paavali arvosti häntä suuresti (Room. 16:1-2). Hän ei ollut huonompi tai kykenemättömämpi kuin miespuoliset palvelijat, vaan oli luotettu ja arvokas Kristuksen seurakunnan jäsen.

Raamattu ei tue naisten toimimista diakoneina, mutta samanaikaisesti se ei myöskään kiellä sitä. Joissakin seurakunnissa on diakonissoja, mutta useimmilla heistä on eri asema kuin miespuolisilla diakoneilla. Jos seurakunta haluaa käyttää diakonissoja, seurakunnan johdon on varmistuttava, että he noudattavat Paavalin antamia rajoituksia naisten toiminnalle seurakunnassa (esim. 1. Tim. 2:11-12). Kaikkien seurakunnassa työskentelevien ja sitä johtavien on alistuttava Jumalan säädöksille koskien seurakunnan hierarkiaa ja toimintaa. Jeesus Kristus on seurakunnan pää.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Voiko nainen toimia diakonina?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries