settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on mietiskelevä rukoileminen?

Vastaus


On tärkeää, että määrittelemme ensin "mietiskelevän rukoilemisen". Mietiskelevässä rukoilemisessa ei ole ainoastaan kysymys "mietiskelemisestä rukoiltaessa". Raamattu opastaa meitä rukoilemaan ymmärryksellä (1. Kor. 14:15) ja näin ollen siihen kuuluu ajatteleminen. Ymmärryksellä rukoileminen ei kuitenkaan ole sitä, mitä nykyisin tarkoitamme "mietiskelevällä rukoilemisella". Mietiskelevä rukoileminen on pikku hiljaa saavuttanut enemmän suosiota uusien hengellisten liikkeiden myötä. Näissä liikkeissä on mukana monia epäraamatullisia ideoita ja käytäntöjä. Mietiskelevä rukoileminen on yksi tällainen käytäntö.

Mietiskelevä rukoileminen tunnetaan myös "keskittyneenä rukoilemisena", jossa rukoilija keskittyy toistamaan tietyn sanan yhä uudelleen. Eri ryhmät harjoittavat keskittyvää rukoilemista eri tavoin, mutta niissä on yhtäläisyyksiä. Mietiskelevässä rukoilemisessa valitaan pyhä sana, joka toimii symbolina halullemme myöntyä Jumalan läsnäoloon ja hänen toiveisiinsa. Mietiskelevässä rukoilemisessa tyypillisesti istutaan mukavasti, silmät suljettuina, jonka jälkeen hiljennytään hetkeksi valitsemaan käytettävä pyhä sana. Kun keskittynyt rukoilija huomaa päässään liikkuvan ajatuksia, hän palaa takaisin valitsemaansa sanaan.

Vaikka tämä vaikuttaa viattomalta harjoitukselta, ei tällaiselle rukouskäytännölle löydy mitään raamatullista tukea. Itse asiassa kyseessä näyttää olevan Raamatun vastainen käytäntö. "Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon" (Fil. 4:6). "Sinä päivänä te ette kysy minulta mitään. Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille. Tähän asti te ette ole pyytäneet mitään minun nimessäni. Pyytäkää, niin te saatte, ja teidän ilonne on täydellinen" (Joh. 16:23-24). Nämä jakeet yhdessä muiden kanssa osoittavat rukouksen olevan ymmärrettävää kommunikointia Jumalan kanssa, eikä suinkaan vaikeatajuista ja mystistä meditaatiota.

Mietiskelevä rukous poikkeaa näistä ohjeista siinä, että siinä keskitytään mystiseen kokemukseen Jumalan kanssa. Mystiikka on täysin subjektiivista, eikä liity mitenkään totuuteen tai tosiasioihin. Kuitenkin Jumalan Sana on annettu meille juuri uskon, elämän ja totuuden perustaksi (2. Tim. 3:16-17). Tietomme Jumalaan perustuvat tosiasioihin. Jos nojaudumme kokemusperäiseen tietoon Raamatun sijaan, silloin elämme Raamatun opetusten ulkopuolella.

Mietiskelevä rukoileminen ei eroa itämaisten uskontojen ja Uuden kauden (New Age) kulttien harjoittamasta mietiskelystä. Sen äänekkäimmät kannattajat ovat yhteistyössä monien eri uskontojen harjoittajien kanssa ollen sitä mieltä, että pelastukseen johtaa monia eri polkuja. Tämä on vastoin Kristuksen opetusta, jonka mukaan pelastus on ainoastaan hänen kauttaan (Joh. 14:6). Nykyisen rukousliikkeen harjoittama mietiskelevä rukoileminen on ristiriidassa raamatullisen kristillisyyden kanssa ja sen vuoksi sitä tulee välttää.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on mietiskelevä rukoileminen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries