settings icon
share icon
Kysymys

Kuka Melkisedek oli?

Vastaus


Melkisedek, jonka nimi tarkoittaa "oikeudenmukaisuuden kuningasta", oli Salemin (Jerusalemin) kuningas ja Korkeimman Jumalan pappi (1. Moos. 14:18-20; Ps. 110:4; Hepr. 5:6-11; 6:20-7:28). Melkisedekin äkillinen esiintyminen ja yhtä nopea katoaminen 1. Mooseksen kirjassa on arvoituksellista. Melkisedek ja Abraham tapasivat ensimmäisen kerran Abrahamin kukistettua Kedorlaomen ja hänen kolme liittolaistaan. Melkisedek toi Abrahamille ja hänen väsyneille miehille leipää ja viiniä osoittaen siten ystävyytensä. Hän siunasi Abrahamin El Elionin (korkein Jumala) nimessä ja kiitti Jumalaa Abrahamin voitosta (1. Moos. 18-20).

Abraham antoi Melkisedekille kymmenennen osan kaikesta keräämästään sotasaaliista. Täten Abraham osoitti tunnustavansa Melkisedekin papiksi, jonka asema oli hengellisesti Abrahamia korkeampi.

Daavidin kirjoittamassa (Matt. 22:43) messiaanisessa Psalmissa 110 Melkisedek kuvataan Kristuksen esikuvana. Tämä sama toistuu Heprealaiskirjeessä, jossa Melkisedekiä ja Kristusta pidetään rauhan ja oikeudenmukaisuuden kuninkaina. Kuvaamalla Melkisedekin ja hänen ainutlaatuisen pappeutensa Kristuksen esikuvana, Heprealaiskirjeen kirjoittaja osoittaa Kristuksen uuden pappeuden olevan vanhaa leeviläistä ja Aaronin pappeutta paremman (Hepr. 7:1-10).

Joidenkin mielestä Melkisedek oli Jeesuksen Kristuksen ruumiillistuma eli kristofania. Tämä on mahdollista, koska tiedämme Abrahamin kokeneen vastaavanlaisen jumalallisen vierailun ennenkin. Esimerkiksi 1. Moos. 17 Abrahami näki ja puhui ihmisen muodossa esiintyneen Jumalan kanssa (El Shaddai).

Hepr. 6:20 kertoo meille, "Sinne Jeesus meidän edelläkävijänämme meni, kun hän oli tullut ylipapiksi, jonka pappeus on ikuista, Melkisedekin pappeutta." Tämän perusteella voimme ymmärtää kyseessä olevan pappisperimyksen. Melkisedekin ja Kristuksen välillä ei kerrota olleen muita vastaavia pappeja, jonka vuoksi on mahdollista, että Melkisedek ja Kristus ovat yksi ja sama henkilö. Hänen ylipappeutensa kerrotaan olevan ikuista.

Hepr. 7:3 mukaan Melkisedekillä "ei ole isää, ei äitiä eikä sukuluetteloa, hänen elinpäivillään ei ole alkua eikä loppua. Hänet on kuvattu Jumalan Pojan kaltaiseksi, ja hän pysyy pappina ainaisesti." Meidän on pohdittava, tarkoittaako Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanansa kirjaimellisiksi vai vertauskuvallisiksi.

Jos ymmärrämme Heprealaiskirjeen kuvauksen kirjaimellisesti, silloin sitä on vaikea soveltaa kehenkään muuhun kuin Herraan Jeesukseen Kristukseen. Kukaan maanpäällinen kuningas ei pysy "pappina ainaisesti", eikä kukaan ihminen ole ilman "isää tai äitiä". Jos 1. Mooseksen kirjan luvussa 14 on kyseessä teofania, silloin Jumalan Poika kohtasi Abrahamin antaakseen hänelle siunauksensa (1. Moos. 14:17-19), ilmestyen kuninkaiden Kuninkaana (Ilm. 19:11,16), rauhan Ruhtinaana (Jes. 9:6), ja välittäjänä Jumalan ja ihmisten välillä (1. Tim. 2:5).

Jos Melkisedekin kuvaus on vertauskuvallinen, silloin hänen sukuluetteloaan, elinpäiviensä alkua ja loppua, ja iankaikkista pappeuttaan koskevat maininnat ovat yksinkertaisesti Abrahamin tavanneen henkilön mystiikkaa korostavia lausuntoja. Siinä tapauksessa 1. Mooseksen kirjan puutteet näihin yksityiskohtiin liittyen ovat tarkoituksellisia ja pyrkivät liittämään Melkisedekin ja Kristuksen paremmin toisiinsa.

Ovatko Melkisedek ja Jeesus sama henkilö? Kummallekin näkemykselle löytyy perusteita. Ainakin Melkisedek on Kristuksen esikuva. Mutta on myös mahdollista, että Abraham rasittavan taistelun jälkeen kohtasi Herran Jeesuksen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuka Melkisedek oli?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries