settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on kirkko tai seurakunta?

Vastaus


Monet ymmärtävät kirkon tai seurakunnan tarkoittavan rakennusta. Se ei kuitenkaan ole seurakunnan raamatullinen määritelmä. Sana "seurakunta" tulee kreikankielisestä sanasta ekklesia, joka tarkoittaa "yhteisöä" ja "ulos kutsuttuja". Seurakunta-sanan perusmerkitys ei ole rakennus vaan ihmiset. On ironista, että kysyessäsi ihmisiltä, mihin seurakuntaan he kuuluvat, he yleensä tarkoittavat vastauksellaan rakennusta. Room. 16:5 kuuluu "Sanokaa terveisiä myös heidän talossaan kokoontuvalle seurakunnalle." Paavali viittaa heidän talossaan kokoontuvaan seurakuntaan, ei kirkkorakennukseen, vaan uskovien yhteisöön.

Seurakunta on Kristuksen ruumis, jonka pää hän on. Efesolaiskirjeestä 1:22-23 luemme, "Jumala on alistanut kaiken hänen valtaansa ja asettanut hänet kaiken yläpuolelle seurakuntansa pääksi. Seurakunta on Kristuksen ruumis ja hänen täyteytensä, hänen, joka kaiken kaikessa täyttää." Kristuksen ruumis muodostuu kaikista Jeesukseen Kristukseen uskovista aina ensimmäisestä helluntaista (Ap. tekojen luku 2) alkaen Kristuksen paluuseen saakka.

Kristuksen ruumis koostuu kahdesta tekijästä:

1) Maailmanlaajuinen seurakunta koostuu kaikista niistä, joilla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen Kristukseen. "Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä” (1. Kor. 12:13). Tämän jakeen mukaan jokainen uskova on osa Kristuksen ruumista ja hän on sen myötä saanut Kristuksen Hengen siitä todisteeksi. Maailmanlaajuinen Jumalan seurakunta koostuu kaikista uskon kautta Jeesukseen Kristukseen pelastuneista.

2) Paikallinen seurakunta kuvaillaan Gal. 1:1-2. "Minä Paavali, apostoli ... tervehdin Galatian seurakuntia, minä ja kaikki kanssani olevat veljet." Tässä näemme kuinka Galatian maakunnassa oli monia seurakuntia. Kutsumme niitä paikallisseurakunniksi. Baptisti seurakunta, luterilainen seurakunta, katolinen seurakunta, jne. ei ole maailmanlaajuinen seurakunta, vaan pikemminkin paikallisseurakunta, uskovien paikallinen yhteisö. Maailmanlaajuinen seurakunta koostuu kaikista Jeesuksen omista. Niistä, jotka ovat luottaneet häneen pelastuksessa. Nämä maailmanlaajuisen seurakunnan jäsenet kokoontuvat jumalanpalvelusta ja opetusta varten yhteen paikallisessa seurakunnassa.

Yhteenvetona toteamme, että seurakunta ei ole rakennus tai järjestö. Raamatun mukaan seurakunta on Kristuksen ruumis, joka koostuu kaikista uskonsa Jeesukseen Kristukseen pelastuksessa laittaneista (Joh. 3:16; 1. Kor. 12:13). Paikallisseurakunnat ovat näiden maailmanlaajuisen seurakunnan jäsenten kokoontumispaikkoja. Paikallisseurakunnassa jäsenet voivat laittaa käytäntöön "ruumiin" toimintaperiaatteet 1. Kor. luvussa 12 kuvatulla tavalla: rohkaisten, opettaen ja rakentaen toinen toistaan tiedossa ja Jeesuksen Kristuksen armossa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on kirkko tai seurakunta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries