settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Mikael ja Saatana riitelivät Mooseksen ruumiista (Juud. 9)?

Vastaus


Juudaan kirjeen jae 9 kuvailee tapahtumaa, jota ei löydy mistään muualta Raamatusta. Mikael riiteli Saatanan kanssa Mooseksen ruumiista, mutta emme tiedä, mistä asiassa oli kyse? Toinen enkelien välinen kamppailukuvaus on Danielin kirjassa, jossa hän kertoo näyssä luokseen saapuneesta enkelistä. Tuon enkelin nimi oli Gabriel (Dan. 8:16; 9:21) ja hän kertoo Danielille Persian enkeliruhtinaan vastustaneen häntä, kunnes arkkienkeli Mikael oli tullut Gabrielin avuksi (Dan. 10:13). Danielilta opimme, että enkelit ja demonit kamppailevat keskenään ihmisten sieluista ja kansojen kohtaloista. Demonit vastustavat enkeleitä yrittäen estää heitä toteuttamasta Jumalan tahtoa. Juuda kertoo Jumalan lähettäneen Mikaelin huolehtimaan Mooseksen ruumiista, jonka Jumala itse oli haudannut (5. Moos. 34:5-6).

On useita teorioita koskien tuon kamppailun syytä. Erään teorian mukaan Saatana, Jumalan lasten syyttäjä, (Ilm. 12:10), yritti estää Mooseksen herättämistä iankaikkiseen elämään Mooseksen Meribatissa tekemän synnin (5. Moos. 32:51) ja egyptiläisten miehen murhaamisen johdosta (2. Moos. 2:12).

Toisten mielestä Juudan jae viittaa samaa tapaukseen kuin Sak. 3:1-2, "Sitten Herra antoi minun nähdä ylipappi Joosuan, joka seisoi Herran enkelin edessä. Saatana seisoi Joosuan oikealla puolella ja syytti häntä. Mutta Herran enkeli sanoi Saatanalle: "Herra nuhtelee sinua, Saatana! Herra, joka on valinnut Jerusalemin, käskee sinun vaieta! Eikö tämä mies ole tulesta temmattu kekäle?" Mutta on selvää, että kyseessä eivät voi olla samat tapahtumat: (1) Näiden kahden raamatunkohdan ainoa yhteinen tekijä on ilmaisu, "Herra nuhtelee sinua". (2) Mikaelin nimi ei esiinny laisinkaan Sakarjan raamatunkohdassa. (3) Sakarja ei myöskään mainitse Mooseksen ruumista, eikä siihen ole minkäänlaista viittausta.

Joidenkin mielestä Juuda lainaa apokryfikirjaa, jossa on viittaus kyseiseen tapahtumaan ja että Juuda täten varmistaa tapahtuman todeksi. Origenes (noin 185-254) oli varhainen kristitty oppinut ja teologi, mainitsee aikakaudellaan olleen kirjan nimeltä "Mooseksen ylösnousemus", jossa oli kertomus Mikaelin ja Paholaisen välisestä kamppailusta Mooseksen ruumiista. Tämä nykyisin kadonnut kirja oli juutalais-kreikkalainen kirja ja Origenes oletti sen olleen Juudan kertomuksen lähdeaineisto.

Ainoa tähdellinen kysymys näin ollen kuuluu, onko kertomus tosi. Olipa kertomuksen alkuperä mikä tahansa, Juuda joka tapauksessa kuvailee Mikaelin ja Saatanan välistä mittelöä tositapahtumana. Hän kuvailee sitä samalla tavalla, kuin hän olisi kuvaillut Mooseksen kuolemaa tai kiven iskemistä Meribatissa. Kuka voi väittää Juudan kuvauksen olevan valhetta? Mitä todisteita sen puolesta on olemassa? Raamatussa on monia viittauksia enkeleihin. Tiedämme arkkienkeli Mikaelin olevan todellisen. Samoin Saatana mainitaan moneen otteeseen. Lisäksi on monia viittauksia pahoihin ja hyviin enkeleihin, jotka toimittavat tehtäviä maan päällä. Tästä nimenomaisesta kiistasta Mooseksen ruumiista meillä ei ole lisätietoja ja sitä koskevat olettamukset ovat hyödyttömiä. Emme tiedä, koskiko riita ruumiin haltuunottoa, hautausta vai jotakin muuta.

Tiedämme varmuudella kaksi seikkaa: Ensinnä, Raamattu on erehtymätön. Oppi Raamatun virheettömyydestä on kristinuskon keskeinen kulmakivi. Kristittyinä suhtautumisemme Raamattuun on kunnioittava ja jos luemme siitä jotakin, mitä emme ymmärrä, rukoilemme ymmärrystä ja opiskelemme lisää ja jos emme senkään jälkeen löydä vastausta, myönnämme tietojemme riittämättömyyden täydellisen Jumalan Sanan edessä.

Toiseksi, Juudan kirjeen jae 9 on mitä erinomaisin esimerkki siitä, kuinka kristittyjen pitää suhtautua Saatanaan ja demoneihin. Mikael ei halunnut herjata Saatanaa ja tämä olkoon opiksi kristityille siitä, kuinka heidän pitää suhtautua demoneihin. Kristittyjen ei pidä puhutella niitä, vaan pyytää Herraa toimimaan puolestaan. Jos Mikaelin kaltainen mahtava enkeli siirsi asian Jumalan hoidettavaksi, keitä me olemme moittimaan, ajamaan ulos tai käskyttämään demoneita?

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Mikael ja Saatana riitelivät Mooseksen ruumiista (Juud. 9)?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries